Εγκρίθηκε η δημιουργία «Κέντρου Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών»

Με Ομόφωνη απόφαση (121/9 Απριλίου 2019) του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η δημιουργία Κέντρου Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, το οποίο θα εδρεύει στα Μέγαρα (Οδός Π. Γεωργακή αριθμ.8, 2ος Οροφος) και θα συνεργάζεται με το Σωματείο «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας», με Πρόεδρό του την Κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο οποίο λειτουργεί ήδη η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προαγωγής και Προστασίας και υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων κ. Κώστας Καράμπελας, στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου ότι περίπου κάθε τέσσερα λεπτά ένας άνθρωπος μαθαίνει ότι έχει Καρκίνο του αίματος και η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι συχνά η θεραπεία.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγγραφή Ελλήνων πολιτών στο αρχείο Εθελοντών Δοτών είναι πρωτίστης σημασίας γιατί λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης για έναν Ελληνικής καταγωγής ασθενή στην Ελληνική δεξαμενή δοτών.
Ο Εθελοντής δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή στους συνανθρώπους του, που πάσχουν από Καρκίνο του αίματος λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, λευχαιμία και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Η λήψη δείγματος συμβατότητας είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, αφού εκτός από αίμα, μπορεί κάποιος απλά να δώσει λίγο σάλιο.
Όλοι οι υγιείς άνθρωποι από 18 έως 50 ετών μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button