Ευχαριστίες της επιτροπής αγώνα κατά των ορυχείων Βωξίτη

Ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα κατά των ορυχείων Βωξίτη στην περιοχή των Μεγάρων, Ιωάννης Μιχάλαρος, έστειλε την παρακάτω επιστολή.

Σας είμαι ευγνώμων.
Είμαι υπερήφανος για όλους σας.
Είστε οι νικητές.
Είμαστε οι νικητές.

Από αυτόν τον αγώνα που δώσαμε όλοι ενωμένοι κατά του ενδεχόμενου δημιουργίας Ορυχείων Βωξίτη στα Γεράνεια βγήκαμε νικητές.

Ανταποκριθήκαμε επάξια στα οράματα μας για το Μέλλον της πόλης μας που είναι:
Α) Διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Β) Διατηρήσαμε τη ποιότητα ζωής μας
Γ) Διατηρήσαμε την ποιότητα των προϊόντων μας που απορρέει από το περιβάλλον μας
Δ) Και την προστασία των τουριστικών οικισμών Πάχης – Κινέτας – Αλεποχωρίου από την μεταφερόμενη σκόνη των βαρέων μετάλλων και την υποβάθμιση.

Κοιτάξαμε κατάματα τον ισχυρό μεταλλειοκτήτη – βιομήχανο που η υπάρχουσα νομοθεσία τον κάνει περισσότερο ισχυρό και τον αντιμετωπίσαμε χωρίς δισταγμούς, χωρίς φοβία.

Διαμηνύσαμε με αποφασιστικότητα και σταθερότητα στη κυβέρνηση ότι ξεκινάμε πόλεμο.
Και δεν μπλοφάραμε, είμασταν αποφασισμένοι, είχαμε σηκώσει τη Ρομφαία μας.

«Αναδεικνύοντας με επιθετικότητα στα Μ.Μ.Ε το δίκαιο του αγώνα μας βρήκαμε συμμάχους. Αφυπνίσαμε τους οικολόγους, τους περιβαλλοντολόγους, τους λάτρεις της περιοχής των Γερανείων, τους κατοίκους των περιοχών των Γερανείων».

Είχαμε συμμάχους ανεκτίμητης αξίας για τα Συμφέροντα της πόλης μας.
Του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, του Πάνου Σκουρλέτη, του
Γ. Σταθάκη, Σωκράτη Φαμελο, την Ρένα Δούρου, τον Γιάννη Βασιλείου, όλους τους βουλευτές του υπολοίπου Αττικής, τις οικολογικές οργανώσεις, όλους τους συλλόγους του Κορινθιακού Κόλπου, το Μεταλλευτικό παρατηρητήριο από τις Σκουριές.

Τους είμαστε ευγνώμονες. Θα είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες τους.

Συγχαίρουμε την Κ. Ρένα Δούρου και όλο το περιφερειακό Συμβούλιο για την αρνητική γνωμοδότηση του. Όμως η απόφαση αυτή ήταν καταλυτική διότι είχε και πολιτικό περιεχόμενο. Ευχαριστούμε όλους τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας ή μας παρείχαν επιστημονικές συμβουλές.

Υπήρχαν και αμφισβητίες, μερικοί που είχαν προσβληθεί από κατάθλιψη ίσως, από ατολμία, έτοιμοι να παραδοθούν. Τους προσπεράσαμε, τους μεταπείσαμε, δείξαμε εμπιστοσύνη στη δέσμευση του Πρωθυπουργού . Εμείς τουλάχιστον του Σύριζα είμαστε σίγουροι για τη θετική έκβαση του αγώνα μας μετά τη Δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα σε Δημόσια ομιλία του στην Ελευσίνα.

Ευχαριστούμε το Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης τον Σπυρίδωνα Κοκκινάκι που εξ αρχής ήταν αντίθετος με την εξόρυξη.

Η Επιτροπή Αγώνα ανέλαβε να δώσει μια ιστορική μάχη .Να αποτρέψει την αδειοδότηση ερευνών για την οικονομική βιωσιμότητα ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια. Αναλάβαμε στη πλάτη μας όλο το κόστος του εγχειρήματος. Η τυχόν αποτυχία δε μας απέτρεψε από την ευθύνη. Αντιθέτως ορκιστήκαμε ότι δεν είχαμε το δικαίωμα να αποτύχουμε.

Για αυτό και πετύχαμε.

Η ορμή της Επιτροπής Αγώνα παρέσυρε στο διάβα της οτιδήποτε της αντιστεκόταν.
Θα εισηγηθώ στην Επιτροπή Αγώνα να μη διαλυθεί, έως ότου πάρουμε και την άρση των παραχωρητηρίων των 50.000 στρεμμάτων.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω ειδική μνεία στον Άγγελο Μαραζιώτη ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη πιο σοβαρή δουλειά. Σκάλισε όλη τη νομοθεσία, κινητοποίησε τους πάντες, έγραφε, έσβηνε, έστελνε υπομνήματα.

Σε ευχαριστώ Άγγελε Μαραζιώτη για όσα έμαθα όλο αυτό τον καιρό από τη συνεργασία μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μνημονεύσουμε τον Φώτη Δάτσικα που δε βρίσκεται σήμερα κοντά μας και ο οποίος κινητοποιούσε τους κατοίκους της Βλυχάδας, σ‘ όλους μας τους αγώνες πάντα με το χαμόγελο και τη θέληση για πρόοδο της περιοχής έδινε το παρόν του.
Δε θα σε ξεχάσουμε φίλε Φώτη.

Θέλω να στείλω τα ευχαριστήρια μου σε όλους τους Δημοσιογράφους που μας πρόβαλαν στα ΜΜΕ, στη τηλεόραση και στον τοπικό τύπο.
Τέλος, ευχαριστούμε το Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνας, όλους τους Μοναχούς και Μοναχές καθώς και το Πατριαρχείο για την αόρατη συμβολή του που και αυτή έπαιξε το ρόλο της.

Συγχαίρουμε το Δημοτικό Συμβούλιο για την Ενωτική και Πατριωτική πολιτική που έδειξε.
Η νίκη μας θα είναι σημείο αναφοράς στο οικολογικό κίνημα και στους μαχητές για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αγώνας αυτός όλων μας και για τον καθένα ξεχωριστά έμεινε στην Ιστορία. Γράφτηκε στην Ιστορία. Ούτε αλλοιώνεται ούτε παραγράφεται. Είναι βαθιά χαραγμένος στην συνείδηση των πολιτών. Καμία επικοινωνιακή διαστρέβλωση της πραγματικότητας δεν μπορεί να αλλοιώσει την μνήμη και την συνείδηση των συμπολιτών μας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση

Παρόμοια άρθρα

Back to top button