Δημοτικός απολογισμός Οικονομικού Έτους 2011

Όσοι δεν έχουν επιχειρήματα κραυγάζουν και ψάχνουν εχθρούς -οι συνέπειες του απολογισμού του Δημάρχου Μεγαρέων στην αντιπολίτευση του Δήμου

 

Τον απολογισμό του έργου της Διοίκησης και την αντιμετώπισή του από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι πολίτες στην σχετική εκδήλωση, όπως επίσης να ενημερωθούν για τους άμεσους στόχους της Διοίκησης και για τα εγκεκριμένα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες.

 

Οι πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και όσοι δεν κατάφεραν να παραβρεθούν, είχαν τη δυνατότητα μέσω του τοπικού Τύπου να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για το έργο της Διοίκησης και να αντιληφθούν ταυτόχρονα την αμηχανία, τις αντιφάσεις και τον πανικό κυρίως της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παρέμβαση του κ. Σταμούλη, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Ο  κ. Σταμούλης βυθισμένος στον πανικό, το λαϊκισμό και τις αντιφάσεις του, προχώρησε σε μία σειρά απρεπείς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο του Δημάρχου, όπου ανέδειξαν την πολιτική του ανεπάρκεια και την αδυναμία του να προτείνει λύσεις στα σημαντικά προβλήματα του τόπου.

 

Είναι τέτοια η αλαζονεία του κ. Σταμούλη, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν ο Δήμαρχος υλοποιήσει τις προτάσεις του, τότε θα επανεκλεγεί σίγουρα. Είναι τόσο μεγάλη η ανεπάρκειά του καθώς οισημαντικέςπροτάσεις του (οι οποίες εάν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν στην επανεκλογή του Δημάρχου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε), επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να τοποθετηθεί “σιφόνι στο φρεάτιο στη διασταύρωση των οδών Μυκηνών και Ορσίππου”!

 

Είναι τέτοια η υποκρισία του, καθώς ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασιών “προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να επιλυθούν τα προβλήματα και να πάει ο τόπος μπροστά” όπως επισήμανε και την ίδια ώρα, καθύβρισε τον εκλεγμένο Δήμαρχο της πόλης αποκαλώντας τον “ψεύτη”, ως “τον τελευταίο τυχάρπαστο”, “αναξιόπιστο”. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σταμούλης κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι ενισχύει τους αλλοδαπούς, ” Υπάρχουν δε και πληροφορίες πως εργάζονται στο Δήμο αλλοδαποί. Έφθασε δε στο σημείο ο Δήμαρχος να ορίσει ως Γενικό Διευθυντή στο εργοστάσιο κοπριάς έναν από τα Λαγκάδια Αρκαδίας”.

 

Ο κ. Σταμούλης δεν διευκρίνισε εάν, σε περίπτωση ανάληψης της διοίκησης του Δήμου, θα απολύσει όσους δεν έχουν καταγωγή από τα Μέγαρα και αν θα επιτρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές μόνο οι πολίτες που μετά από εξέταση DNAθα αποδειχθεί  ότι είναι απόγονοι του Βύζαντα. Δυστυχώς, στην περίπτωση του κ. Σταμούλη είναι δύσκολο να απαντήσεις σοβαρά στην αβάσταχτη ελαφρότητα των επιχειρημάτων του.

 

Ο κ. Σταμούλης εάν δεν ήταν αστείος θα ήταν επικίνδυνοςκαθώς είναι το ίδιο πρόσωπο που υποστηρίζει ότι δεν θα κάνει “κριτική στα πεπραγμένα” και την ίδια στιγμή κατηγορεί το Δήμαρχο “για αλαζονεία, υπέρμετρο εγωισμό, υπεροψία και αυταρχισμό”.

 

Την ώρα που καθυβρίζει με προκλητικό τρόπο τον εκλεγμένο Δήμαρχο της πόλης, επικαλείται τη συνεργασία για το καλό του τόπου. Αλήθεια πως μπορεί μία “αξιόπιστη δύναμη” σαν του κ. Σταμούλη να συνεργαστεί με “ψεύτες”, “τελευταίους τυχάρπαστους” που δεν βάζουν σιφόνια στα φρεάτια;

 

Πνιγμένος στην ασάφεια ο κ. Σταμούλης, κατά τη διάρκεια του πρώιμου προεκλογικού παροξυσμού του, τρομοκρατεί τους πολίτες χαρακτηρίζοντας καρκινογόνο τη λυματολάσπη που σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη “δεν πρέπει να την αδειάζουν στα χωράφια”  και ταυτόχρονα αμφισβητώντας τον εαυτό του αναρωτήθηκε τι θα γίνει ΕΑΝ αποδειχθεί ότι κάποιοι αδειάζουν τη λυματολάσπη “εδώ τριγύρω”;

 

 

Βυθισμένος στη συνομωσιολογία των ασκήσεων επί χάρτου, ανακάλυψε μυστικές επαφές του Δημάρχου με Κινέζους, ανακάλυψε εργαζόμενους οι οποίοι “καθημερινά στο Δημαρχείο εκλιπαρούν για τα δεδουλευμένα” και αποφάνθηκε ότι ο “Δήμος κυριολεκτικά βρωμάει” και δημιούργησε και το αγκυροβόλιο.

 

Μέσα σε αυτή την ταραχή, είναι αναμενόμενο ο κ. Σταμούλης να μην μπορεί να αντιληφθεί τίποτα από τα όσα έχουν γίνει στο Δήμο, κανένα από τα μεγάλα έργα, καμία αναγνώριση για τις εργώδεις προσπάθειες των υπαλλήλων, μέσα σε αντίξοες συνθήκες να διατηρήσουν την πόλη καθαρή, καμία προσπάθεια της διοίκησης δεν βρέθηκε να λάβει έστω την έμμεση στήριξη του κ. Σταμούλη.

 

Ο κ. Σταμούλης επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της ανήθικης  προσωπικής επίθεσης, του άκρατου λαϊκισμού, της αλαζονείας, της παλαιολιθικής πολιτικής αντίληψης που περιγράφει την ανάπτυξη και την εκλογική επιτυχία με τόνους λάσπης, εγκαίνια γεφυριών και τοποθέτηση σιφονιών σε φρεάτιο.

 

Ο κ. Σταμούλης παραδόθηκε στην κρίση των πολιτών και καταγράφηκε για άλλη μία φορά στη συνείδησή τους ως η απόλυτα λαϊκιστική δύναμη, που λειτουργεί ευκαιριακά, χωρίς γνώση, χωρίς προτάσεις και με μοναδικό στόχο να θολώνει τα νερά, προκειμένου να αποπροσανατολίζει τους πολίτες. Επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση με στόχο να κερδίσει κάποιες ψήφους μέσα από την ομίχλη των επιχειρημάτων του και προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες του. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε της νοοτροπίας του κ. Σταμούλη, ότι η πρώτη από τις σημαντικές προτάσεις που κατέθεσε ήταν να …αποκτήσει γραφεία στο Δημαρχείο.

 

Η διοίκηση του Δήμου, αντιλαμβάνεται τον πανικό του κ. Σταμούλη μπροστά στο πολύ σημαντικό έργο που παρουσίασε στους πολίτες ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης.

 

Η Διοίκηση του Δήμου μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, οι Δήμοι έχουν υποστεί μείωση των επιχορηγήσεων κατά 55%,  και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να παρουσιάσει σημαντικά έργα και απτά αποτελέσματα.

 

Συγκεκριμένα:

  • Ο Δήμος Μεγαρέων, αν και δεν είχε στοιχεία ισολογισμών για τα έτη 2008 και 2009 ολοκλήρωσε την απογραφή.
  • Κατάφερε να μειώσει τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ κατά 21 εκατομμύρια και να αποφύγει ο Δήμος τη χρεοκοπία, διατηρώντας ταυτόχρονα την κυριότητα του δικτύου.
  • Με τη συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ επαναπροσδιορίζεται το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.
  • Μείωσε τις δαπάνες κατά 2 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική μεγαλύτερης μείωσης το 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 τα έξοδα για πολιτιστικές εκδηλώσεις ανήλθαν στις 520.000ευρώ και την πρώτη χρονιά της Διοίκησης Μαρινάκη το ποσό αυτό μειώθηκε στις 120.000 ευρώ.

Τέθηκαν οι βάσεις για να μπορεί ο Δήμος να βρει νέες πηγές εσόδων και συγκεκριμένα:

·         Με το νέο εργοστάσιο Κοπριάς, θα μειωθούν τα έξοδα για μεταφορά της λυματολάσπης και θα υπάρχουν και έσοδα για το Δήμο

·         Μισθώθηκαν παραλιακές περιοχές του Δήμου για να αυξηθούν τα έσοδα

·         Άνοιξαν τα σφαγεία που είχαν κλείσει επί ημερών του κ. Στρατιώτη.

·         Διεκδικεί και θα προχωρήσει στην ίδρυση λιμενικού ταμείου, με τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία καθώς θα σταματήσει να εκμεταλλεύεται την παραθαλάσσια έκταση του Δήμου μία ανώνυμη εταιρεία. Ο Δήμος στήριξε με αποτελεσματικότητα το πάγιο αίτημα των αλιέων.

·         Την πρώτη χρονιά της Διοίκησης, εντάχθηκαν έργα υποδομής ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, όλα από χρηματοδοτούμενα προγράμματα που ο πολίτης δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο έργο στο λεκανοπέδιο Αττικής, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Μεγάρων, που ήδη μπαίνει σε διαδικασία δημοπράτησης.

 

Σημαντικός ήταν ο απολογισμός στον τομέα του Περιβάλλοντος καθώς μέσα στον πρώτο χρόνο η Διοίκηση:

  • έκλεισε οριστικά την παράνομη χωματερή, και υπάρχει ήδη η αδειοδότηση για την αποκατάστασή της.
  • αμέσως μετά τις εκλογές, θα υπάρξει εξέλιξη για την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Εργοστάσιο που θα βάλει τέλος στην οικονομική αιμορραγία του Δήμου, καθώς μόνο για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής δαπανά 97.000 ευρώ.
  • προχώρησε η συμφωνία με τον ΟΣΕ για την παραχώρηση της έκτασης τους Σταθμού στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων για την ανάπλασή του. Ήδη το πάρκιν στην περιοχή λειτουργεί πλέον νόμιμα.

 

Στα ζητήματα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής:

  • Η Διοίκηση δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να απαλύνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, αξιοποιεί όμως κάθε δυνατότητα και ήδη εξασφάλισε 14 θέσεις πεντάμηνης ή δεκάμηνης πλήρους ή ημιαπασχόλησης αντίστοιχα και συμμετέχει σε πρόγραμμα για 100 προσλήψεις για διάφορες εργασίες στο Δήμο. Ήδη εγκρίθηκε η πρόσληψη 10 ατόμων στην κρίσιμη ηλικία των 55-64 προκειμένου να φτάσουν οι άνεργοι συμπολίτες μας στη σύνταξη.
  • Εγκρίθηκε η κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νέα Πέραμο κόστους σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μία σειρά μελετών για κρίσιμα έργα, όπως η διασύνδεση της περιοχής Μετόχι Ακρογιάλι της Ν. Περάμου με την Εθνική οδό, ώστε να μην περνάνε μέσα από την πόλη τα βαρέα οχήματα, αντίστοιχο έργο γίνεται και στην περιοχή της Κινέττας. Ολοκληρώνεται η μελέτη για τον τροφοδοτικό αγωγό και το δίκτυο ύδρευσης της Κινέττας και αναπλάθεται η περιοχή της Έξω Βρύσης.

 

 

Η Διοίκηση του Δήμου κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει έργα που παρέμεναν για μία τετραετία στο συρτάρι της προηγούμενης Διοίκησης, μέσα σε πολύ δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον.

 

Ο απολογισμός του έργου της Διοίκησης, ανάγκασε και τον πρώην Δήμαρχο κ. Δ. Στρατιώτη να υιοθετήσει χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού του έργου, να αναγνωρίσει τις δυσκολίες και τα χρέη που παρέλαβε η νέα Διοίκηση και να δηλώσει ότι ο Καλλικράτης είχε πολλά μειονεκτήματα για τους Δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στρατιώτης επιχειρώντας να μειώσει την έλλειψη αποτελεσματικότητας της θητείας του, επέρριψε ευθύνες στον πρώην Νομάρχη κ. Αρκουδάρη για τον οποίο υποστήριξε ότι “παλιά αποφάσιζαν άλλοι για εμάς επικαλύπτοντας για δικούς τους λόγους το Δήμο, όπως για παράδειγμα οι Νομαρχίες. Λόγοι που δεν ήταν τόσο αθώοι, αφού δεν λαμβάνονταν μόνο για το καλό της πόλης αλλά για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς”. Επίσης ο κ. Στρατιώτης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Αρκουδάρη για το κλείσιμο των σφαγείων.

Η Διοίκηση του Δήμου, παραβλέπει τον παροξυσμό του κ. Σταμούλη και την απολογητική διάθεση ή τις εσωκομματικές έριδες των πρώην αιρετών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης, τονίζει ότι θα συνεχίσει, πέρα και έξω από κάθε μικροκομματική ή μικροπαραταξιακή σκοπιμότητα να ασκεί τα καθήκοντά του προς όφελος όλων των πολιτών του Δήμου Μεγαρέων. Δηλώνει με αποφασιστικότητα ότι συνεχίζει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής του τόπου και διαβεβαιώνει ότι όπως μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να φέρει στην περιοχή έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε τα έργα αυτά να πολλαπλασιάσουν. Επίσης δηλώνει βέβαιος ότι με πρόγραμμα, σαφείς και ξεκάθαρους στόχους και πολύ δουλειά ο Δήμος θα καταφέρει να ξεπεράσει  την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και να οδηγηθεί σε αναπτυξιακούς δρόμους με πολλαπλά οφέλη για τους Δημότες.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button