Δήμος Μεγαρέων: «Δεν δίνουμε άδεια για να περάσει το «καλώδιο» και το ίδιο ζητάμε να πράξει και η Περιφέρεια»

Ο Δήμος Μεγαρέων δεν δίνει άδεια, για να περάσει το Καλώδιο και ζητεί από την Περιφέρεια να κάνει το ίδιο, όπως αναφέρει δελτίο τύπου από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Μεγαρέων.

Η θέση του Δήμου στο θέμα της διέλευσης του Καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην Αττική είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ κι έχει γίνει γνωστή σε όλους, αφού έχει καταγγείλει την ενέργεια αυτή ως παράνομη κι έχει υποβάλλει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, που η εκδίκασή της εκκρεμεί.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης με έγγραφό του (αριθμ. Πρωτ: 6415/5.5.2021) προς τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο, που κοινοποίησε στους δημάρχους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας επισημαίνει ότι ο Δήμος Μεγαρέων ΔΕΝ δίνει άδεια για να περάσει το Καλώδιο και ζητεί από την Περιφέρεια να κάνει το ίδιο.

Στο έγγραφο αυτό ο κ. Σταμούλης αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε, ότι έχουν ζητηθεί από τον Δήμο, άδειες τομών για την κατασκευή αγωγών – φρεατίων, άδεια κατάληψης οδοστρωμάτων για γεωτεχνικές έρευνες κ.τ.λ., εντός περιοχής αρμοδιότητας Δήμου Μεγαρέων, για το έργο με τίτλο «Διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της νήσου Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος Αττικής- Κρήτης (Κορακιά)- Ελληνικό τμήμα 3.1033 του PCI Eurasia interconnector, χερσαίο τμήμα Αττικής. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/81379/3184/05.04.2020 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεκρίθησαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική – Κρήτη».

Ωστόσο, η πράξη αυτή είναι παράνομη και έχει ήδη προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Από το σύνολο της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής νομοθεσίας και νομολογίας για το περιβάλλον, καθώς και ευθέως από το άρθρο 24 του Συντάγματος, επιβάλλεται να αξιολογηθούν εκ των προτέρων οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία κάθε έργου ή δραστηριότητας, εκ των οποίων αναπτύσσονται ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως είναι η κατασκευή και η λειτουργία γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει γίνει επαρκής αξιολόγηση των επιπτώσεων των ενδίκων έργων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, οι τομές για τον εν λόγω αγωγό θα διέρχονται σε μικρή απόσταση από περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και κηρυγμένα μνημεία, όπως το Μεταβυζαντινό Τείχος στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και τον ομώνυμο ναό (Φ.Ε.Κ. Β΄ 35/1962), τον λόφο του Αγίου Γεωργίου στην Πάχη (Φ.Ε.Κ. Β΄ 660/1981) και τον ναό του Αγίου Γεωργίου στον Καρδατά Μεγάρων (Φ.Ε.Κ. Β΄ 621/1976). Τούτο δε, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις του ενδίκου έργου στα μνημεία και χωρίς να έχουν τεθεί επαρκείς όροι για την προστασία των μνημείων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του έργου επί των μνημείων αυτών.

Επίσης, η ένδικη γραμμή μεταφοράς ρεύματος θα διέρχεται από τις κοίτες των ρεμάτων της περιοχής, αλλά και εντός του υγροτόπου «Βουρκάρι», ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Περιφερειακό Πάρκο (Φ.Ε.Κ. Α.Α.Π. 72/2017), και σε επαφή με την Ζώνη Α1 υψηλής προστασίας του Πάρκου.

Από τα προαναφερθέντα νομικά και πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του εν θέματι έργου είναι παράνομη, και για τους λόγους αυτούς έχει ήδη προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Η εκκρεμοδικία αυτή για την βασικότερη και σπουδαιότερη προηγούμενη άδεια της ενάρξεως των εργασιών και των τομών διανοίξεως, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανατροπή του έργου διελεύσεως από την περιοχή των Μεγάρων επιβάλλει την μη πρόοδο των εργασιών εν αναμονή της αποφάσεως του Συμβουλίου Επικρατείας.
Συνεπώς, το έργο δεν διαθέτει νόμιμη έγκριση περιβαλλοντικών όρων, κατά τα προαναφερθέντα, και δεν μπορεί να χορηγηθεί η «άδεια τομής»

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως και η Περιφέρεια Αττικής αρνηθεί να δώσει αντίστοιχη άδεια για την εκτέλεση του υπόψη έργου.
Με την βεβαιότητα ότι θα κάνετε δεκτό το δίκαιο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ τον προτέρων».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button