Δημήτρης Γεωργακής: Το αύριο της υπευθυνότητας

Η ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών μας βρίσκει ήδη μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο, στη σύγχρονη αυτοδιοικητική πολιτική ιστορία, τοπίο. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής γέννησε ένα νέο δημοτικό συμβούλιο όπου, κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μη ύπαρξη πλειοψηφίας του συνδυασμού της συμπολίτευσης και η σχεδόν ισόποση εκπροσώπηση των περισσότερων συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Το νέο αυτό γνώρισμα στην τοπική πολιτική σκηνή, ενδέχεται να λειτουργήσει από άκρως μειονεκτικά έως άκρως ευεργετικά προς τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Σ’ αυτό το, τουλάχιστον ενδιαφέρον, περιβάλλον θα κληθούμε οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και ο επανεκλεγείς Δήμαρχος, να προασπίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών με δυο βασικές αρχές: τον απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα (και άρα στην απόλυτη διαφάνεια των αποφάσεων) και στην λήψη αποφάσεων που τεκμηριωμένα (από άποψη κόστους, χρονοδιαγραμμάτων και επίπτωσης των αποτελεσμάτων τους) ωφελούν τους πολλούς και όχι τους λίγους σε βάρος των πολλών. Η οποιαδήποτε άσκηση εξουσίας πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών ακόμα και αν μερικές φορές αναπόφευκτα επηρεάζεται αρνητικά ένα μικρότερο σύνολο, σίγουρα όχι όμως το αντίθετο. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, οι εισηγήσεις του Δημάρχου, όσο και η θέση και άποψη του κάθε συμβούλου θα πρέπει να διατυπώνεται τεκμηριωμένα, ενώ δεν πρέπει πλέον να παρατηρούνται φαινόμενα απραξίας και αφανούς συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια.

Ο ρόλος του κάθε δημοτικού συμβούλου έχει εξ ορισμού αναβαθμιστεί και καθένας από εμάς θα πρέπει να πείθει συνεχώς ότι εκπροσωπεί επάξια το μέρος των πολιτών που τον εξέλεξαν

Ο ρόλος του κάθε δημοτικού συμβούλου έχει εξ ορισμού αναβαθμιστεί και καθένας από εμάς θα πρέπει να πείθει συνεχώς ότι εκπροσωπεί επάξια το μέρος των πολιτών που τον εξέλεξαν, παίρνοντας ουσιαστικό μέρος στις αποφάσεις και όχι απλά επικυρώνοντας τις εισηγήσεις του Δημάρχου, ο οποίος επίσης πλέον πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα συναινετικός και να μη διοικεί υπεροπτικά. Η υπευθυνότητα πρέπει να είναι το πρώτο χαρακτηριστικό με βάση το οποίο θα κληθεί να αξιολογηθεί ξανά οποιοσδήποτε από τους δημοτικούς συμβούλους το επιθυμεί. Μένει να αποδειχθεί ποιοι θα ανταποκριθούν στα νέα αυτά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά και να δικαιώσουν τους πολίτες ως επιλογές. Με τις παραπάνω σκέψεις, θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την πρώτη μου εκλογή ως δημοτικός σύμβουλος και να δηλώσω παρών στην νέα αυτή εποχή.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Ι. Γεωργακής
Οικονομολόγος -ΜΒΑ, Λογιστής
Δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων,
ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button