Δήλωση Γ. Μπερδελή για τους Ρομά και τα προβλήματα στο Βλυχό

Στους Ρομά, εστιάζουν πολλοί τα προβλήματα που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, προβλήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας που απορρέουν σε μεγάλο ποσοστό από κακοποιά στοιχεία Ρομά που βρίσκουν καταφύγιο στο Βλυχό.

 

Όπως ανέφερα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, το πρόβλημα στο Βλυχό είναι πολυσύνθετο, και απορρέει και από την γενική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.

 

Όμως το ερώτημα που τίθενται σχετίζεται στο κατά πόσο το κράτος (που είναι υποχρέωσή του), έρχεται να προστατέψει τον πολίτη, την στιγμή που προωθεί την κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών στη Νέα Πέραμο και την Κινέττα, με γνώμονα την μείωση του κόστους λειτουργίας,  κάτι που επιμένω πως ουδόλως απασχολεί τους πολίτες.

 

Θεωρώ πως για να πάψει μια περιοχή όπως το Βλυχό να είναι γκέτο, πρέπει και ο δήμος να παίξει τον ρόλο του, ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της Αστυνομίας.

 

Έναν ρόλο που σχετίζεται κυρίως με τις υποδομές στην περιοχή, δηλαδή τον φωτισμό, τους δρόμους, την δυνατότητα για πρόσβαση στην παιδεία, αλλά και κοινωνικές παροχές.

 

Όλες αυτές οι υποδομές κατά την άποψή μου, θα αποτελέσουν «όπλα» στην φαρέτρα της δημοτικής αρχής, προκειμένου να αρχίσει να αμβλύνεται η παραβατικότητα στο Βλυχό.

 

Δυστυχώς όμως και στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, αλλά και στον προϋπολογισμό, δεν βλέπουμε να απεικονίζονται οι προσπάθειες της διοίκησης του δήμου για να παρέμβει στην περιοχή αυτή.

 

Μάλιστα τολμώ να πω ότι σαν δήμος είμαστε απόντες από μια περιοχή που έχει ανάγκη αυτές τις υποδομές.

 

Και με την έλλειψη των υποδομών, είναι λογικό τα μικρά παιδιά, τα τσιγγανάκια που μεγαλώνουν μέσα στις λάσπες και στις ακαθαρσίες, μετά από χρόνια να εξελιχθούν σε πολίτες που θα έχουν συνηθίσει διαφορετικά, που θα έχουν μάθει να δρουν ανεξέλεγκτα, που θα έχουν μάθει να ζουν και να λειτουργούν στην παραβατικότητα.

 

Πιστεύω λοιπόν πως μόνο με θετικές παρεμβάσεις στην περιοχή, μπορεί ο δήμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο Βλυχό, το οποίο– για το καλό όλων μας και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας τσιγγάνων που διαμένουν εκεί – πρέπει να εξελιχθεί σε μια γειτονιά σαν όλες τις άλλες. Αυτός είναι ο ρόλος του δήμου εξάλλου.   

 

Επιμένω πως το θέμα του Βλυχού αλλά και των Ρομά γενικότερα είναι τεράστιο, αφού για να ζήσουν ή για μετεγκατασταθούν κάπου αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης να είναι οι κατάλληλες.

 

Γι’ αυτό και πιστεύω πως η περιοχή που είχε επιλεγεί στο όρος Πατέρα είναι ακατάλληλη και όπως είχα τονίσει προεκλογικά παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου, είναι παράνομη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ισχύσει.

 

Πιστεύω λοιπόν, πως χρέος όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά, χρέος της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας είναι η διαρκής προσπάθεια για την ισότιμη ένταξή των Ρομά και των λοιπών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον κοινωνικό ιστό.

 

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται συναίνεση απ’ όλες τις πλευρές και πάνω απ’ όλα τόλμη. 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button