Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου με δράση και του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων

"Δράση 4" του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων: «Εργαστήρια και τεχνίτες στα Αρχαία Μέγαρα»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει το ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

– Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής
– Δράση για την κλιματική αλλαγή
– Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τις εξής δράσεις:

ΔΡΑΣΗ 1

Τίτλος: «Από τις πρώτες ανασκαφές και το αποτύπωμα της εκβιομηχάνισης, έως την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας. Η ιστορία των μνημείων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Γνωριμία του κοινού με τη νεότερη ιστορία της Ελευσίνας από την εποχή των πρώτων ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο και την ανάγκη δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου έως την πρόσφατη επανέκθεση, η οποία επιτυγχάνει τους στόχους της αειφορίας. Θα γίνει αναφορά στο έντονο αποτύπωμα της βιομηχανικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και στο μνημειακό απόθεμα της πόλης, καθώς και στις προσπάθειες αξιοποίησης του, έπειτα από την παύση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Η Δράση θα πραγματοποιηθεί εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας σε τρείς διαδοχικές ομάδες των είκοσι (20) ατόμων με προεγγραφή.
Ημέρα: Πέμπτη 18.5.2023

ΩΡΕΣ:
10.00 – 11.00
11.30 – 12.30
13.00 – 14.00
Τηλ. 210 5561097, υπεύθυνη αρχαιολόγος: Ευσταθία Ανέστη

ΔΡΑΣΗ 2

Τίτλος: «Μαθαίνουμε παίζοντας στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Οι μαθητές της Α΄ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών με τις οικογένειές τους, κατά την οποία θα παρασχεθούν πληροφορίες για τη Συλλογή και για επιλεγμένα εκθέματα με αναφορές στoν θεματικό άξονα «Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας», που περιλαμβάνεται στον φετινό εορτασμό, μέσα από παιχνίδια (κατασκευές και αναζήτηση κρυμμένου θησαυρού).
Ημέρα: Κυριακή 14-5-2023
Ώρα: 11:30 π.μ.
Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

ΔΡΑΣΗ 3

Τίτλος: «Το έργο των Δημόσιων Μουσείων»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του έργου των Δημόσιων Μουσείων στους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς από αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών.
Ημέρα: Τετάρτη 17-5-2023
Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Σταματία Κατσανδρή
Χώρος διεξαγωγής: 8ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.

ΔΡΑΣΗ 4

Τίτλος: «Εργαστήρια και τεχνίτες στα Αρχαία Μέγαρα»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Η δράση θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
Μέρος Α: Επίσκεψη αρχαιολόγου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων στο 1ο Γυμνάσιο Μεγάρων και ενημέρωση για τον υφιστάμενο αρχαιολογικό χώρο των εργαστηρίων που βρίσκεται στην αυλή του Γυμνασίου.
Μέρος Β: Επίσκεψη των μαθητών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, προβολή power point και παρουσίαση των εργαστηρίων που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές.
Ημέρα: Πέμπτη 18-5-2023
Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Παναγιώτα Αυγερινού

Την ημέρα του εορτασμού, Πέμπτη 18 Μαϊου 2023, η είσοδος είναι ελεύθερη στα Δημόσια Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button