Διαλέξεις από το Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν από το Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων δύο διαλέξεις, με θέματα: «Εισαγωγή στην ιστορία του νομίσματος και την αρχαία ελληνική οικονομία» και «Νομίσματα και Αστρονομία». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου «ο Θέογνις».

 

Στην πρώτη ομιλία, παρουσιάστηκε η ιστορία της οικονομίας, από την ανταλλακτική της μορφή, κατά την προκερματική φάση της, έως και την εφεύρεση και εξάπλωση του νομίσματος ως μέσου συναλλαγής. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα από διάφορες περιοχές, όπως τα πρώτα νομίσματα από ήλεκτρο, τα οποία εκδόθηκαν στη Λυδία της Μικράς Ασίας γύρω στο 650 π.Χ., αλλά και παραδείγματα νομισματικών κοπών διαφόρων ελληνικών πόλεων, βασιλιάδων ή συμμαχιών, όπως νομίσματα από την Κάτω Ιταλία και Σικελία, τα Μέγαρα, την Κόρινθο, την Αθήνα κλπ., τους Μακεδόνες Βασιλείς (Μέγας Αλέξανδρος, Αντίγονος Δώσων κλπ.), τους Πτολεμαίους, της Αχαϊκής Συμπολιτείας, έως και το πέρας της ελληνιστικής εποχής.

 

Επίσης, παρουσιάστηκε η επίδραση που είχε η κοπής νομισμάτων από τις ελληνικές πόλεις σε άλλες περιοχές, όπως το Περσικό Βασίλειο, αλλά και η Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Οι περιοχές αυτές, για να μπορέσουν να ασκήσουν εμπόριο με τις ελληνικές πόλεις οδηγήθηκαν στην έκδοση νομισμάτων, στα πρότυπα των ελληνικών, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στους «διεθνώς» για την αρχαιότητα καθιερωμένους και ευρέως αποδεκτούς σταθμητικούς κανόνες, όπως ο αττικός.

 

Ομιλήτρια ήταν η Δρα Ελένη Παπαευθυμίου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος. Η Δρα Παπαευθυμίου έκανε το διδακτορικό της στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης.

 

Δούλεψε σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από 4 χρόνια ως υπεύθυνη της Νομισματικής Συλλογής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και είναι υπεύθυνη στις Νομισματικές Συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Στη δεύτερη ομιλία, παρουσιάστηκε αρχικά η επίδραση της αστρονομίας, είτε ως απλής παρακολούθησης των αστρονομικών φαινομένων, είτε ως επιστήμης στην καθημερινή ζωή, μέσα από τα εικονογραφικά θέματα των νομισμάτων. Η σχηματική απεικόνιση των ουρανίων σωμάτων, πλανητών και αστερισμών, αλλά και η συμβολική απεικόνιση αστρικών φαινομένων, που είτε επηρέασαν διάφορα γεγονότα, όπως η έκβαση πολέμων, είτε χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους ηγεμόνες για τη νομιμοποίηση της διαδοχής τους ή την ισχυροποίηση της θέσης τους, όπως ο Μιθριδάτης ΣΤ΄, βασιλιάς του Πόντου, ο Οκταβιανός Αύγουστος κ.ά., παρουσιάσθηκαν μέσα από τα νομίσματα.

 

Ομιλητής ήταν ο Δρα Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Δρα Κακαβάς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει πραγματοποιήσει και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο οποίο αναγορεύτηκε διδάκτορας. Διετέλεσε ερευνητής  στο Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Dumbarton Oaks με υποτροφία του Harvard και επιστημονικός συνεργάτης της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει υπηρετήσει στην 1η, 2η, 11η και 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του αιώνα μ.Χ., που φέρουν

Υπουργείου Πολιτισμού, όπου πραγματοποίησε πλήθος ανασκαφών. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ έχει οργανώσει πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ομιλίας, παρουσιάσθηκε η επίδραση της αστρολογίας, συναφούς και σχεδόν ταυτιζόμενης επιστήμης με την αστρονομία κατά την αρχαιότητα, στην επιλογή των εικονογραφικών τύπων των νομισμάτων, κυρίως των ρωμαϊκών χρόνων, με ιδιαίτερο παράδειγμα τη σειρά χάλκινων δραχμών του νομισματοκοπείου της Αλεξάνδρειας, που εκδόθηκαν επί Αντωνίνου του Ευσεβούς κοντά στα μέσα του 2ου απεικονίσεις των ζωδίων μαζί με τους κυβερνήτες πλανήτες τους, σε μεγάλο βαθμό, όπως επιβιώνουν έως τις μέρες μας.

 

Ομιλήτρια ήταν η Στέλλα Δρένη, Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος. Η κα. Δρένη έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είναι και υποψήφια διδάκτωρ με θέμα τη νομισματοκοπία των Μεγάρων. Εργάζεται στη Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή των Μεγάρων. Από το 2010 είναι Αναπληρωματικό μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button