Διακήρυξη Αρχών Ένωσης Πολιτών

Ζούμε, ενεργούμε, δραστηριοποιούμαστε, μοχθούμε και απολαμβάνουμε εντεταγμένοι σε ομάδες, όπως οικογένεια, τοπική κοινωνία, κράτος. Δομές που για να επιβιώσουν διαχρονικά, πρέπει να έχουν οργάνωση, αλλά και κανόνες συνύπαρξης και λειτουργίας.

 

Η δημοκρατική οργάνωση των ευρύτερων κοινωνικών δομών, επίτευγμα σκληρών και μακροχρόνιων αγώνων, οδήγησε στη δημιουργία σχηματισμών, που ορίζουν τους κανόνες, φροντίζουν για την εφαρμογή τους και μεριμνούν για το κοινό συμφέρον.

 

Στη σύγχρονη εποχή οι πολίτες, δημοκρατικά ώριμοι πλέον, είναι ευαίσθητοι στα τοπικά προβλήματα και αρνούνται να παρακολουθούν τις εξελίξεις σαν παθητικοί θεατές. Υπερβαίνοντας τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις, αναζητούν σχήματα, που εκφράζουν πολυσυλλεκτικότητα και αυτονομία. Διότι η απεξάρτηση από κομματικούς εναγκαλισμούς συμβάλλει στην εξυγίανση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην εμπέδωση της αρχής της νομιμότητας στη δράση των τοπικών αρχόντων και στην απελευθέρωση των τοπικών κοινωνιών από κατασκευασμένες εντάσεις, οξύνσεις και διχαστικά χαρακτηριστικά.

 

Με βάση αυτές τις γενικές αρχές, δημιουργήθηκε ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός «ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δημιουργήθηκε με σκοπό να αντισταθεί και να αντιδράσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας και στην αδιαφορία κάθε πολιτικής ή δημοτικής αρχής. Να εργασθεί με ζήλο και ανιδιοτέλεια για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και την υλοποίηση των προϋποθέσεων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

 

Απευθύνεται σε ασυμβίβαστους, ακομμάτιστους και προβληματισμένους δημότες.Σε πολίτες που ενδιαφέρονται, να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των καθημερινών συλλογικών τους προβλημάτων και αποτελεί τη λύση για όλους όσους έχουν συνειδητοποιήσει, ότι τα προβλήματα λύνονται από εμάς τους ίδιους, με τη συμμετοχή μας.

 

Είναι συνδυασμός πολυσυλλεκτικός, υπερκομματικός και όχι αντικομματικός, έχει αποκλειστικά και μόνον αυτοδιοικητικά κριτήρια και προάγει στην πράξη την ενότητα όλων των κοινωνικών δυνάμεων. Πολιτικός του ορίζοντας είναι μόνον η Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν θα αποτελέσει σκαλοπάτι για την πολιτική ανέλιξη κανενός. Δεν απορρίπτει τη συνεργασία με οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, τουναντίον επιζητεί τη στήριξη όσων ασπάζονται τις αρχές αυτές, αλλά αρνείται σθεναρά την ποδηγέτησή του από κομματικούς ή οικονομικούς κύκλους.

 

Στόχος του συνδυασμού είναι η δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος πολιτών, που θα διεκδικήσει τη Δημοτική Αρχή, χωρίς ημερομηνία λήξης την ημέρα των εκλογών, που θα λειτουργεί σαν μια μόνιμη εστία παραγωγής ιδεών, πρωτοβουλιών, διαλόγου για τα θέματα της πόλης και για το ρόλο του ελεύθερου ενεργού πολίτη.

 

Πηγάζει από τη συναίσθηση αυτών των ευθυνών. Σηματοδοτεί την επιθυμία να ανιχνευθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις έναρξης ενός δημιουργικού, υπεύθυνου και δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης, σε φορείς και κινήσεις πολιτών, ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, ομάδες πρωτοβουλίας, ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, που προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό πρότυπο διοίκησης του Δήμου και σε μια προοπτική για την πόλη διαφορετική από αυτήν της καθήλωσης, της στασιμότητας και της εσωστρέφειας.

 

Πιστεύουμε στη συνεργασία και στη συμπόρευση, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις. Είμαστε ανεξάρτητοι, διότι έχουμε την απόλυτη ευθύνη των πράξεων και των επιλογών μας. Είμαστε υπερκομματικοί, διότι συμμετέχουμε παραμερίζοντας τις κομματικές προτιμήσεις μας. Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε μια ρεαλιστική στρατηγική παρεμβάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχή μας, με οραματικά στοιχεία και τρεις βασικές, αδιαπραγμάτευτες συνιστώσες:

-Σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη.

-Ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

-Έμφαση στην αισθητική και στην ποιότητα ζωής.

Απευθυνόμαστε στους συλλόγους της περιοχής μας, στις οικολογικές ομάδες, σε πολιτιστικές συσπειρώσεις νέων, σε ερασιτεχνικές αθλητικές πρωτοβουλίες, σε πρωτοβουλίες κοινωνικής δράσης, στους τοπικούς επιστημονικούς φορείς, σε κινήσεις γονέων, στους χώρους των ευαισθησιών, της αγωνιστικότητας και της παρέμβασης. Συζητάμε και διαλεγόμαστε με όλους, για να διαμορφώσουμε και να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης, αποκεντρωτικό και συμμετοχικό.

 

Όλοι μαζί, με τις ιδέες, τις προτάσεις και τη συμμετοχή μας, μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο, και ίσως να τον ξεπεράσουμε.

 

Η δύναμη της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button