«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ενέργειες ή παραλείψεις που οδηγούν στη δημιουργία εργοστασίου καύσης πλαστικών απορριμμάτων στον τόπο μας»

Οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μεγαρέων, κ.κ. Καλλιάς Αναστάσιος, Κεφαλόπουλος Θωμάς, Στρατούρης Γεώργιος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου, Γιάννης Σεβαστής, απέστειλαν επιστολή – άρθρο στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Εδώ και καιρό καθώς φαίνεται, σχεδιάζεται – εν κρυπτώ – για τον τόπο μας, η λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα καύσης πλαστικών που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Για τον λόγο αυτό ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει υποβάλλει από καιρού αίτηση αδειοδότησης η οποία γνωστοποιήθηκε στους συναρμοδίους φορείς μεταξύ των οποίων είναι και ο Δήμος μας.

Στις περιπτώσεις αυτές και πριν χορηγηθεί η οποιαδήποτε τέτοια άδεια, δίδεται από την πολιτεία χρόνος κατά τον οποίο η αίτηση της εταιρείας συνοδευόμενη από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τίθεται σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ώστε, εάν συντρέχουν λόγοι όπως λόγου χάριν περιβάλλον, νομιμότητα των πράξεων κτλ που δεν καλύπτονται, να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου ο κάθε φορέας να μπορεί εκφράσει έγκαιρα τις αντιρρήσεις του.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος Μεγαρέων εάν και γνώριζε εγκαίρως λόγω αρμοδιότητας, αλλά και λόγω της επισκέψεως του ενδιαφερομένου επιχειρηματία στο γραφείο του, απέκρυπτε επιμελώς το θέμα από τον τύπο και τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, το οποίο ευτυχώς έγινε γνωστό και αποτέλεσε μοχλό πίεσης, από το Δυτικό Μέτωπο και το ΜΕΡΑ 25 και τις μετά αναδημοσιεύσεις πολιτών και σελίδων του ηλεκτρονικού και εντύπου τύπου που εξέφραζαν την έντονη ανησυχία και την κάθετη διαφωνία τους με την δραστηριότητα αυτή.

Προσέξατε πως έπραξε ο κ Σταμούλης! Με καταληκτική ημερομηνία – σύμφωνα με τον νόμο – έκφρασης αντιρρήσεων την Τρίτη 30/11 στις 11:59μμ ο Δήμος Μεγαρέων εισάγει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα το βράδυ στις 29/11.

Μάλιστα προς απορία όλων ανάμεσα σε άλλα ελάχιστης σημασίας θέματα της συνεδρίασης θέτει το σοβαρό αυτό θέμα τελευταίο προς συζήτηση δηλαδή στις 30/11 στις 02:00 τα ξημερώματα.

Από τα παραπάνω συνάγεται ευκρινώς το συμπέρασμα πως ο κ Σταμούλης προσπάθησε εν αρχή ανεπιτυχώς να κρύψει το θέμα και εφόσον δεν τα κατάφερε (αφού το δημοσίευσαν άλλοι) το έφερε προς συζήτηση στο παραπέντε, λίγες δηλαδή μόνον ώρες πριν λήξει νόμιμα η δημόσια διαβούλευση.

Το αποκορύφωμα της πολιτικής μεθόδευσης και τρανή απόδειξη των παραπάνω αποτέλεσε η προσπάθεια του κ Σταμούλη ακόμα και κατά την διεξαγωγή της συζήτηση της τελευταίας στιγμής (Τρίτη 02:00πμ), να αναβάλλει το θέμα με κίνδυνο να παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία (Τρίτη 11:59μμ) χωρίς να στείλει αντιρρήσεις ο Δήμος μας. Η αναβολή αποτράπηκε την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του Γεωργίου Στρατούρη όπως μπορεί να διαπιστώσει καθείς απ την μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βλέποντας το 20ο θέμα.

Εξελίχθηκαν τραγελαφικές σκηνές που είναι καταγεγραμμένες αλλά δεν κρίνεται απαραίτητο να αναφερθούν επί του παρόντος, παραμένει όμως το μεγάλο ερώτημα εάν τελικά εκφράσαμε εγκαίρως τις αντιρρήσεις μας ως φορέας ή δεν συμμετείχαμε καθόλου καθώς έως σήμερα δεν έχουμε καμμιά σχετική ενημέρωση στα mail μας.

Αποτελεί σημαντικότατη διευκρίνηση πως άλλη διοικητική πράξη είναι οι παρατηρήσεις ή οι αντιρρήσεις που στέλνονται στην δημόσια διαβούλευση και συνοδεύουν την αίτηση αδειοδότησης παντού και άλλη διοικητική πράξη είναι η αποστολή της όποια γνωμοδότησης του Δ.Σ στο περιφερειακό συμβούλιο.

Με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπ’ όψη μας τις δημοσιευμένες πληροφορίες οι οποίες αναφέρθηκαν και εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου πως δηλαδή η εν λόγω δραστηριότητα καύσης όπως περιγράφεται είναι εκτός του νομικού πλαισίου που θέτει το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο που ισχύει για την περιοχή μας δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στην όποια προσπάθεια νέας υποβάθμισης του τόπου μας.

Θα παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ενέργειες η παραλείψεις που αποβαίνουν εις βάρος της ποιότητας της ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι

ΘΩΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΑΣ

Ο Προέδρος της Δ.Κ Νέας Περάμου
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ

φωτογραφία τυχαία

Παρόμοια άρθρα

Back to top button