Δ. Γεωργακής: Η αλαζονεία ως κακή υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο

Επιστολή του δημοτικού συμβούλου του «ΤΩΡΑ»

Η κατοχή δημόσιου αξιώματος, όπως ορίζει ο επιθετικός προσδιορισμός, σημαίνει την αποξένωση από τις ιδιωτικές και προσωπικές επιρροές κατά την άσκηση των καθηκόντων του αξιώματος.

Δεδομένης της παραπάνω αρχής, η οποία πρέπει να είναι αυτονόητη για αυτούς που επιθυμούν να έχουν δημόσιο πολιτικό ρόλο και να επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών με τις αποφάσεις τους, η στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κυρίου Καράμπελα, του Δημάρχου κυρίου Σταμούλη, του Αντιδημάρχου κυρίου Πολυχρόνη και της Αντιδημάρχου κυρίας Ελένης Ρήγα, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίζεται ως τουλάχιστον ελλιπής και ενδεχομένως σκόπιμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των προ ημερησίας θεμάτων, έθεσα 4 ερωτήματα που, κατά την άποψή μου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες του δήμου.

Το πρώτο ερώτημα ήταν προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Καράμπελα και αφορούσε τη συζήτηση του απολογισμού του έτους 2020. Η σημασία της συζήτησης του απολογισμού φαίνεται τόσο από το γεγονός ότι η νομοθεσία επιτάσσει να συζητηθεί ως μοναδικό θέμα όσο και από το γεγονός ότι χωρίς απολογισμό είναι αδύνατος ο σοβαρός οικονομικός σχεδιασμός για το επόμενο έτος. Είναι επίσης κρίσιμος διότι αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου των πεπραγμένων της διοίκησης. Ο απολογισμός λοιπόν, είχε έρθει προς συζήτηση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της Μεγάλης Τρίτης και το οποίο αναβλήθηκε. Όμως ενώ το δεύτερο δημοτικό συμβούλιο της ίδια ημέρας εμπλουτίστηκε και διεξήχθη, δε συνέβη το ίδιο με το συμβούλιο για τον οικονομικό απολογισμό 2020. Το ερώτημα γιατί δεν ήρθε προς συζήτηση και πότε θα έρθει, δεν απαντήθηκε από τον πρόεδρο.

Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων στον ανοιχτό δημόσιο χώρο έπειτα από την επαναλειτουργία τους. Είναι αυτονόητο ότι τα καταστήματα πρέπει να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότερο για να αντιστρέψουν την ζημία που υπέστησαν με την αναστολή λειτουργίας τους για τόσους μήνες. Για να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότερο θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ χρήσης περισσότερου δημόσιου χώρου και τη χρήση αυτού από τους ιδιώτες προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις αυθαιρεσίας αλλά και κοινωνικής διαμάχης, που ήδη άρχισε να παρατηρείται. Ακούσαμε από τον δήμαρχο ότι ο αντιδήμαρχος κύριος Πολυχρόνης πραγματοποίησε συνάντηση με τους καταστηματάρχες. Όμως, καμία απάντηση για το περιεχόμενο της συνάντησης, τα μέτρα ή το σχέδιο που συμφωνήθηκε αν υπάρχει τέτοιο.

Το τρίτο ερώτημα αφορούσε την εξέλιξη του έργου της αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού, έργο σημαντικό με πολλαπλά οφέλη αλλά και με σκοτεινά σημεία στη σύμβαση την οποία ζητήσαμε να επανεξεταστεί, για το οποίο δεν έχουμε καμία εικόνα πως εξελίσσεται. Πρόσφατα στην οικονομική επιτροπή συζητήθηκε η παράταση που ζήτησε η συμβουλευτική εταιρεία ελέγχου καθώς ο δήμος δεν είχε προχωρήσει στην επιλογή τεχνικού συμβούλου. Ταυτόχρονα τέθηκε το ζήτημα σχεδόν ανύπαρκτου φωτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το Αλεποχώρι και των ενεργειών που έχουν αναληφθεί. Και σε αυτό το ζήτημα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επέλεξε τη σιωπή.

Το τελευταίο ζήτημα που έθεσα, ήταν η συστέγαση του 4ου και 5ου δημοτικού σχολείου. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα το σύνολο των διδασκόντων των 2 σχολείων, έστειλαν επιστολή στους δημοτικούς συμβούλους γνωστοποιώντας εκ νέου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη συστέγαση και τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία τόσο των διδασκόντων όσο και των μαθητών, αλλά και την απαράδεκτη απαξιωτική στάση της διοίκησης στις εκκλήσεις τους. Ο συνδυασμός μας επισκέφθηκε τους διδάσκοντες, είδε και άκουσε τα προβλήματα από κοντά προκειμένου να επιδιώξει την επανεξέταση της συστέγασης. Και στο ζήτημα αυτό η αρμόδια αντιδήμαρχος επέλεξε τη σιωπή.

Η (στρατηγική) σιωπή που επέλεξαν οι αρμόδιοι της διοίκησης, είτε για λόγους προσωπικής επιλογής, είτε για λόγους αδυναμίας παροχής απαντήσεων στα εν λόγω θέματα, δεν είναι μόνο απέναντι σε έναν δημοτικό σύμβουλο. Είναι επιλογή σιωπής απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούν και η διοίκηση και αγωνιούν κάθε μέρα για τα πολύ σοβαρά αυτά θέματα. Είναι επιλογή σιωπής από την αδυναμία να παρέχει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας που βαρύνουν την κοινωνία. Η επιλογή αυτή ή η αδυναμία, αποτελούν κακή υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο και δεν θα πρέπει η διοίκηση να είναι περήφανη για αυτή.

Δημήτρης Γεωργακής

Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων – Νέας Περάμου

ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button