Χαιρετισμός Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη για την παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ενόψει αυτού του εορτασμού δήλωσε:

«Οι νέοι και πολύ περισσότερο όλοι όσοι έχουμε την τιμή να υπηρετούμε τον τόπο μας μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση ή και μέσα από φορείς και συλλόγους, θα πρέπει να θυμόμαστε και να συνοδεύουν τα βήματά μας πέντε απλά πράγματα.

Πρώτον, ότι η Τρίτη Ηλικία είναι οι δικοί μας άνθρωποι, οι γονείς μας, οι θείες και οι θείοι μας, οι γιαγιάδες, οι παππούδες μας, πρόσωπα αγαπημένα από το συγγενικό ή το φιλικό μας περιβάλλον.

Δεύτερον, πολλοί από αυτούς έζησαν, την φρίκη του πολέμου, τον θάνατο. Άλλοι τον ξεριζωμό, την ορφάνια, την φτώχεια και τον ξενιτεμό. Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, εργάστηκαν και έφτιαξαν οικογένειες κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, με καθημερινές δυσκολίες, που στη σημερινή εποχή θα φάνταζαν ανυπέρβλητες.

Η Ελλάδα του 40, του 50 αλλά και ακόμη του 60 απαιτούσε καθημερινούς σκληρούς αγώνες. Οι «αγώνες» αυτοί δόθηκαν, από αυτούς, που σήμερα αποκαλούμε 3η ηλικία, και τους κέρδισαν.

Τρίτον, η Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνη, που πήρε το Νόμπελ Ιατρικής 1986, απέδειξε στις έρευνές της ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να λειτουργεί τέλεια, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, ανεξάρτητα από τη φθορά άλλων οργάνων του σώματος.

Στο κατώφλι των ενενήντα της χρόνων παρήγαγε σημαντικότατο έργο. Όπως επίσης σε προχωρημένη ηλικία, έφτασαν στην κορυφή της δημιουργίας τους, ο Γαλιλαίος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Πικάσο, ο Μπέν Γκουριόν και πολλοί άλλοι, και ο βετεράνος αστροναύτης Τζων Γκλέν, στα 77 του χρόνια έκανε και πάλι διαστημικό ταξίδι.

Τέταρτον, στις περισσότερες παραδοσιακές κοινωνίες, οι ηλικιωμένοι θεωρούνταν, ως οι πρεσβύτεροι της κοινότητας ή του χωριού, απολάμβαναν τον σεβασμό και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα διάφορα κοινωνικά θέματα, που προέκυπταν.

Αυτό το γεγονός, έδενε τις οικογένειες και τις κοινωνίες, έτσι μπορούσαν να προχωρούν μέσα από τα χαλάσματα, για να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο και να μας τον κληροδοτήσουν.

Η τάση της αστικοποίησης ακόμη και στις αγροτικές περιοχές, σταδιακά μειώνει τον ρόλο των πρεσβυτέρων, και όπως συμβαίνει στις αστικοποιημένες κοινωνίες, ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αποκαλούνται οι «συνταξιούχοι».

Πολλοί θεωρούν, κατά την άποψή μου λαθεμένα βέβαια, ότι οι ηλικιωμένοι είναι έξω από το κύριο ρεύμα της κοινωνίας. Αυτή η αλλαγή των κοινωνικών δομών οδήγησε στο να πιστεύουν ότι, ο ηλικιωμένος είναι μη παραγωγικός, συντηρητικός, μη προσαρμοζόμενος σε νέες συνήθειες και στην τεχνολογία.

Φίλες και φίλοι της τρίτης ηλικίας, είμαι κι εγώ ένας από εσάς, η καθημερινή μας έννοια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, το ενδιαφέρον μας για το τι γίνεται στην χώρα μας, αποδεικνύει ότι, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα ρόλο στην κοινωνία μας.

Πρέπει επειγόντως οι νεώτεροι, να δούνε ως παράδειγμα τον αγώνα, που εμείς δίναμε καθημερινά, και να να καταλάβουν, πώς θαρραλέα και δυναμικά προχωρήσαμε μέσα, από τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια με το κεφάλι ψηλά.

Να γίνει από όλους κατανοητό πως αν και στερημένοι από ανέσεις και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα, συντηρήσαμε κοινωνίες, πιο ανθρώπινες με συνεννόηση και αλληλεγγύη.

Πώς η απλότητα έδινε χαρά, πως οι σχέσεις ήταν απαλλαγμένες από ιδιοτέλεια.

Πώς ήμασταν πιο κοντά ο ένας στον άλλον και πρόθυμοι να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον είχε ανάγκη.

Σήμερα προχωράμε και προχωράτε στην Τρίτη ηλικία και πάλι με το κεφάλι ψηλά, την στιγμή, που όλοι οι νεώτεροι και δυστυχώς και οι νέοι μας, προχωρούν με μόνιμους συνοδούς το άγχος, την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Δεν ξέρω αν, η σοφία της ζωής είναι αυτή, που μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο με άλλα μάτια, που μας επιτρέπει να χαιρόμαστε και να δίνουμε σημασία σε απλά πράγματα, που κάποιοι, τα παραβλέπουν, γιατί δεν έχουν μάλλον, την ωριμότητα για να τα εκτιμήσουν.

Αυτό όμως που ξέρω εγώ, που βρίσκομαι στην Τρίτη ηλικία και είμαι σίγουρος για αυτό, είναι ότι, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τα μαθήματα ζωής, που μας έδωσαν οι παππούδες και οι γονείς μας, για τα μαθήματα που πήραμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με τον ίδιο τον τρόπο, που ζήσατε χθες και ζείτε σήμερα.

Κλείνοντας με τον πέμπτο απλό λόγο, που πρέπει να συνοδεύει τους νέους, και να μην το ξεχνάμε όλοι είναι ότι: «η ψυχή δε γερνάει ποτέ.» Σήμερα εμείς αύριο κάποιοι άλλοι. Όλα κύκλος είναι.

Θέλω να ξέρετε ότι, η Διοίκηση του Δήμου κι εγώ προσωπικά δεν σας θεωρούμε απόμαχους της ζωής, αλλά πολύτιμο παράδειγμα αγωνιστών της ζωής. Ο σεβασμός και η αγάπη μας είναι δεδομένες, και θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, γιατί σας το οφείλουμε.

Σας ευχαριστούμε που, αθόρυβα, διακριτικά και με αγάπη μεταγγίζετε στην ψυχή και στη σκέψη μας τη σοφία σας. Να είστε όλοι υγιείς, δυνατοί, δημιουργικοί και χαρούμενοι. Εύχομαι από καρδιάς μακροημέρευση και χρόνια πολλά και καλά.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button