Η απάντηση του Ν. Χαρδαλιά σε ερώτηση του Αθ. Μπούρα για τη Μαγούλα

Δελτίο τύπου Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Αθανάσιου Μπούρα:

Συζητήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση (διαβάστε τη εδώ),  που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, με θέμα την παράταση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας.

Ο κ. Μπούρας ξεκινώντας την πρωτολογία του ανέλυσε το ιστορικό της πληγείσας περιοχής της Μαγούλας (πλημμύρες Νοέμβριο του 2017 και Ιούλιο του 2018, σεισμός τον Ιούλιο του 2019) με βάση το οποίο κηρύχθηκε τόσο η περιοχή της Μαγούλας,  όσο και οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας και Νέας Περάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι το Μάιο του 2019 και οι τρεις αυτές περιοχές είχαν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από το Μάιο του 2019 η Μαγούλα έπαψε να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και αυτό συνέβη διότι κατά τη διάρκεια των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου του 2019, η απελθούσα δημοτική αρχή Ελευσίνας δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την παράταση κήρυξης έκτακτης ανάγκης της περιοχής πέραν της 15ης-5-2019, εν αντιθέσει με τους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγάρων.

Επιπλέον, στις 19-7-2019 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας. Όλα τα παραπάνω φαινόμενα προκάλεσαν προβλήματα στις δημόσιες υποδομές, σε κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, αλλά και επηρέασαν έντονα την καθημερινότητα των κατοίκων. 

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την πρωτολογία του τόνισε, ότι με βάση τη διαδικασία για  την κήρυξη κάποιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες γνωμοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς και να ακολουθείται χρονική συνέχεια για την παράτασή της. Στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας υπήρξε χρονικό κενό με καθυστέρηση 9 μηνών από την λήξη της τελευταίας παράτασης και 7 μηνών από το σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019 μέχρι την κατάθεση νέου αιτήματος για παράταση της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη.

Ο κ. Μπούρας στη δευτερολογία του  υποστήριξε με σθένος την ανάγκη της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η περιοχή έχει πληγεί απανωτά τα τελευταία 2,5 χρόνια από φυσικές καταστροφές. Τόνισε ότι κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και κάποια μάλιστα δεν έχουν ακόμη αρχίσει, καθώς βρίσκονται στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής. Τα έργα μάλιστα είναι κοινά για τη Μαγούλα και τη Μάνδρα: το ρέμα Σούρες, το ρέμα Αγία Αικατερίνη, το ρέμα Μικρό Κατερίνι και μια σειρά άλλων ρεμάτων, τα οποία όλα χύνονται στις Σούρες, προκειμένου να καταλήξουν στον κόλπο της Ελευσίνας. Οι κάτοικοι δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τις παραβλέψεις των υπευθύνων για την παράταση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

Συνεχίζοντας ο κ. Μπούρας ανέφερε ότι ο Υπουργός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την οδηγία 2007/60ΕΚ, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προκαταρκτική εκτίμηση επικινδυνότητας, αλλά και στην κατάρτιση χαρτών επικινδυνότητας, στις οποίες περιλαμβάνεται η Μαγούλα μαζί με την όμορη Δημοτική Ενότητα Μάνδρας. Τονίζεται, ότι πρόκειται για δύο περιοχές χωρίς γεωγραφικά όρια.

Στις 17 Νοεμβρίου 2019 διακηρύχθηκε η ανοιχτή διαδικασία ύψους 1.757.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης έργου οριοθέτησης ανάσχεσης ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ρέματα Μικρό Κατερίνι κ.λ.π.

Τελειώνοντας, ο κ. Μπούρας υπενθύμισε στον Υπουργό ότι η Μαγούλα ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα στο Θριάσιο Πεδίο, το οποίο φιλοξενεί το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Στην  ευρύτερη περιοχή φιλοξενείται ο ένας και μόνο χώρος υγειονομικής ταφής και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που είναι ωφέλιμες για την χώρα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα θετικά και να βρεθεί λύση, έτσι ώστε οι συμπολίτες της Μαγούλας να νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ίσα και δεν ευθύνονται για παραλείψεις άλλων.

Ο Υπουργός απαντώντας μετά από τις πιέσεις του κ. Μπούρα να δει το θέμα επισταμένα, διευκρίνισε ότι «η Γενική Γραμματεία παραμένει έτοιμη σε οποιοδήποτε αίτημα, το οποίο θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες αυτοψίες και το απαραίτητο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής να ανταποκριθεί πάντα με γνώμονα τη νομιμότητα και πάντα με γνώμονα τη διάθεση μας να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά ζητήματα».

Ο κ. Μπούρας θα παρακολουθεί το θέμα και θα είναι σε επικοινωνία, τόσο με τη Δημοτική Αρχή, όσο και με την Περιφέρεια Αττικής και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button