Αρνητική τοποθέτηση Α. Χοροζάνη για τα τεχνικά έργα του δήμου Μεγαρέων

«Τα έργα δεν ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών, γι' αυτό και καταψηφίζουμε την εισήγηση»

Δημόσια τοποθέτηση με δελτίο τύπου που αφορά στα τεχνικά έργα του δήμου Μεγαρέων απέστειλε ο δημοτικός συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» Μέγαρα – Νέα Πέραμος με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει:

Τα τεχνικά έργα που αναφέρονται στην εισήγηση έχουν βέβαια κάποια σημασία, βρίσκονται όμως πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες:

Είναι αποσπασματικά τα περισσότερα, όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός, η συντήρηση των σχολείων, η επισκευή των δρόμων και οι ασφαλτοστρώσεις. «Μπαλώματα» παντού, από τους δρόμους ως τα σχολεία, όπου οι ετήσιες εκθέσεις των δ/ντών των σχολικών μονάδων για τις ανάγκες (λειτουργικές και συντήρησης) αντιμετωπίζονται ως «εκθέσεις ιδεών» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα (π.χ. νέα σχολικά κτίρια, επισκευή γυμναστηρίων, τουαλετών, προαυλίων κλπ.) και θάβονται σε κάποιο συρτάρι.

Δεν αναφέρονται πουθενά έργα αντιπλημμυρικά, έργα αντιπυρικά και αντισεισμικής θωράκισης. Πουθενά έργα για την Υγεία. Κάθε φορά που θίγουμε αυτά τα σοβαρά ζητήματα «πετάνε το μπαλάκι» ο ένας στον άλλον! Η κυβέρνηση στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια στον δήμο και αντίστροφα ενώ όλοι μαζί ενίοτε φωτογραφίζονται παρέα και μιλούν για μεγάλα έργα που ΘΑ έρθουν όταν ωριμάσουν!

Κρύβουν έντεχνα το γεγονός πως η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από «κοστοβόρα» έργα και τα πετάει στους δήμους, στα ΕΣΠΑ που τα ροκανίζουν ιδιώτες, σε εθελοντικές ομάδες και ΜΚΟ. Η δημοτική αρχή συντάσσεται μ’ αυτή την πολιτική, προβάλλει δικαιολογίες και δεν έχει κανένα πρόβλημα να επαναφέρει στην εισήγηση έργα που υπήρχαν και στην περσινή εισήγηση!

Κάποια ζητήματα συγκεκριμένα:

– Ανάθεση έργων 2.400.000 Ευρώ με έκπτωση 14% για δρόμους, όταν σε τέτοια έργα έχουμε εκπτώσεις τουλάχιστον 60%.
– Ο βρεφονηπιακός σταθμός παραπέμπεται στις καλένδες.
– Για τα όμβρια, μελέτες και βλέπουμε. Το ίδιο για το Ρέμα – Έξω Βρύση.
– Για το «Πρόγραμμα Τρίτσης» δεν υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα και έργα που προκρίνονται ώστε μνα ικανοποιηθούν βασικές λαϊκές ανάγκες.
– Καθυστερούν αδικαιολόγητα έργα σε Μέγαρα, Ν. πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι. Η πλούσια αρνητική πείρα που έχουμε είναι ότι τα Κοινωνικά Έργα προχωρούν με ρυθμούς άρρωστης χελώνας, ενώ η χρηματοδότηση για το χρέος της ΔΕΥΑΜ προχωρά με fast track διαδικασίες, αφού πάει στην ΕΥΔΑΠ, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
– Η αστική συγκοινωνία σε όλο τον Δήμο 24 ώρες είναι «άπιαστο όνειρο».
– Η περίφημη «απορρόφηση» καθυστερεί και είμαστε σχεδόν στον Απρίλη. Για την Βαρέα μόνο απορρόφηση 10.000 Ευρώ.
– Το Κυριακούλειο έχει γίνει «γεφύρι της Άρτας».
– Για τα Όμβρια είμαστε ακόμα στις μελέτες.
– Ακόμα δεν έγινε η αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης.

Προκύπτουν λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:

– Πώς και με ποια κριτήρια τίθενται οι προτεραιότητες των έργων;
– Πώς γίνεται η χρηματοδότηση και τι θέλει να εξυπηρετήσει;
– Καλύπτουν τα έργα τις λαϊκές ανάγκες κι αν όχι γιατί;

Συμπερασματικά, τα τεχνικά έργα είναι αποσπασματικά, δεν ικανοποιούν βασικές λαϊκές ανάγκες και κύριο κριτήριο τους είναι η ανταποδοτικότητα (να βάζει ο λαός το χέρι στην τσέπη), η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη και τη χρηματοδότηση των έργων, το πέρασμα μιας σειράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους κι από κει σε ιδιώτες και ΜΚΟ….

Καταψηφίζουμε λοιπόν την εισήγηση για όλους τους παραπάνω λόγους και καλούμε τον λαό των Μεγάρων να διεκδικήσει έργα που θα ικανοποιούν τις βασικές του ανάγκες με κρατική χρηματοδότηση. Η Παιδεία, η Υγεία, το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός αποτελούν κοινωνικά αγαθά και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν εμπορεύματα και πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματιών!

Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Αντώνης Χοροζάνης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button