Αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημ. Κοινότητας Μεγαρέων για το ορυχείο βωξίτη

Στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτική Κοινότητας Μεγαρέων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η αρνητική γνωμοδότηση επί του συνολικού περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) με τίτλο ”Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη” υποκατηγορία Α2, ομάδα 5η, με α/α 9 (ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση ορυκτών) στην θέση Δ.Κ. Μεγάρων, του Δήμου Μεγαρέων και φορέα την «ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.».

Επιπλέον, δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα ανεχτεί και δεν θα επιτρέψει -εντός των πλαισίων της νομιμότητας- να υποστεί η υψηλής περιβαλλοντικής και ιστορικής σημασίας περιοχή μας την παραμικρή περαιτέρω περιβαλλοντική και οικολογική υποβάθμιση η οποία κατ’ επέκταση θα έχει ως απόρροια την ευρύτερη επιβάρυνση της δημόσιας υγείας.

Το θέμα που συζητήθηκε στην συνεδρίαση:

«Γνώμη Δημοτικού Συμβουλίου για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο ‘’Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη’’ υποκατηγορία Α2, ομάδα 5η, με α/α 9 (ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση ορυκτών).» 

Α. ΤΙΤΛΟΣ, ΕΙΔΟΣ & ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Η προς γνωμοδότηση Μ.Π.Ε. συντάχτηκε για το έργο ‘’Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη της ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε. σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρ. που βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής. Το έργο προς αδειοδότηση αφορά τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων βωξίτη καθώς και την ποσοτική και ποιοτική εξέταση αυτών, τα οποία θα μπορούν να τύχουν αποκλειστικά υπόγειας εκμετάλλευσης. Από την Μ.Π.Ε. προκύπτει ότι η εταιρεία έχει πλήρη μεταλλευτικά δικαιώματα στις Οριστικές Παραχωρήσεις (ΟΠ) του Ν. Αττικής, σύμφωνα με τα ΦΕΚ 1/Α/2-1-1935, 2/Α/3-1-1935, 67/Α/5-3-1935, 357/Α/18-10-1934, 419/Α/23-9-1935.

Β. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε. που συνοδεύεται από την ‘’μη τεχνική έκθεση’’, την ειδική οικολογική αξιολόγηση, χάρτη γεωτρήσεων κλπ., το έργο αφορά έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη με τη διεξαγωγή δεκαπέντε (15) γεωτρήσεων σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρ. σε θέσεις που καθορίζονται συγκεκριμένα στον χάρτη γεωτρήσεων που συνοδεύει ως απαραίτητο δικαιολογητικό την Μ.Π.Ε. Στην περιοχή όπως αυτή οριοθετείται στον προαναφερόμενο χάρτη, προγραμματίζονται να γίνουν αναγνωριστικές γεωτρήσεις, που έχουν σαν σκοπό να διερευνήσουν την ύπαρξη της βωξιτοφόρου επαφής σε προσπελάσιμα, για υπόγεια εκμετάλλευση, βάθη.  Στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι αναγνωριστικές γεωτρήσεις δίνουν θετικά αποτελέσματα προβλέπονται να γίνουν 5-7 γεωτρήσεις πυκνώσεων. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν  μόνο κατά μήκος των υπάρχοντων δασικών και αγροτικών δρόμων χωρίς καμία νέα επέμβαση ή αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι γεωτρήσεις θα γίνουν μόνο σε σημεία όπου το πλάτος των δρόμων το επιτρέπει ή σε παρακείμενα χέρσα αγροτεμάχια κατόπιν άδειας από τον ιδιοκτήτη.

Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ.

Από την Μ.Π.Ε. κατά τρόπο συμπερασματικό,γενικολογο και κυρίως ατεκμηρίωτο προκύπτει ότι από την κατασκευή και την λειτουργία του έργου, δεν θα προκύψουν σημαντικές επιπτώσεις σχετικές με τα κλιματικά και βιοκλιματικά, τα μορφολογικά και τα τυπολογικά, τα γεωλογικά, τεκτονικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Από την ίδια Μ.Π.Ε. προκύπτει ότι δεν θα προκληθεί βλάβη στο φυσικό, το ανθρωπογενές περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ούτε και επιπτώσεις σε τεχνικές υποδομές, στην ποιότητα του αέρα και στα ύδατα.

Δ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ.

Σύμφωνα με την ίδια Μ.Π.Ε., στην εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε. υπάρχει Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας, που αποτελείται από μηχανικό και εργοδηγό. Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνουν τόσο την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και σεβασμού του περιβάλλοντος, όσο και την εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών προστασίας (συλλογή, διαχωρισμός αποβλήτων και άχρηστων υλικών, διάθεση υλικών προς ανακύκλωση, συμμόρφωση με κανονισμούς, αυστηρή διαχείριση λιπαντικών κ.λ.π.). Για το υπό αδειοδότηση έργο, δεν προτείνεται πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, καθώς οι παράμετροι που πρέπει να παρακολουθούνται δεν επηρεάζονται από την δραστηριότητα.

Ε. ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ.

Όλα τα αναφερόμενα στα προηγούμενα κεφάλαια σύμφωνα με τη μελέτη, κωδικοποιούνται ως εξής:

  1. Επέμβαση θα πραγματοποιηθεί μόνο στις θέσεις των 15 ερευνητικών γεωτρήσεων αρχικά. Μόνο σε περιπτώσεις θετικού αποτελέσματος κάποιων εκ των ερευνητικών γεωτρήσεων θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις πύκνωσης και περιχάραξης του κοιτάσματος για την καλύτερη οριοθέτησή του.
  2. Σε περιπτώσεις εντοπισμού νερού κατά τη διάνοιξη των γεωτρήσεων αυτές θα σφραγίζονται.
  3. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιούνται σε θέσεις όπου το πλάτος του δρόμου είναι ικανό ή εντός αγροτικών εκτάσεων ώστε να ελαχιστοποιείται η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
  4. Δεν θα πραγματοποιηθεί κανενός είδους επέμβαση στο οδικό δίκτυο της περιοχής μελέτης.
  5. Σε περίπτωση που απαιτηθεί να γίνει απομάκρυνση φυσικής δασικής βλάστησης, θα πραγματοποιηθεί αποκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας (Δασαρχείο Μεγάρων).
  6. Σε περίπτωση που ανευρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, θα πρέπει να προτιμηθεί η υπόγεια εκμετάλλευση αυτών, εάν βέβαια αυτό είναι δυνατό από τεχνικής άποψης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αποτελούν το βασικό μέσο εφαρμογής της αρχής της πρόληψης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανταποκρίνονται προς τις απαιτήσεις του νόμου και το περιεχόμενό τους να είναι επαρκές ώστε με την κατάλληλη επιστημονική μέθοδο να συσχετίζονται και να συνεκτιμώνται οι επιμέρους συνέπειες καθώς και οι απώτερες συνέπειες για το περιβάλλον. Μόνον με μια τέτοια συνθετική μελέτη θα καταστεί δυνατόν να διαγνωστούν σε όλη τους την έκταση οι περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου για να κριθεί αν είναι επιτρεπτή η εκτέλεσή του. Η Μ.Π.Ε. του επίμαχου έργου είναι γενικόλογη, συνοπτικού και συμπερασματικού χαρακτήρα και κυρίως ατεκμηρίωτη σε πολλά σημεία της (π.χ. δεν αξιολογούνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις τυχόν γεωτρήσεις πυκνώσεων, η θέση των οποίων σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να προσδιορίζεται). Υπ’ αυτά τα δεδομένα, ως αρμόδια επιτροπή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να διακριβώσουμε και να αξιολογήσουμε τις συνέπειες του έργου, ώστε να εκτιμήσουμε αν η πραγματοποίησή του είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις συνταγματικές επιταγές. Κατόπιν τούτου, άποψή μας είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί του συνολικού περιεχομένου της Μ.Π.Ε.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button