Απάντηση προέδρων 4ου – 6ου Δημοτικού Σχ. στο ΔΤ της Ένωσης Γονέων

Απάντηση προέδρων 4ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου στο Δελτίο τύπου της Ένωσης Γονέων Δήμου Μεγαρέων για την Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Πευκάκια στις 3/6/2020.

«Εκτός χρόνου – εκτός τόπου – εκτός θέματος – εκτός νόμου

Η Γενική Συνέλευση μετατράπηκε σε αυθαίρετο βήμα συνδικαλιστών εκπαιδευτικών εναντίον της Κυβέρνησης.»

Μετά και τη συμμετοχή μας στην ανωτέρω τακτική Γ.Σ, αντιληφθήκαμε ότι είναι χαμένος χρόνος η συμμετοχή μας σε οιαδήποτε ενέργεια μέχρι την άνοιξη του 2021 που θα πραγματοποιηθούν οι νέες αρχαιρεσίες στην Ένωση. Αναγκαζόμαστε, όμως, να απαντήσουμε στην ανακοίνωση της Ενώσεως από την στιγμή που γίνεται αναφορά στους Προέδρους του 4ου και του 6ου Δημοτικού και επιπλέον για να γνωρίζει η κοινωνία τι έγινε στη συγκεκριμένη Γ.Σ, τι δεν έγινε και τι έπρεπε να γίνει:

  1. Η Γ.Σ αυτή έγινε με καθυστέρηση τουλάχιστον 5 μηνών με αποκλειστική ευθύνη του ΔΣ της Ενώσεως και πραγματοποιήθηκε κατ’ ουσία μετά από το εξώδικο που έστειλαν οι Πρόεδροι του 4ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου. Δεν απαντήθηκε στη Γ.Σ από το Δ.Σ γιατί δεν την έκαναν ως όφειλαν το πρώτο δίμηνο του έτους, παρ’ ότι ερωτήθηκαν επανειλημμένως. 
  2. Η Γ.Σ ενώ απαρτίζεται κανονικά από το νόμιμο αριθμό εκπροσώπων των Σχολείων που έχουν εκλεγεί από τις αρχαιρεσίες των Συλλόγων τους σε ψηφοδέλτια, ακόμα δεν γνωρίζουμε παράνομα, πλην του Δ.Σ, τα ονοματεπώνυμά τους. Δηλαδή, όπως έχουμε ξαναπεί, γονείς-εκπρόσωποι με τα ίδια καθήκοντα που έχουν εκλεγεί από εκλογικές διαδικασίες, που θα έπρεπε να συζητάμε όπου βρεθούμε για τα προβλήματα των Σχολείων μας και των παιδιών μας, δεν γνωριζόμαστε, οπότε δεν μπορούμε να παράγουμε και συλλογικό έργο. Η κατάσταση αυτή της ανωνυμίας βοηθάει κατ’ ουσία το Δ.Σ στις μεθοδεύσεις του. Τους πιέσαμε ξανά στην αρχή της ΓΣ να μας δώσουν τη λίστα των εκπροσώπων ως όφειλαν και αρνήθηκαν. Επιπλέον, αρνήθηκε ο Γραμματέας να δεσμευτεί ότι οι φάκελοι των Σχολείων-Μελών είναι νόμιμα συμπληρωμένοι, ότι είναι σωστός και έγκυρος ο αριθμός των εκπροσώπων των Σχολείων. Άρα πήγαμε να ψηφίσουμε χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι ψηφίζουν. Χαρακτηριστικά μας έκανε εντύπωση ότι ακούσαμε από τα χείλη Προέδρου Δημοτικού Σχολείου της Ν. Περάμου ότι ψηφίζουν στα σχολείο της 30 Γονείς, ενώ το συγκεκριμένο Σχολείο στην ιστοσελίδα της Ενώσεως φαίνεται με 3 εκπροσώπους. Εμείς με 100 γονείς που ψήφισαν βγάζουμε 4 εκπροσώπους, κάτι τουλάχιστον μαθηματικά δεν στέκει.  
  3. Το μεθοδευμένο ανακάτεμα εκπροσώπων (που έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά δεν ξέρουμε ποιοι είναι), μελών Δ.Σ Σχολείων (που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ούτε λόγου κατά τη συγκεκριμένη Συνέλευση), Γονέων, περαστικών και ανθρώπων/φορέων, συνδικαλιστικών/ κομματικών οργάνων εκπαιδευτικών διέλυσε τις όποιες πιθανότητες για να πραγματοποιηθεί ουσιαστική Γ.Σ. Το υπαίθριο ακατάλληλο περιβάλλον που επιλέχθηκε χωρίς ήχο, χωρίς φως για τους εκπροσώπους και με τη λογική ότι όποιος ήρθε στις κερκίδες στα πευκάκια και κάθισε έχει λόγο, αλλά και άδικο που είναι εκεί γιατί έχει συλλαλητήριο στη Ν. Πέραμο, δημιούργησε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση που εξυπηρέτησε τελικά και μόνο τον σκοπό ότι μια υποχρέωση που είχε το Δ.Σ από το νόμο (αβαρία) σβήστηκε.
  4. Παράνομα κυρώθηκε με ψηφοφορία η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής (η Πρόεδρός της, ως γνωστόν, έχει παραιτηθεί εδώ και 6 μήνες από εκπρόσωπος και έχει αντικατασταθεί από το Σχολείο της). Παραδόθηκε στο Προεδρείο της Γ.Σ νομικό κείμενο υπογεγραμμένο από έγκριτο νομικό γραφείο των Αθηνών ότι δεν προβλέπεται η διαδικασία αυτή, δηλαδή δε μπορεί να είναι Πρόεδρος εξελεγκτικής επιτροπής εκπρόσωπος που έχει παραιτηθεί. Η απάντηση τους ήταν «αν θέλετε πηγαίνετε μας δικαστικά» και έβαλαν τους «ανακατεμένους στις κερκίδες» εκπροσώπους που μόνο οι ίδιοι γνώριζαν ποιοι είναι να ψηφίσουν.
  5. Ενώ γνωρίζουν πλέον ότι ήταν παράνομο το έγγραφο αντικατάστασης του Προέδρου του 6ου Δημοτικού στην επιτροπή( Δ.Ε.Π ) του Δήμου που συμμετέχει ως Μέλος και γι αυτό ο Δήμος Μεγάρων εν τοις πράγμασι δεν το αποδέχτηκε το λιγότερο που θα έπρεπε να πράξουν θα ήταν μια ομόφωνη συγγνώμη ως Δ.Σ (δεν το έκαναν ενώ προσκλήθηκαν να το κάνουν). Κανονικά για λόγους ευθύνης θα έπρεπε να παραιτηθούν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας που συνυπέγραψαν το συγκεκριμένο παράνομο έγγραφο, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και χαρακτηρίζεται ως μια πράξη αντεκδίκησης απέναντι σε έναν εκπρόσωπο γονέα ο οποίος «τόλμησε» να έχει αντίθετη άποψη σε αυτά που αποφασίζει το ΔΣ. Δεν απάντησαν για την πράξη τους, δεν ανασκεύασαν για την ουσία της πράξης τους, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία. Συνεχίζουν δε ακόμα να μην καλούν το συγκεκριμένο εκπρόσωπο μέλος της επιτροπής ΔΕΠ του Δήμου, να τους ενημερώσει για το τι γίνεται στην συγκεκριμένη επιτροπή και να συντονίσουν από κοινού τις δράσεις τους.
  6. Έδωσαν αυθαίρετα βήμα σε κάθε συνδικαλιστικό φορέα ο οποίος καλούσε σε ξεσηκωμό απέναντι στην κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο, ενώ είναι ντροπή που δεν κάλεσαν για έναν απλό χαιρετισμό τους εκπρόσωπους του Δήμου (Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Σχολικής Επιτροπής) που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τώρα που με το νέο νομοσχέδιο λύνεται π.χ. το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης/συνολικής λειτουργίας του 4ου Δημοτικού Σχολείου και που γι αυτόν τον λόγο αντιδράσαμε έντονα για τις απρέπειες απέναντι στην κυβέρνηση (γιατί είχαμε διαβάσει και γνωρίζαμε το προσχέδιο), τι έχουν να πουν τα Μέλη του Δ.Σ που ενώ δεν έχουν καταρτίσει τόσο καιρό ένα στοιχειώδη κανονισμό λειτουργίας της Ένωσης ,«κουνούν επιδεικτικά δάκτυλα» σε κυβερνήσεις και καλούν κατήγορους. Όλους αυτούς που αυθαίρετα κάλεσαν, πού ήταν στην ημερήσια διάταξη μέσα; Τι εξυπηρετούν αυτές οι «καλεστικές»; Μήπως γίνεται πολιτικό «αλισβερίσι» με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς Σχολείων; Τι γίνεται με το «φαινόμενο» Βάρναλη; Γνωρίζουν ότι μερικούς μήνες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας καταδίκασε την ενέργεια εκπαιδευτικών  του 4ου Δημοτικού Σχολείου, όπου αυθαίρετα έβαλαν στις τσάντες των παιδιών μας απαράδεκτη δυσφημιστική ανοικτή επιστολή του <<Βάρναλη>> για την Δημοτική Αρχή και το γεγονός αυτό καταδικάστηκε από το Δ.Σ του Δήμου μας και επιφυλάχθηκαν για νομικές ενέργειες; Παρακολουθούν τι γίνεται στην πόλη μας; Γνωρίζουν τι γίνεται στα Σχολεία μας; Την προηγούμενη Τετάρτη 27/05 στα Πευκάκια όπου αναβλήθηκε η Γ.Σ είναι τυχαίο ότι ο «Βάρναλης» είχε βάλει στον ίδιο χώρο μισή ώρα αργότερα να κάνει εκδήλωση (δηλαδή 19.00 η Ένωση και 19.30 ο Βάρναλης); Πρέπει να απαντήσουν ξεκάθαρα και σε εμάς και στην κοινωνία τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η σύμπλευση. Δεν είναι δυνατό να μας λένε στην ανακοίνωσή τους ότι τους είπε ο Βάρναλης για τις επαφές τους με τον Δήμαρχο και το κτηριακό του 4ου και να είναι άλλοθι για να παρεισφρήσουν εντός της Συνελεύσεως, με σκοπό κατ’ ουσία να εναντιωθούμε για το νέο νομοσχέδιο της παιδείας. Από τη μία φωτογραφίες με τους βουλευτές της Κυβέρνησης και από την άλλη αυθαίρετες κατηγορίες. Γνωρίζουν όλοι ότι ο Σύλλογος του 4ου ξέρει πολύ καλά τι γίνεται με το κτιριακό, αναγκαστικά το παλεύει και το ψάχνει καθημερινά. Κανείς από τους «αυτόκλητους φωστήρες» αλλά και την Ένωση δε μας προσέφερε ποτέ ουσιαστικό χέρι βοηθείας παρά μονάχα εκθέσεις ιδεών και πολιτικές φαμφάρες/αοριστίες, κάπου και η πλάκα έχει τα όριά της και ειδικά όταν μιλάμε για άστεγους μαθητές που μέχρι σήμερα δεν έχουν στεγαστεί σε ένα και μόνο σχολικό συγκρότημα.
  7. Επειδή οι δημοκρατικές αξίες όπως είναι «στημένη» η Ένωση τώρα είναι ανέκδοτο, επειδή τους βολεύει η άγνοια και η ανωνυμία των Μελών τους, επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι προσπαθούν κάποιοι εκεί μέσα να φτιάξουν πολιτικές καριέρες βάζοντας απέναντί τους την Κυβέρνηση και τον Δήμο, εμείς δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις θα στηλιτεύουμε κάθε αυθαιρεσία που θα παράγεται με όχημα την Ένωση και είναι ενάντια στο καταστατικό και τις αξίες της. Η κάθε Κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) και η κάθε Δημοτική Αρχή (η όποια Δημοτική Αρχή) είναι οι δύο βασικοί οικονομικοί πνεύμονες της παιδείας και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάθουμε ασφυξία, αλλά και να είμαστε αγνώμονες προκειμένου να αποκτήσουν πολιτική οντότητα στην κοινωνία των Μεγάρων κάποιοι μεμονωμένοι από το Δ.Σ της Ενώσεως.
  8. Στο μόνο που θα συμπράξουμε για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος (γιατί μετά την άνοιξη του 2021 το νερό θα μπει στο αυλάκι) είναι η συμμετοχή μας στην επιτροπή συντάξεως κανονισμού λειτουργίας, βάσει καταστατικού και κείμενης νομοθεσίας, και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθούν στην επιτροπή δικηγόροι Γονείς από τα Σχολεία της πόλης μας. Επιπλέον δε, θεωρούμε υποκριτικό να ακούμε ότι ενδιαφέρει το ΔΣ της Ένωσης το κτηριακό πρόβλημα του 4ου γιατί γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι ουδέποτε έδωσαν ουσιαστική χείρα βοηθείας και αυτός ήταν κι ο λόγος που παραιτήθηκε η εκπρόσωπος του 4ου από το ΔΣ της Ενώσεως.
  9. Μια λαϊκή παροιμία λέει «μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη». Μην προκαλούν λοιπόν την κοινή λογική και το κοινό συναίσθημα κι αν θέλουν επί των ημερών τους η Ένωση να έχει κάποια υπόσταση στα δρώμενα της πόλης, να αλλάξουν πολιτική και λόγο γιατί αλλιώς θα μείνουν στις κερκίδες με πέντε «συντοπίτες», πέντε «συνδικαλιστές», ένα «συνεργάτη», και μία «μάνα που έχει μικρό παιδί» και τρεις «περαστικούς για τσιγάρο».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button