Ο ΕΛ.Γ.Α δεν προβλέπει αποζημιώσεις για τον περονόσπορο

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γεώργιος Βλάχος, υπέβαλλε ερώτηση στον υπουργό γεωργικής ανάπτυξης, σχετικά με το αν δικαιούνται αποζημίωση οι αμπελουργοί των οποίων τα αμπέλια προσβλήθηκαν από τον περονόσπορο.

Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει ότι οι ζημιές από τον περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τους κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), ούτε προβλέπεται από τους κανονισμούς αυτούς διαδικασία κατ’ εξαίρεσιν αποζημιώσεων.
Επιπροσθέτως, για να διατυπωθεί το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει η προσβολή να χαρακτηρισθεί, κατ’ αρχάς ως επιδημία, γεγονός το οποίο σημαίνει πως οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για τον περιορισμό της.

Σε σχόλιό του επί της απάντησης ο κ. Βλάχος επισημαίνει ότι για ακόμη μια φορά η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και η τεράστια γραφειοκρατία, ωθούν έναν ακόμα παραγωγικό κλάδο σε οικονομικό μαρασμό.

Ο κ. Βλάχος καλεί την ηγεσία του υπουργείου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν άμεσα επί του ζητήματος προκειμένου να δοθεί λύση δοθέντος ότι σε αρκετές περιοχές της Αττικής οι αμπελοκαλλιεργητές κάνουν λόγο για ολική απώλεια της παραγωγής με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημά τους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button