Απάντηση Γιώργου Μπερδελή στον Σπύρο Κορώση: «Τα μεγάλα έργα δεν είναι πάντα μεγάλου προϋπολογισμού»

Ακολουθεί επιστολή του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ Μέγαρα – Νέα Πέραμος», Γιώργου Μπερδελή, ως απάντηση στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Σπύρο Κορώση.

Αγαπητέ φίλε Σπύρο Κορώση!

Αναρωτιέμαι: Ο τίτλος της επιστολής σου στα τοπικά ΜΜΕ «Επιτέλους ας γίνει ένα μεγάλο έργο!»,

– Αντανακλά την παραδοχή ενός πρώην στελέχους της διοίκησης Σταμούλη ότι 7,5 χρόνια μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένα μεγάλο έργο στην πόλη μας;

– Άραγε συμφωνείς με την άποψη του κ. Ν. Νικόλιζα ότι τίποτα το σοβαρό δεν έχει γίνει σ’ αυτόν τον δήμο ή είναι μια «κραυγή» αγωνίας για την καλύτερη «εκμετάλλευση» των αντισταθμιστικών από το έργο του καλωδίου υπερυψηλής τάσης;

Οι «σπόντες» που θολώνουν το τοπίο

Προτού μπω στην ουσία των προτάσεών σου για την διαχείριση των 3.000.000 ευρώ δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστες μερικές επισημάνσεις σου – «σπόντες», που θολώνουν το τοπίο για τους αναγνώστες.

Κύριε Κορώση, γράφετε λοιπόν ότι: «ο δήμαρχος είχε διαπιστώσει από νωρίς ότι το καλώδιο θα περάσει και έστρεψε την συζήτηση προς τα αντισταθμιστικά…»
Θα συμπληρώσω εγώ ότι ο κ. Δήμαρχος ΧΩΡΙΣ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ζητήσει αντισταθμιστικά από την εταιρεία, παραβιάζοντας κατά την αντιπολίτευση κάθε κανόνα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου!

Στις καταγγελίες γι’ αυτή την πράξη του, εσείς (και κάποιοι άλλοι), τι στάση τηρήσατε; Απλά ΣΙΩΠΗ! Από την στιγμή βεβαίως που ο δήμαρχος έκανε πρόταση αντισταθμιστικών είχε χαθεί οριστικά το παιχνίδι για την μη διέλευση του καλωδίου!

Οφείλω όμως να υπενθυμίσω τα εξής:

1) Η πρόταση της προσφυγής στο ΣτΕ κατά της διέλευσης του καλωδίου (που έγινε από το συνδυασμό «Τώρα»), έγινε για να αναγκάσουμε την εταιρεία να διαπραγματευτεί (όπως έκαναν και οι όμοροι δήμοι), πράγμα που επιτεύχθηκε.
Άρα η στάση της αντιπολίτευσης (μέρος αυτής) καθορίστηκε από την πράξη του δημάρχου να ζητήσει αντισταθμιστικά χωρίς την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου (κι σ’ αυτό φέρετε ευθύνη κι εσείς!).

2) Οι συζητήσεις βεβαίως έγιναν από εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων (εκτός του κ. Χοροζάνη) κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου, κι αν διαφωνούσατε ως αντιδήμαρχος γιατί πάλι σιωπήσατε;

3) Όσον αφορά τις αιχμές σας γιατί δεν βγάλαμε δελτίο τύπου για τα αντισταθμιστικά, θεωρώ πως την ευθύνη αυτή την έχει ο Δήμαρχος, αφού μετά τις προτάσεις μας, η διοίκηση θα συμπληρώσει και τις δικές της για να τις καταθέσει δημόσια.

4) Ως προς την απορία σας – ερώτημα «…Άραγε το καλώδιο εκτός από αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας λειτούργησε και ως αγωγός πολιτικής ενέργειας από κάποιους…», οφείλω να πω ότι μάλλον δεν έχετε κάνει σωστή διατύπωση για κάτι άλλο που ενδεχομένως θέλετε να πείτε.

Αν πάλι εννοείτε ότι η αφορμή για την πρόταση συνεργασίας του Δημάρχου προς την δημοτική παράταξη «Τώρα» ήταν το καλώδιο, γιατί δεν ρωτήσατε τότε που είσαστε ακόμα αντιδήμαρχος τον ίδιο τον Δήμαρχο;
Εμείς θεσμικά λειτουργήσαμε σε μια πρόταση του Δημάρχου και δημοκρατικά αποφασίσαμε. Όλα τα παραπάνω όμως αποτελούν σχόλια που για τον δήμο και τους πολίτες έχουν μικρή σημασία.

Περί της ουσίας των προτάσεών σου

Αγαπητέ Σπύρο

Με την επιστολή σου και τις προτάσεις που κάνεις (για τη διαχείριση των 3.000.000 ευρώ) φαίνεται το τεράστιο χάσμα που έχουμε με την διοίκηση αλλά και εσένα προσωπικά (ως ανεξάρτητος πλέον), για την πορεία αυτού του τόπου.

Κι αυτό αφορά την έλλειψη σας σ’ ένα σύνολο στόχων, κατευθύνσεων, πολιτικής, προτεραιοτήτων, προγραμμάτων και μέτρων για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει καταγραφή, ανάδειξη και επιλογή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου μας και χάραξη μιας στρατηγικής επιλογής για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό το χάσμα απόψεων γίνεται φανερό από τις προτάσεις σου.

1) Όσον αφορά την 1η πρόταση σου «να γίνει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο με γήπεδο ποδοσφαίρου – γήπεδο μπάσκετ και κολυμβητήριο στο οικόπεδο δήμου 16 στρεμμάτων»

Απαντώ:
Α) Στο χώρο αυτό (το είπα και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) έχει γίνει προμελέτη για γήπεδο ποδοσφαίρου και οι προδιαγραφές του δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια σύγχρονη εγκατάσταση σε αυτή την οικοπεδική έκταση.
Β) Υπερβαίνουμε τα όρια της επιστήμης, αν σ’ αυτό το οικόπεδο (που στην βορειοανατολική του πλευρά υπάρχουν και αρχαία), τολμήσουμε να χωροθετήσουμε γήπεδο ποδοσφαίρου μαζί με κλειστό μπάσκετ και κλειστό κολυμβητήριο.

Εξάλλου ως τεχνικός θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κλειστό κολυμβητήριο με σύγχρονες προδιαγραφές με 3.000.000 ευρώ δεν κατασκευάζεις αφού ενδεικτικά και μόνο οι μελέτες αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ!

2) Όσον αφορά την 2η πρότασή σου,

Α) Στην πρόταση αυτή μιλάς για μελέτη και κατόπιν κατασκευή πολιτιστικών – αθλητικών εγκαταστάσεων στις ελαιοδεξαμενές του Περάματος Μεγάρων.
Δηλαδή πού; Σε μια ιδιοκτησία που δεν ανήκει στο δήμο μας!
Προφανώς θα θυμάσαι αγαπητέ Σπύρο, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί δική σας διοίκησης ακύρωσε την παραχώρηση. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτής της έκτασης διεκδικείται από την Ιερά Μονή Παναγίας της Φανερωμένης.

Δηλαδή κ. Κορώση, προτείνεις να ξοδευτούν χρήματα για μελέτες σε μια ιδιοκτησία που δεν μας ανήκει;

Β) Αυτό βέβαια που με εξέπληξε περισσότερο είναι το γεγονός ότι ζητάς να ξοδευτούν χρήματα για μελέτες που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για αθλητικές πολιτιστικές εγκαταστάσεις όχι απλά σε μια ιδιοκτησία που δεν έχει ο δήμος, αλλά σε μια περιοχή όπου το πρόσφατο Γ.Π.Σ. απαγορεύει ως χρήση!!
Εδώ αγαπητέ Σπύρο προκύπτουν άλλα και πολύ σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την γνώση σας ως διοίκηση για το Γ.Π.Σ., που για λόγους άλλους τα αφήνω ασχολίαστα.

Τι αφορά η πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα»

Η πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα» που σαφώς προσπαθείς να υποτιμήσεις αφορά:

Α) Την χρηματοδότηση για την ένταξη σε σχέδιο και την πράξη εφαρμογής της Βαρέας.

Β) Την εξαγορά και την δυνατότητα του δήμου να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, το δημόσιο κτήμα ΒΚ 270 (Κατσούλη Μαντράκι 7500τ.μ.).

Κύριε Κορώση αυτά τα θεωρείς «μικρά» έργα, ενώ το κολυμβητήριο «μεγάλο» και «εμβληματικό» έργο; (την στιγμή που ένα κλειστό κοστίζει διπλάσια και τριπλάσια των 3.000.000 ευρώ).
Είναι για σένα κ. Κορώση, η πολεοδόμηση της Βαρέας μικρό έργο γιατί είναι μικρού προϋπολογισμού (600.000 ευρώ όπως λες) όμως σ’ αυτό σου έχω απαντήσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι «Τα μεγάλα έργα δεν είναι πάντα μεγάλου προϋπολογισμού αλλά μπορεί να είναι μεγάλης έμπνευσης!»

Όμως το «μικρό» για σένα έργο της πολεοδόμησης της Βαρέας στην μεγάλη κοινωνικο-οικονομική κρίση που περνά ο δήμος μας:
1) Θα δημιουργήσει τεράστια υπεραξία γης.
2) Θα κατασκευαστούν εκατοντάδες οικοδομές δίνοντας λύση στο πρόβλημα ανεργίας.
3) Θα δημιουργηθεί μια παραλιακή ζώνη με δεκάδες νέα καταστήματα τουρισμού – αναψυχής με σχεδόν 2000 νέες θέσεις εργασίας.
4) Η πόλη θα συνδεθεί επιτέλους με την ιστορία της που είναι η θάλασσα!
5) Το κυριότερο όμως όφελος θα προκύψει από την συμβολή του παραλιακού αυτού μετώπου στον τουρισμό μιας ημέρας που πρέπει να ήταν ύψιστη προτεραιότητα της διοίκησης εδώ και 7,5 χρόνια, μιας διοίκησης της οποίας όμως ήσουν και εσύ στέλεχος.

Η άλλη πρότασή μας είναι η άμεση εξαγορά από το δημόσιο του κτήματος ΒΚ 270 στου «Κατσούλη Μαντράκι» το «χωράφι» όπως υποτιμητικά αναφέρεις για 400.000 ευρώ (ίσως και λιγότερα).
Επειδή κι αυτό δεν είναι μεγάλου προϋπολογισμού θεωρείς ότι είναι «μικρό» έργο;
Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι αυτό το κτήμα έχει περάσει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαγοραστεί από οποιονδήποτε ιδιώτη ή εταιρεία. Φαντάσου λοιπόν αυτή η έκταση να λείψει από τον οικισμό της Πάχης μόνο ως πάρκινγκ!

Δική μας άποψη είναι ότι στο κτήμα αυτό με την υπόλοιπη έκταση μπορεί να χωροθετηθεί μαρίνα, κι ως αντισταθμιστικά να πάρουμε ένα κτίριο για Ναυτικό Όμιλο και ένα δεύτερο κτήριο για Ναυτικό Μουσείο. Θυμίζω ότι στο Αλεποχώρι ο Ναυτικός Όμιλος απαριθμεί πάνω από 500 μέλη.

Νομίζω λοιπόν ότι γίνεται αντιληπτό στον καθένα πως οι δύο προτάσεις του «Τώρα» για την πολεοδόμηση του παραλιακού μετώπου της πόλης μας καθώς και την χωροθέτηση μαρίνας – Ναυτικού Ομίλου – Ναυτικού Μουσείου στη θέση Κατσούλη Μαντράκι αν και μικρού προϋπολογισμού έργα (το 1/7 ενός κολυμβητηρίου), συμβάλλουν σημαντικά άμεσα και διαχρονικά στην οικονομική, κοινωνική και αθλητική ανάπτυξη του τόπου μας και θα αποτελέσουν δύο (2) σημαντικότατα κομμάτια ενός στρατηγικού σχεδιασμού που είναι για τον τόπο μας ο «τουρισμός μιας ημέρας».

Ο αιωροπτερισμός στην παλιά βάση του ΝΑΤΟ, τα μονοπάτια περιπάτου στα βουνά μας, η αναρρίχηση, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.α. θα έπρεπε να αποτελούν για την σημερινή διοίκηση (της οποίας επί 7,5 χρόνια ήσασταν στέλεχος), προτεραιότητα ύψιστης σημασίας.
Γιατί ο δήμος μας έχει ανάγκη από έργα που θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο μας κι όχι ένα κολυμβητήριο που το κόστος λειτουργίας του (από 500.000 έως 600.000 ευρώ το χρόνο), είναι αμφίβολο αν μπορεί να το αντέξει ο δήμος.

Βλέπετε λοιπόν κ. Κορώση ότι ακόμα και με λίγα χρήματα μια διοίκηση έχει την δυνατότητα να θέσει το δήμο σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο όταν στην διοίκηση αυτή υπάρχουν στελέχη που έχουν γνώση, πρόγραμμα και είναι ικανά να σχεδιάσουν το αύριο, κι όχι ως απλοί θεατές να επικροτούν το βάψιμο των ρείθρων και των πεζοδρομίων!

Με εκτίμηση
Γιώργος Μπερδελής
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Τώρα»
Δημοτικός Σύμβουλος

Υ.Γ.: Κύριε Κορώση επιμένατε, αλλά δεν είχα δίκιο όταν σας έλεγα ότι ο κ. Σταμούλης θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος;

Παρόμοια άρθρα

Back to top button