Απαντήσεις ζητούν οι παραγωγοί σε Μέγαρα και Αρκαδία για τον αποκλεισμό τους από το Μέτρο 23

Αγανακτισμένοι είναι οι παραγωγοί σε Μέγαρα και Αρκαδία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποφάσισε, χωρίς καμιά ενημέρωση, να τους απεντάξει από το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024».

Ο κ. Βαγγέλης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «η Ένωση», αναφέρει ότι χωρίς καμιά δικαιολογία η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας αποκλείστηκαν από την οικονομική ενίσχυση του Μέτρου 23. Μπήκαμε στην σχετική πλατφόρμα που έκαναν αίτηση οι παραγωγοί και είδαμε να έχουν μηδενίσει τα ποσά. Το εν λόγω μέτρο, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023–2027, έχει στόχο την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας σε γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις) μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στην Αρκαδία υπήρξαν διαπιστωμένες ζημιές σε σειρά καλλιεργειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, μελισσοκομία, αμυγδαλιές, φασόλια, αραβόσιτος). Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν μέσω της επίσημης πλατφόρμας ότι είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση. Παρά το γεγονός ότι 1.671 παραγωγοί της Αρκαδίας υπέβαλαν παραδεκτές αιτήσεις, με καταγεγραμμένα ποσά ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ εντούτοις, την 1η Ιουλίου 2025, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 1.139 εξ αυτών είδαν να εξαφανίζονται τα ποσά αποζημίωσης από το σύστημα, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή επαρκή τεκμηρίωση. Η μόνη κατηγορία καλλιέργειας που φαίνεται να παραμένει δικαιούχος είναι οι καστανιές αλλά τώρα ούτε αυτοί είναι σίγουροι γιατί πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι να γίνει η πληρωμή.

Μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων αναφέρουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που δεν κατάθεσε μέσα στις ημερομηνίες που έπρεπε την αιτιολόγηση για την μέιωση της παραγωγής. Ωστόσο το συγκεκριμένο έγγραφο το είχε πάρει νωρίτερα και ο συνεταιρισμός από τη ΔΑΟΚ Δυτικής Αττικής και στην συνέχεια το είχε στείλει στο ΥπΑΑΤ. Οπότε υπήρχε στο ΥπΑΑΤ και δεν το έστειλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τις επόμενες δύο ημέρες θα αποφασίσει τι θα κάνει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με το θέμα.

Και οι μελισσοκόμοι Αττικής αποκλείστηκαν από το Μέτρο 23

Μέσω της επιστολής ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής κάνει λόγω για κατάφορη αδικία, αφού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφή της φυσικής βλάστησης, υψηλές θερμοκρασίες και μειωμένη ανθοφορία, με αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση της παραγωγής μελιού και την επιδείνωση της βιωσιμότητας του κλάδου. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «παρά το γεγονός ότι οι πληγέντες μελισσοκόμοι της Αττικής υπέβαλαν εμπρόθεσμα αιτήσεις για ένταξη στο μέτρο, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν συλλήβδην ως «μη παραδεκτές», χωρίς προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση ή τεκμηρίωση, γεγονός που υπονομεύει την αρχή της διαφάνειας και της ισότιμης μεταχείρισης».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό της Περιφέρειας Αττικής από την επιλεξιμότητα του Μέτρου 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά την έκτακτη στήριξη ρευστότητας για γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο αποκλεισμός αυτός συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος των μελισσοκόμων της Αττικής, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφή της φυσικής βλάστησης, υψηλές θερμοκρασίες και μειωμένη ανθοφορία, με αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση της παραγωγής μελιού και την επιδείνωση της βιωσιμότητας του κλάδου.

Παρά το γεγονός ότι οι πληγέντες μελισσοκόμοι της Αττικής υπέβαλαν εμπρόθεσμα αιτήσεις για ένταξη στο μέτρο, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν συλλήβδην ως «μη παραδεκτές», χωρίς προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση ή τεκμηρίωση, γεγονός που υπονομεύει την αρχή της διαφάνειας και της ισότιμης μεταχείρισης.

Σε απάντηση αυτής της κατάστασης, ο Σύλλογος απέστειλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ, απαιτώντας άμεση και πλήρη ενημέρωση για τα κριτήρια αποκλεισμού, καθώς και την αναθεώρηση της απόφασης ώστε να ενταχθούν και οι μελισσοκόμοι της Αττικής στους δικαιούχους του μέτρου.

Η μελισσοκομία της Αττικής, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα και παρέχει πολύτιμες οικοσυστημικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «λιγότερο πληγείσα» ούτε να αγνοείται από τις κρατικές ενισχύσεις. Η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία.

Πηγές: 1, 2.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button