Ανάκληση φαρμακευτικού τζελ από τον ΕΟΦ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί τους ασθενείς για μία αλοιφή για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης (μορφή δερματοπάθειας) που ενδέχεται να συνδέεται με καρκίνο του δέρματος.

H Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) επανεξετάζει τα δεδομένα για τον καρκίνο του δέρματος σε ασθενείς που χρησιμοποιούν το Picato καθώς μία μελέτη που συνέκρινε το Picato με την ιμικιμόδη (άλλο φάρμακο για την ακτινική κεράτωση), καταδεικνύει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο σημείο εφαρμογής του Picato σε σύγκριση με την ιμικιμόδη.

Η οδηγία αναστολής στην χρήση του φαρμάκου πρόκειται για προληπτικό μέτρο, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, καθώς συνεχίζεται η επανεξέταση του φαρμάκου. Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και ο ΕΟΦ συνιστούν στους ασθενείς να σταματήσουν την χρήση (ingenol mebutate).

Η PRAC συνέστησε ως εκ τούτου, ως προληπτικό μέτρο, να τεθεί σε αναστολή η άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου και επισήμανε ότι είναι διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες.

Πληροφορίες για τους ασθενείς

• Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον τη γέλη Picato για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης ενόσω οι αρχές επανεξετάζουν τα δεδομένα.
• Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές ή εξογκώματα στο δέρμα και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από αυτά.
• Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button