Αναφορά Γ. Τσίπρα στη Βουλή για τους πυρόπληκτους της Κινέτας

Αναφορά κατέθεσαν 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα, προς τους Υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Αποκατάσταση των πυρόπληκτων κατοίκων τριών οικισμών της Κινέτας που είχαν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα αποζημίωσης. Παράταση της στεγαστικής συνδρομής για 2 έτη». Στο δελτίο τύπου εκ του γραφείου του κ. Τσίπρα η αναφορά αναλυτικά:

Προς τους κ.κ υπουργούς: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ.Σκρέκα και Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γ.Γεραπετρίτη.

Ο Δήμος Μεγαρέων απέστειλε την επιστολή της 10/3/23 με αριθμό πρωτοκόλλου 4945 στην οποία επισυνάπτει την από 9/3/23 επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Κινέτας. Αμφότερες οι επιστολές ζητούν την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία των οικισμών Πανόραμα, Μαρούγκα και Μπαλαλάι Κινέτας, που υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή από την πυρκαγιά του 2018. Οι 120 κατοικίες που κάηκαν στις περιοχές αυτές έχουν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα αποζημίωσης και το δικαίωμα επισκευής ή ανακατασκευής από το φερόμενο ως δασικό χαρακτήρα της έκτασης. Επίσης, στις παρατιθέμενες επιστολές ζητείται να παραταθεί για δύο έτη η δυνατότητα στεγαστικής συνδρομής προς τους πυρόπληκτους των ανωτέρω οικισμών της Κινέτας.

Το αίτημα των κατοίκων των 120 πληγεισών κατοικιών είναι δίκαιο, καθώς για την παραπάνω περιοχή έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις αλλά και – επιπρόσθετα- έχουν εγκατασταθεί από το κράτος δίκτυα και υποδομές οικισμού, στοιχεία τα οποία ενθάρρυναν τους πολίτες και εδραίωσαν την πεποίθηση των πολιτών ότι αυτή η περιοχή είναι οικιστική. Για την περιοχή υπάρχει άδεια κατάτμησης προς δημιουργία οικισμού και επέμβαση του Υπουργού Γεωργίας και του Δασάρχη Μεγάρων.

Τέλος, δεν πρέπει να μην συνυπολογιστεί ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής υπήρξε αντίστοιχη εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία των οικισμών Προβαλίνθου και Αμπελουπόλεως της Αν. Αττικής. Το γεγονός αυτό είναι άδικο για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών της Κινέτας.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας για την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις ενέργειές σας για το ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης αυτής της μερίδας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής κατ αντιστοιχία με τη νομοθετική ρύθμιση για την Ανατολική Αττική και την παράταση της οικονομικής αποζημίωσης τους για τις καταστροφές που υπέστησαν, καθώς είχαν αντικειμενική αδυναμία νόμιμης επισκευής των κατοικιών τους. Παρακαλούμε για τη δεσμευτική σας απάντηση αν θα καλυφθούν αυτά τα δίκαια αιτήματα.

Επισυνάπτονται η επιστολή του Δημάρχου Μεγάρων και η συνημμένη σε αυτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Κινέτας.

Δήμος Μεγάρων_Τροπολογία για οικισμούς Κινέτας
Αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Κινέτας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button