Άμεση ενίσχυση πληγέντων νοικοκυριών με 5.000 ευρώ και επιχειρήσεων με 8.000 ευρώ

Άμεσα η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος τόνισε πως εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί. «Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Η έκτακτη ενίσχυση θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα.  Πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη καθώς στη σύσκεψη της Πέμπτης 16/11 παρουσία του πρωθυπουργού είχε τεθεί ζήτημα διαδικαστικό από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων για το πως μπορούν να αποδοθούν γρήγορα αποζημιώσεις. Χαρακτηριστική η αναφορά της κ. Δούρου πως “πριν λίγες μέρες δόθηκαν οι τελευταίες αποζημιώσεις για τα θύματα της Ρικομέξ”. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας φάνηκε εξ αρχής διατεθειμένος να βρεθεί τρόπος, οπότε και ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Δήμου Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης πρότεινε στον πρωθυπουργό την ένταξη των πληγέντων στο επικείμενο κοινωνικό μέρισμα.

Όπως διευκρίνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα ξεκινήσουν άμεσα και οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, όπως ήδη προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Τόνισε ότι θα δοθούν 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο, ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο. Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί. Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού την Πέμπτη 16/11/2017:

Παρόμοια άρθρα

Back to top button