Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Δυτ. Αττικής: Όχι στον εκφοβισμό μαθητών και στην ποινικοποίηση των αγώνων τους

Σε ανακοίνωση προέβη το Δ.Σ. της Ά Ε.Λ.Μ.Ε δυτικής Ατικής, αντιδρώντας στα όσα συμβαίνουν σχετικά με την αντιμετώπιση των καταλήψεων των σχολείων και την αντιμετώπιση τους από μεριάς των Διευθυντών, καταγγέλλοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας φουντώνει με τα κρούσματα να πληθαίνουν καθημερινά, 25-27 μαθητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες ανά τμήμα στην πλειονότητα των σχολείων, σε αίθουσες συχνά ακατάλληλες, που δεν αερίζονται επαρκώς, για να κάνουν ανάλογα με το πρόγραμμα της σχολικής μονάδας συνεχόμενα δίωρα με μάσκα!

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις, που εδώ και μήνες, εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις ενώσεις γονέων, έχουν αναδείξει σε σχέση με την εξεύρεση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και οι μαθητές να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Με μοναδικό όπλο τη μάσκα, και επαναλαμβάνοντας μονότονα την «ατομική ευθύνη» σε συνδυασμό με αυταρχικά μέτρα και απαγορεύσεις, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποφύγει αφενός το οικονομικό κόστος ικανοποίησης των αιτημάτων μας, αφετέρου το πολιτικό κόστος από την αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ.

Το αποτέλεσμα είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί να εξοντώνονται, καταβάλλοντας σε αυτές τις συνθήκες κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χαρίζει απλόχερα πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα ιδιωτών στον χώρο της υγείας, τους καναλάρχες, τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ για τις επιμορφώσεις τύπου «σκόιλ ελικικού», τις εξοπλιστικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

Μπροστά στη ζοφερή αυτή κατάσταση, μαθητές σε σχολεία της περιοχής μας, όπως και σε όλη τη χώρα, αποφάσισαν και μέσα από καταλήψεις να αγωνιστούν για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με αιτήματα σε σχέση με την υγεία αλλά και τη μόρφωσή τους.

Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτές τις κινητοποιήσεις με όλα τα όπλα προπαγάνδας και καταστολής που μπορούσε να αντιπαραθέσει: τα «παπαγαλάκια» των κυρίαρχων ΜΜΕ ξεκίνησαν τη συκοφάντηση των μαθητών, υπερπροβλήθηκαν τα περιστατικά αρνητών μάσκας, ενώ εισαγγελείς και αστυνομία ξεκίνησαν τις διώξεις.

Το ψευτοδίπολο «μασκοφόροι εναντίον μασκομάχων» είναι βολικό για την κυβέρνηση. Δε φοβάται ένα ανορθολογικό κίνημα ενάντια στις μάσκες, αντίθετα θέλει να τσουβαλιάσει το «όχι στις μάσκες» με τα δίκαια αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Τρέμει όμως το ενδεχόμενο οι αγώνες των μαθητών να αγκαλιάσουν τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, να συναντηθούν οι αγώνες μαθητών – γονέων – καθηγητών, να ενοποιηθούν με τα μεγάλα επίδικα της εκπαίδευσης όπως η τράπεζα θεμάτων, η αξιολόγηση, τα ωρολόγια προγράμματα.

Έτσι, εξηγείται η σε πανελλαδική κλίμακα βιομηχανία διώξεων (ενδεικτικά: Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων καλεί εισαγγελέα εναντίον Διευθυντών σχολικών μονάδων, ομάδες ΔΙΑΣ περνούν από καταλήψεις στη Β. Ελλάδα απειλώντας μαθητές ότι την επόμενη μέρα θα συλληφθούν, η αστυνομία καλεί Διευθυντή σχολείου της περιοχής μας αλλά και στην Πετρούπολη να καταθέσει, εισαγγελείς ψάχνουν ονόματα μαθητών στην Ηλεία κλπ.) με στόχο να καμφθούν οι καταλήψεις και να μην πάρουν τα χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την κυβερνητική πολιτική. «Φυσιολογικό» για την κυβέρνηση, αφού επέλεξε να επιτεθεί στο αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών να έχουν ένα ασφαλές σχολείο, επιτίθεται τώρα και στο αυτονόητο δικαίωμά τους να το διεκδικήσουν.

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους. Ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί η μήνυση που κατέθεσε ο Διευθυντής (υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΕΛΜΕ και για ΠΥΣΔΕ) του ΕΠΑΛ Μεγάρων εναντίον 9 μαθητών! Η κατάδοση ονομάτων μαθητών στην αστυνομία και οι προσωπικές μηνύσεις είναι απαράδεκτα αυταρχικά μέτρα και τα καταδικάζουμε απερίφραστα!

Η προσπάθεια συνεννόησης με τους μαθητές και η ειλικρινής στήριξη των αιτημάτων τους, περνά μέσα από το διάλογο και παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μέσα από κατασταλτικά μέτρα. Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ έχει ξεκαθαρίσει και στον ΔΔΕ ότι θα σταθεί απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Είναι κρίμα για εκπαιδευτικούς από τη θέση του Διευθυντή να στέκονται αρωγοί στην κυβερνητική προσπάθεια καταστολής των μαθητικών αγώνων και να διδάσκουν με το παράδειγμά τους τον αυταρχισμό, αντί να διεκδικούν τη μόρφωση των παιδιών σε καθαρά και ασφαλή σχολεία.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής θα συνεχίσει να οργανώνει δράσεις και κινητοποιήσεις προώθησης του αιτήματος «15 μαθητές σε κάθε τάξη» που έχει γίνει πια πλατιά αποδεκτό από την κοινωνία, καθώς και για την καθαριότητα στα σχολεία. Ήδη κατοχυρώσαμε μικρής κλίμακας νίκες, όπως το σπάσιμο αρκετών τμημάτων 26, 27 και 28 μαθητών που σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνταν νόμιμης λειτουργίας. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, σας καλούμε να πλαισιώσετε τις δράσεις του σωματείου, να αγωνιστούμε όλοι μαζί με γονείς και μαθητές για τα αιτήματα που μας ενώνουν. Να απομονώσουμε αυταρχικές συμπεριφορές. Να μην επιτρέψουμε σε εισαγγελείς και αστυνομία να βάζουν στο στόχαστρο τους αγώνες μας.

Η προσπάθεια καταστολής και συκοφάντησης των αγώνων δε θα περάσει!
Απαιτούμε άμεση απόσυρση των μηνύσεων των μαθητών!
Τα δικαιώματα της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μόρφωση-υγεία-εργασία-δημοκρατία είναι δίκαια και αναφαίρετα!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Η Γραμματέας του Δ.Σ.
Ιωαννίδης Τάσος Βασιλείου Γιούλη

Παρόμοια άρθρα

Back to top button