Δ. Μεγαρέων: Εκ νέου αίτημα προς το μουσείο του Λούβρου για χορήγηση αντιγράφου της «Χρυσής Τριήρους»

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων αναφέρει ότι ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, με σχετικό έγγραφό του προς την Πρόεδρο και Διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου κ. Laurence Des Cars τον Φεβρουάριο του 2019 είχε υποβάλλει αίτημα χορήγησης αντιγράφου της “Χρυσής Τριήρους” μετ’ επιγραφής, που βρέθηκε στα Μέγαρα, στον τάφο του πρώτου μυθικού Βασιλιά των Μεγάρων Κάρ.

Μέχρι σήμερα δεν έφτασε κάποια απάντηση από το Μουσείο του Λούβρου και ο Δήμαρχος επανέρχεται με νέο αίτημα στην Πρόεδρο του Μουσείου με κοινοποίηση και στο Τμήμα Ερευνας του Μουσείου.
Στο έγγραφό του από το 2019 ο κ. Σταμούλης αναφέρει:
«Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,
Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, είναι θησαυροί και χαρακτηρίζουν την ιστορία του τόπου και φυσικά αυτά πρέπει να διασώζονται και να προβάλλονται. Προσηλωμένοι με τον δέοντα σεβασμό στις Μεγαρικές αρχαιότητες ερευνούμε κάθε στοιχείο, κάθε πληροφορία και κάθε ντοκουμέντο που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έτσι λοιπόν περιήλθε στη γνώση μας από δημοσίευμα στο Βιβλίο “Ιστορία των Μεγάρων” του Παναγιώτη Σταμπόλα, Ιερέως, το οποίο εξεδόθη το έτος 1928, ότι περίπου το 1870 επωλήθη στο Μουσείου του Λούβρου “ΧΡΥΣΗ ΤΡΙΗΡΗΣ” μετ’ επιγραφής, η οποία ανευρέθη στον τάφο του πρώτου μυθικού βασιλιά των Μεγάρων ΚΑΡ. Τα Μέγαρα είναι κτισμένα σε δύο λόφους τον λόφο του Αλκάθους Δυτικά και τον λόφο Καρία, Ανατολικά.

Ο ΚΑΡ ήταν ο πρώτος στην τάξη των μυθικών βασιλέων της πόλης μας, γιός του Φορωνέα, ο οποίος καθιέρωσε τη λατρεία της Θεάς Δήμητρας και ίδρυσε την Ακρόπολη και το ιερό “Μέγαρο” της θεάς στην κορυφή του Ανατολικού λόφου της πόλεως των Μεγάρων και που ως σήμερα αναφέρεται ως λόφος “Καρίας”. Σύμφωνα με αναφορές του Περιηγητή Παυσανία, στα ΑΤΤΙΚΑ, αναφέρεται ότι ο ΚΑΡ είχε ταφεί σε επιβλητικό ταφικό μνημείο στο δρόμο από Μέγαρα προς Κόρινθο.

Εχουμε την τιμή, να σας γνωρίσουμε ότι ο Δήμος Μεγαρέων ενδιαφέρεται προκειμένου να αποκτήσει αντίγραφο της “Χρυσής τριήρους”, που ασφαλώς πρόκειται για αντικείμενο σπάνιας αρχαιολογικής και προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας για την πόλη μας και για το λόγο αυτό υποβάλλουμε θερμή παράκληση όπως μας αποσταλεί, ότι είναι πιο πρόσφορο για σας, για το υπόψη έργο.»

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

φωτογραφία ενδεικτική

Παρόμοια άρθρα

Back to top button