Η ομιλία του Γρ. Σταμούλη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 15/01/22

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας, Κ. Μητσοτάκη, στα Μέγαρα στις 15 Ιανουαρίου και παραθέτει την ομιλία του δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη. Αναλυτικά:

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Κώτσηρα, τον Υφυπουργό ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για Τηλεπικοινωνίες και Κτηματολόγιο κ.Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Θανάση Μπούρα, τον Γραμματέα της Βουλής κ. Βαγγέλη Λιάκο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στο Δημαρχείο Μεγάρων, αφού για πρώτη φορά επισκέφθηκε την πόλη και το Δήμο μας εν ενεργεία Πρωθυπουργός εκτός προεκλογικής περιόδου.

Σε αυτή τη συνάντηση, αίσθηση προκάλεσε, εντυπωσίασε και κατά γενική παραδοχή χαρακτηρίστηκε σπουδαίας σημασίας και ιστορική όσο και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, η ομιλία του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό ανέφερε τα εξής:

«Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, κύριοι βουλευτές, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριοι συνάδελφοι,
Το σημερινό γεγονός είναι τόσο σπουδαίο και τόσο σημαντικό, που θα γραφτεί στην ιστορία του Δήμου, διότι είναι η πρώτη φορά, που εν ενεργεία Πρωθυπουργός εκτός προεκλογικής περιόδου επισκέπτεται το Δήμο μας, για να συζητήσουμε για τα προβλήματα, που μας απασχολούν.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη μεγάλη τιμή, που μας κάνατε να έρθετε εδώ, επί τόπου, για να συζητήσουμε τα προβλήματα και είμαι σίγουρος, ότι η επίσκεψη αυτή δεν είναι τυπική αλλά πηγάζει εκ του ενδιαφέροντός σας, για την περιοχή μας και από την επιθυμία να δώσετε λύσεις, στο πλαίσιο του δυνατού, στα θέματα, που μας απασχολούν.

Η περιοχή του Δήμου μας είναι υπέροχη και έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα: Είναι σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, απολαμβάνει όλων των πλεονεκτημάτων της και δεν έχει τα μειονεκτήματά της.

Είναι πανέμορφη περιοχή, έχει θαυμάσιες παραλίες, πανέμορφα και απείρου κάλλους βουνά τα οποία, δυστυχώς, έχουνε υποστεί σημαντική βλάβη από τις πυρκαγιές του ‘18 (Γεράνεια, περιοχή Σαρωνικού Κόλπου – Κινέτα) και το ‘21 (Γεράνεια πάλι, περιοχή Αλεποχωρίου, Κορινθιακός Κόλπος) καθώς και από τις πλημμύρες του ‘19 στα Γεράνεια και από τις πλημμύρες του ‘17 στη Νέα Πέραμο.
Είμαι όμως σίγουρος πως, με τη βοήθειά σας, πολύ σύντομα θα αποκατασταθούν και θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και η σύσταση των εδαφών μας ευνοούν πάρα πολύ την αγροτική παραγωγή κι είναι γνωστό, οτι η περιοχή μας παράγει πολύ σημαντικά και ποιοτικά προϊόντα: λάδι, κρασί φυστίκι, αυγά (το 35% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής) κι αυτό οφείλεται στις υποδομές και στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, μία εκ των οποίων επισκεφτήκατε και διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι και την ποσότητα και την ποιότητα και νομίζω, ότι επειδή υπάρχουνε σημαντικοί και πολύ καλοί επαγγελματίες αγρότες, που ασχολούνται – και μάλιστα και νέοι – με σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες, που αυξάνουν κατά πολύ την παραγωγή και προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος προετοιμάζει και προγραμματίζει τη δημιουργία ενός Αγροτικού ΤεχνολογικούΠάρκου (περιμένουμε να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Παλαιές Δεξαμενές στην περιοχή του Περάματος), το οποίο θα δώσει μεγάλη βοήθεια και περαιτέρω ώθηση και, εάν όλα πάνε καλά και με τη βοήθεια της κυβερνήσεώς σας, μπορεί να εξελιχθεί η περιοχή μας σε ένα τόπο, που θα τρέφει όλο το λεκανοπέδιο.

Έχουμε επίσης και μια πολύ σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και είμαστε προς την κατεύθυνση να αναδείξουμε και να κάνουμε την περιοχή μας γνωστή, κατά πώς της αρμόζει, διότι τα Μέγαρα είναι από τις πλέον αρχαίες πόλεις με σπουδαία ιστορία, πολιτισμό, τεράστια οικονομική και πολιτική και στρατιωτική δύναμη, ιδιαίτερα στον 5ο αιώνα. Ήτανε τότε, που είχε δημιουργήσει το αντίπαλο δέος στους Αθηναίους, οι οποίοι αναγκάστηκαν το 433 π.χ. να εκδώσουν το περίφημο «Μεγαρικό Ψήφισμα», το πρώτο εμπάργκο,που παρατηρείται στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο δεν έχει αρθεί και επειδή προφορικά και ανεπίσημα το έθεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη και έχω σκοπό και επίσημα και γραπτά να το θέσω, επιτέλους να άρει αυτό το εμπάργκο, που τότε απαγόρευε στα μεγαρικά προϊόντα να διακινούνται στα λιμάνια της Αθηναϊκής Συμμαχίας!!

Έχουμε πολιτισμική κληρονομιά μεγάλη, έχουμε αρχαίους προγόνους οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στο πάνθεον της Ιστορίας και παγκοσμίως γνωστοί, όπως ο Ευπαλίνος, που έφτιαξε το περίφημο Ευπαλίνειο Όρυγμα στη Σάμο (το πρωτόλειο έργο του είναι εδώ στα Μέγαρα, το Όρυγμα των Αμπατζάδων, ένα τμήμα του οποίου το έχουμε αναδείξει) και το οποίο υδροδοτούσε την πόλη, είναι ο πρόδρομος της Αττικής Κωμωδίας, ο Σουσαρίων, ο μέγας φιλόσοφος ο Ευκλείδης, που είχε δημιουργήσει και Φιλοσοφική Σχολή στα Μέγαρα και βέβαια και ο μέγας αποικιστής, ο Βύζας, που ίδρυσε το Βυζάντιο, τη σημερινή Κωνσταντινούπολη και πρέπει να πούμε και δύο χαρακτηριστικά, που ελάχιστες αρχαίες ελληνικές πόλεις έχουν, όπως τα Μέγαρα, ότι κατοικείται στην ίδια περιοχή (δεν έχουμε αλλάξει θέση), για χιλιάδες χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως, χωρίς διακοπή στο διάβα της ιστορίας.

Είναι στοιχεία σημαντικά, τα οποία θα πρέπει να αναδειχθούν, έχουμε και αρχαία μνημεία πολύ σημαντικά, όπως η Κρήνη του Θεαγένους (είναι η μεγαλύτερη σωζόμενη κρήνη στην Ελλάδα, ένα σημαντικό έργο), το υδρομαστευτικό έργο, που είναι στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου ΕΡΚΙΣ (πολύ σημαντικό επίσης), Αρχαιολογικό Μουσείο με σπουδαία ευρήματα, τα οποία θα εμπλουτιστούν μετά τα έργα της Αποχέτευσης, τα οποία ανέδειξαν (βρήκαμε πάρα πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα).

Υπάρχει λοιπόν πλούτος και ιστορικός και φυσιολατρικός και θρησκευτικός (υπάρχουν σημαντικά μοναστήρια και εξωκλήσια, τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την περιοχή).
Έχουμε λοιπόν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να εκμεταλευτούμε και να αναπτύξουμε πάρα πολύ την περιοχή μας.

Τώρα πρέπει να φτάσουμε και στα σημερινά προβλήματα.
Δεν θα σας κάνω παράπονα κύριε Πρωθυπουργέ, εξάλλου δε θέλω να χάσουνε και το προνόμιο οι δήμαρχοι γιατί τα παράπονα είναι για τους δημάρχους. Εμείς θα σας θέσουμε θέματα και προβλήματα αλλά επειδή μ’ αρέσει να ξεκινάω από τα θετικά και να σας ευχαριστήσω, γιατί επί των ημερών της κυβερνήσεώς σας έχουμε βρει λύσεις σε προβλήματα σημαντικά, όπως είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που καρκινοβατούσε για δεκαπέντε περίπου χρόνια και βρήκαμε επιτέλους τη λύση για ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Δήμου. Ο Υπουργός κ. Ταγαράς είδε το θέμα, το αγκάλιασε και ασχολήθηκε και μας έδωσε λύσεις. Να πούμε οτι και το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Υπουργείου Υποδομών αύξησε την επιχορήγηση για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, το έφτασε στα εννέα εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τον αγαπητό κ. Πέτσα με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία πήραμε και για τις φυσικές καταστροφές πεντακόσιες χιλιάδες αλλά και., κυρίως, πήραμε και μερικά εκατομμύρια για να λύσουμε επιτέλους (βοήθησε και ο κ. Λιβάνιος εδώ) το θέμα της ΕΥΔΑΠ (έχουμε υπογράψει τη σύμβαση να μεταφέρουμε τα δίκτυα ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, για να απαλλαγούμε από αυτό το μεγάλο πρόβλημα).

Τα προβλήματα που μας απασχολούν:
Θα ξεκινήσω από αυτό, που εκτιμώ ως το πιο σημαντικό, από την ασφάλεια των πολιτών. Επειδή θεωρώ ότι η ελευθερία είναι το μεγαλύτερο αγαθό, για τον άνθρωπο κι αυτό βέβαια πιστοποιείται κι από τους ποταμούς αίματος, που έχυσαν οι αρχαίοι ημών αλλά και οι νεώτεροι πρόγονοί μας για την ελευθερία και νομίζω, ότι είναι δύσκολο να έχουμε ελευθερία χωρίς ασφάλεια.

Η ασφάλεια λοιπόν είναι ένα στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο έχει αρκετά προβλήματα. Εν πολλοίς εκπηγάζουν και από τη συνοικία των Ρομά, που είναι μια εστία παραβατικότητας κι εγκληματικότητας και νομίζω ότι εκεί πρέπει να ληφθούν μέτρα όχι μόνο αστυνομικά… δημιουργία υποδομών, κοινωνικά μέτρα… η κοινωνική πολιτική να έχει και τα στοιχεία της ένταξης. Όλα αυτά σε ένα πλέγμα θα πρέπει να προχωρήσουν προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι καταστάσεις και να αποκτήσουν και οι πολίτες το αίσθημα ασφάλειας, διότι όταν ακούνε, πολλές βραδιές, πυροβολισμούς όλη τη νύχτα και μερικές φορές να διαρκούν και επί τριήμερο… ε, αυτό νομίζω, πέρα από τον κίνδυνο κάποια αδέσποτη να φύγει και να χτυπήσει κάποιον άνθρωπο, αλλά και μόνο, ότι ακούγονται πυροβολισμοί δίπλα στην πόλη (γιατί είναι συνοικία στο Σχέδιο Πόλης, είναι πολύ κοντά δηλαδή), όλα αυτά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας. Θα προτείναμε λοιπόν μια αύξηση σε προσωπικό και μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, κατά την άποψή μου, λειτουργούν άψογα, έχουμε πολύ καλή συνεργασία, αλλά τους λείπει προσωπικό και μέσα και πολλές φορές καλούνται να κάνουνε και υπηρεσίες εκτός Μεγάρων, Αθήνα και τα λοιπά, όλα αυτά δημιουργούν δυσλειτουργίες.

Και επίσης θα θέλαμε τη δημιουργία ενός Αστυνομικού Σταθμού στην Κινέτα, η οποία ήτανε οικισμός αλλά επί ημερών μας έγινε Δημοτική Κοινότητα και επειδή γίνεται και το μεγάλο έργο της υδροδότησης και πρόκειται να κατασκευαστεί και σχολείο, θα πάρει και μεγάλη ανάπτυξη… ε, εκεί οι άνθρωποι νιώθουν λίγο εγκαταλελειμένοι. Είναι και μεγάλος ο πληθυσμός, που το καλοκαίρι μπορεί να γίνεται και 15-20 χιλιάδες, οπότε η δημιουργία ενός Αστυνομικού Σταθμού θα εμπέδωνε το αίσθημα ασφάλειας και γι’ αυτούς τους κατοίκους.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι γνωστό και σε εσάς, είμαι σίγουρος, για τις μεγάλες θεομηνίες, που έχουνε πλήξει την περιοχή (τα βουνά έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη, ιδιαίτερα τα Γεράνεια) επομένως και τα εδάφη έχουν σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται έργα αντιδιαβρωτικά αλλά και αντιπλημμυρικά έργα. Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή, που υπάρχει, είναι και οι αλλαγές από τις φυσικές καταστροφές (καμμένα δάση, διάβρωση των εδαφών), που δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους και νομίζω οτι εδώ θα πρέπει άμεσα να γίνουν έργα προκειμένου να προστατευτούν οι περιοχές Νέας Περάμου (εκεί έχουνε γίνει ήδη αρκετά κι έχουνε γίνει και μελέτες) αλλά και οι περιοχές Κινέτας και Αλεποχωρίου.

Τρίτο θέμα είναι οι αντικειμενικές αξίες. Ναι μεν γιορτάσαμε την έγκριση του ΓΠΣ (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου), αλλά δεν ξέρω πώς λειτουργεί το σύστημα και πολλαπλασίασε τις τιμές των αγροτεμαχίων και μόνο, που εγκρίθηκε το ΓΠΣ. Και εκεί, που ήτανε οι τιμές 3,5 ευρώ το μέτρο και μάλιστα η αντικειμενική αξία πολύ μεγαλύτερη και από την πραγματική, την εμπορική, αξία, πήγε τώρα 16,5 ευρώ βάζοντας το συντελεστή μέσω του ΓΠΣ. Αυτό νομίζω ότι μπορεί να λυθεί, διότι δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση με την πραγματικότητα.

Τέταρτο θέμα είναι, αυτό είναι πολύ εύκολο, η δημιουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ. Έχουνε γίνει οι διαδικασίες, οι ενέργειες και νομίζω οτι με μια περαιτέρω ώθηση θα δοθεί η έγκριση.

Μπορώ να σας πω, ότι θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο, για την περιοχή κι αυτό φαίνεται κι απ’ το αποτέλεσμα, που καταφέραμε πριν από μερικά χρόνια να λειτουργήσουμε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που, για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, έστω και σε μεγάλη ηλικία τους δίνεται η ευκαιρία να παίρνουν το απολυτήριο Γυμνασίου. Να τους δώσουμε τώρα τη δυνατότητα… σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που είναι σε μεγάλη ηλικία, να φοιτήσουν στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, να συμπληρώσουνε τις σπουδές. Αλλά ακόμα και σε νέα παιδιά, που για βιοποριστικούς λόγους θέλουν να εργάζονται και θέλουν να πηγαίνουνε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ και σε αυτούς θα δοθεί διέξοδος.

Πέμπτο θέμα είναι το Κέντρο Υγείας. Το επισκεφθήκατε, πρέπει να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συμβολή σας. Ιδιαίτερα να εξάρουμε τις ικανότητες και τις προσπάθειες του κυρίου Ροϊλού (Διοικητή 2ης ΥΠΕ).

Ήταν ένα Κέντρο Υγείας, που λειτουργούσε σχεδόν με ωράριο Δημοσίου (πενθήμερο οκτώ τρεις, ούτε εφημερίες, ούτε τίποτα).Σιγά σιγά κατάφερε να το κάνει, με νύχια και με δόντια, να λειτουργεί με εφημερίες, εκτός από τις μέρες, που εφημέρευε το Θριάσιο.
Έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αλλά νομίζω, επειδή κάνει κι άλλες δράσεις τώρα (έχει γίνει εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά, θα κάνει rapid test) και για να μπορέσει στην περίοδο της πανδημίας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθάει τους πολίτες στις περιοχής, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ακόμα δύο γιατροί και δύο επισκέπτες υγείας. Θα ήτανε το προσωπικό, που θα διευκόλυνε πάρα πολύ την παραπέρα εύρυθμη λειτουργία του.

Έκτο θέμα, είναι γενικότερο, αφορά όλη τη Δυτική Αττική… η λειτουργία τωνΝαυπηγείων της Ελευσίνας. Επειδή έχουμε και εκατοντάδες οικογένειες, που ταλαιπωρούνται, για έντεκα περίπου χρόνια, είμαι σίγουρος, ότι είναι γνωστό σε εσάς και κάνετε ενέργειες, αλλά κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ώστε ακόμα γρηγορότερα να βρεθεί λύση, οπότε να φύγει το άγχος κι απ’ αυτές τις οικογένειες, που ταλαιπωρούνται.

Και τελευταίο, αλλά όχι έσχατο (το άφησα επειδή αφορά τον αγαπητό Υπουργό, τον κύριο Πέτσα) είναι οι χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Τρίτσης. Έχουμε υποβάλει αιτήματα για δέκα δράσεις. Τουλάχιστον να μας έβαζε σε μια προτεραιότητα και πρέπει να ευχαριστήσουμε εδώ, γιατί ήδη μας έχει εγκρίνει την κατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου, ένα σχολείο, που είχε υποστεί βλάβες το κτίριο και εξαιτίας αυτού του γεγονότος συστεγάζονται τώρα δύο Σχολεία, γι’ αυτό και πρέπει γρήγορα να προχωρήσει.
Από τα υπόλοιπα εννιά θα θέλαμε σε προτεραιότητα την ανάπλαση του κέντρου της πόλης των Μεγάρων και της περιοχής Ακρογιάλι στη Νέα Πέραμο, την ηλεκτροκίνηση, την αγροτική οδοποιία και τις μελέτες για να πολεοδομήσουμε το Αλεποχώρι.
Σε προτεραιότητα αυτά, και ει δυνατόν άμεσα, και βλέπουμε, για τα υπόλοιπα. Έχει ο Θεός, εδώ είμαστε, σε άλλο χρόνο να ζητήσουμε και τα υπόλοιπα.

Και πάλι κύριε Πρωθυπουργέ, να σας ευχαριστήσω. Όντως είναι η κίνησή σας, το να έρθετε για να μιλήσουμε εδώ, επί τόπου, για τα προβλήματα, που απασχολούν το Δήμο μας, εξόχως σημαντική.
Σας λέω ότι γράψατε ιστορία στο Δήμο Μεγαρέων, διότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά.
Εύχομαι και ελπίζω, να μας ξανάρθετε».

Ο κ Μητσοτάκης παρακολούθησε καθ΄όλη τη διάρκεια της ομιλίας του τον Δήμαρχο με πολύ προσοχή, προσηλωμένος και κλείνοντας στην αντιφώνησή του κατέληξε ως εξής:
«Αυτή η Κυβέρνηση, Κύριε Δήμαρχε Κυρίες και Κύριοι,δίνει πάντα έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Μας αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια και γι’ αυτό θα κριθούμε τελικά σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και νομίζω ότι όταν έρθει η ώρα όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας, η δημοτική αρχή αλλά και η Κυβέρνηση θα είμαστε ικανοποιημένοι, διότι τα πράγματα θα έχουν μετακινηθεί ουσιωδώς προς θετική κατεύθυνση ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ.»

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button