Αθ. Μπούρας: «Καμία δικαιολογία στην έμφυλη βία – Καμία ανοχή στη βία»

Δήλωση Αθανασίου Μπούρα για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, μετά την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, τιμώντας και φέτος τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης. Απότοκος της βίας δεν είναι μόνο η γυναίκα-θύμα αλλά και το στενό οικογενειακό περιβάλλον και δει τα παιδιά, καθώς και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η βία απομακρύνει τις γυναίκες από την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική και πολιτική ζωή.

Είναι καθήκον όλων μας, και πρωτίστως όσων από εμάς έχουμε και το θεσμικό ρόλο να το πράξουμε, να προστατεύσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες από τέτοια φαινόμενα, να δουλέψουμε για την κατάρριψη των κοινωνικών στερεοτύπων, να φροντίσουμε για την τιμωρία των θυτών, για την προστασία των θυμάτων και την κοινωνική τους επανένταξη. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας νόμο του κράτους την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει την έμφυλη βία, δηλαδή τη βία με βάση το φύλο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ πολλών δράσεων, η κυβέρνηση:

– υιοθέτησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025 προβλέποντας μια συνολική δέσμη μέτρων για την ισότητα των φύλων
– λειτουργεί ένα σταθερό δίκτυο δομών φιλοξενίας και εξειδικευμένων νομικών, και ψυχολογικών υπηρεσιών
– αυστηροποίησε τις ποινές για τα βίαια εγκλήματα κατά των γυναικών μέσω του νέου ποινικού κώδικα
– λειτουργεί 73 υπηρεσίες στην ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, ενώ 910 αστυνομικοί έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και επιμόρφωση

Το μήνυμα της ημέρας είναι ένα: Καμία δικαιολογία στην έμφυλη βία, καμία ανοχή στη βία!»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button