ΠΕ Δ. Αττικής: «Έναρξη προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το 2024»

«Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος εφαρμογής προνυμφοκτονίας στις 9 και 10/4»

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής με δελτίο τύπου ενημερώνει ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2024 στις περιοχές χωρικής της αρμοδιότητας.

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος (1ος) κύκλος εφαρμογής προνυμφοκτονίας στις 9 και 10/4/2024.

Περιοχές εφαρμογής είναι α) περιαστικό – αγροτικό περιβάλλον (ρέματα, κανάλια, εκβολές αγωγών ομβρίων , πλημμυρισμένες ακαλλιέργητες εκτάσεις) και β) φυσικά συστήματα –υγρότοποι.

Ιδιαίτερη σημασίας είναι η περιοχή Βουρκαρίου και Ψάθας, περιοχές στις οποίες παρατηρείται μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών, ο οποίος έχει αυξηθεί λόγω της παρατεταμένης ζέστης σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλων κατακλυσμένων επιφανειών.

Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται από εδάφους με επίγεια συνεργεία, είτε από αέρος με DRONE, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα επίγειας πρόσβασης.

Επίσης πραγματοποιούνται εβδομαδιαίοι έλεγχοι με δειγματοληψίες ως προς των πληθυσμών προνυμφών σε όλες τις περιοχές, με προτεραιότητα σε εκείνες όπου καταγράφεται υψηλή πυκνότητα πληθυσμών κουνουπιών.

Οι ψεκασμοί , δειγματοληψίες και οποιεσδήποτε παρεμβάσεις (προγραμματισμένες η έκτακτες ) χρειαστεί να πραγματοποιηθούν θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για την πορεία του προγράμματος ως προς την διαχείριση και αντιμετώπιση των κουνουπιών παρακολουθούνται καθημερινά από την Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής καθώς και από τον Πρόεδρο της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Παρακολούθησης-Παραλαβής του Έργου της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς, τονίζοντας την προτεραιότητα που έχει θέσει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς για την με κάθε τρόπο προστασία της υγείας των πολιτών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών και τους απορρέοντες από αυτήν κινδύνους, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, συστηματικά και με υπευθυνότητα, παρεμβαίνοντας επιπλέον και με έκτακτες εφαρμογές ψεκασμών, όπου κριθεί αναγκαίο.

Να επισημάνουμε ότι, παράλληλα με την Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και την υποχρέωση να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα εντός του αστικού ιστού, διενεργώντας καθαρισμό και ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια των όμβριων υδάτων, όπως και σε σημεία με στάσιμα νερά».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button