Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στα Μέγαρα και τη Ν. Πέραμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο Δήμος Μεγαρέων διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων στις 4 και στις 5 Ιουνίου, καλώντας όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η ανακύκλωση και η δενδροφύτευση σε κεντρικά σημεία της πόλης μας.

Ο Δήμος Μεγαρέων που για πρώτη φορά ανέλαβε τη διοργάνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δημιούργησε την πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα, θυμίζοντας σε όλους ότι η αγάπη προς τη φύση, σημαίνει αγάπη για τη ζωή.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011:

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ένα ετήσιο γεγονός που αποσκοπεί στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεων. Η καθιέρωσή της ξεκίνησε το 1972 και τείνει να γίνει ένα από τα κύρια μέσα, μέσω των οποίων τα Ηνωμένα Έθνη υποκινούν την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη σχετικών πολιτικών και δράσεων. Πρόκειται για μια ημέρα που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους διαφορετικών καταβολών να ενωθούν ώστε να εξασφαλίσουν μια καθαρότερη, πιο «πράσινη» και φωτεινότερη προοπτική για τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές. Αυτό ακριβώς έγινε και στην πόλη των Μεγάρων, με δραστηριότητες «πρωτότυπες» για την περιοχή μας.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011:

Η πρώτη ημέρα του διημέρου περιελάμβανε πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου για χρονικό διάστημα 5 ωρών, από την οδό Μινώας έως την πλατεία Λυτάρα. Τα περίπτερα που είχαν στηθεί πρόσφεραν βιβλία περιβαλλοντολογικού περιεχομένου αλλά και τα τοπικά ανθοπωλεία πρόσφεραν αντίστοιχα άνθη και φυτά σε αυτή τη μικρή γιορτή που είχε στηθεί στον πιο κεντρικό δρόμο των Μεγάρων, καθώς ήταν ένα ασυνήθιστο θέαμα αφού ήταν κλειστός, κυκλοφορούσαν μόνο πεζοί, ποδήλατα. Μάλιστα η γιορτή συνεχίστηκε με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά κάθε ηλικίας όπως το σχολείο περιβάλλοντος, κατασκευές, τεστ-ride ποδηλάτων, έκθεση περιβαλλοντικής κατηγορίας βιβλίου με τη βοήθεια του Σώματος Ελλήνων Οδηγών και των Προσκόπων.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011:

Στην δεύτερη ημέρα και παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος οι δραστηριότητες εμπλουτίστηκαν με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων και μπαταριών αλλά και με δενδροφύτευση λουλουδιών και δέντρων. Δενδροφυτεύσεις έγιναν στην πλατεία Ηρώων, στο 5ο δημοτικό σχολείο, στην είσοδο της πόλης Πευκάκια, στη συμβολή Δ.Μπερδελή και Βυζαντίου, στην οδό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και στην οδό Κοραή. Ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά συγκεντρώθηκαν από 9 το πρωί μέχρι 7 το βράδυ, στην πλατεία Ηρώων με φροντίδα και ευθύνη του συλλόγου εθελοντών Κούρος. Την ημέρα αυτή, πολλοί αιρετοί και δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν κυρίως στην δενδροφύτευση όπως ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ κ. Δρένης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ζάλης, αλλά και ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης με την σύζυγο του, στην οδό Βυζαντίου. Οι δράσεις συνεχίστηκαν και στη Ν.Πέραμο με συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το πρωί της ίδιας ημέρας, με καθαρισμό των ακτών κατά μήκος της παραλίας , καθαρισμός πλατειών, δενδροφύτευση και φύτευση λουλουδιών – φυτών (παρτέρια των πλατειών Αγ. Γεωργίου, Αγ. Βαρβάρας, πλατεία Ηρώων, λιμανιού & παιδικής χαράς), ενώ στο χώρο έμπροσθεν του Δημοτικού Καταστήματος Νέας Περάμου έγινε έκθεση με ζωγραφιές που δημιούργησαν τα μικρά παιδιά.

Ας προστατέψουμε τα δάση, ας προστατέψουμε τις ζωές μας:

Οι δράσεις για το διήμερο για το περιβάλλον τελείωσαν, ωστόσο αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το γεγονός, ότι η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, είναι αφιερωμένη στα δάση, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μάλιστα των ειδικών, κάθε χρόνο καταστρέφονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, μια έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Πορτογαλίας, καθώς, μεταξύ άλλων, το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες προέρχεται από την ξυλεία και τον ξυλάνθρακα. Θα ήταν λοιπόν σωστό, οι δράσεις να συνεχιστούν και να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τα εναπομείναντα δάση της περιοχής μας, ειδικά τώρα την καλοκαιρινή περίοδο, στην οποία ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button