Το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής

«Η κλιματική αλλαγή λαμβάνει χώρα εδώ και τώρα, έχει ήδη αρχίσει και έχει ανθρωπογενή συστατικά. Υπάρχει βέβαια ένα φυσικό υπόβαθρο αλλά δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ορατό», υποστηρίζει ο νομπελίστας Ατίκ Ραχμάν σε συνέντευξή του.

Το 2007 η τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής σχετικά με τη μεταβολή του κλίματος (IPCC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες από το μέσον του 20ου αιώνα οφείλεται πολύ πιθανώς στην αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου, από τις δραστηριότητες του ανθρώπου όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

klimatiki_allagi_1

           Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία είναι συσσωρευμένα στην ατμόσφαιρα και λόγω της αντοχής τους στο χρόνο, καθιστούν ανέφικτη την αντιστρεψιμότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται τόσο κατά τον 21ο  αιώνα όσο και μετέπειτα. Το εν λόγω πρόβλημα εντείνεται από τη συμβολή παράλληλων φαινομένων που όμως εξαρτώνται άμεσα από την αύξηση της θερμοκρασίας όπως για παράδειγμα το λιώσιμο των πάγων.

Όσο λοιπόν,  η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται οι πάγοι στον βόρειο και νότιο πόλο λιώνουν. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μέχρι το 2100 θα έχει λιώσει το μεγαλύτερο μέρος των πάγων της γης. Παράλληλα, η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει λόγω του νερού που προστίθεται σε αυτούς από το λιώσιμο των πάγων αλλά και εξαιτίας της θερμικής διαστολής που προκαλείται με την θέρμανση των υδάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές να απειλούνται με εξαφάνιση, κάτι που εκτιμάται ότι θα αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Άλλη μια σημαντική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής ορίζεται η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς και η ζημιά που θα υποστεί η χλωρίδα και η πανίδα. Πολλά είδη ζώων και φυτών θα εξαφανίζονται. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο πλανήτης θα χάσει μεγάλη μερίδα θηλαστικών, πουλιών καθώς και ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας του. Σε κάποιες περιοχές θα υπάρχει τόσο νερό που θα προκαλεί καταστροφές, ενώ σε άλλες τόσο λίγο που θα προκαλεί ξηρασία και θα πλήττει τη γεωργία. Επίσης, λάθος τύπος νερού, θαλασσινό αντί για γλυκό, μολυσμένο αντί για καθαρό και η βροχή θα έρχεται ακανόνιστα σε σχέση με το κανονικό.

Ο τρόπος ζωής μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι στις πολύ αστικοποιημένες κοινωνίες μας, είναι πολύ εξαρτημένος από το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον. Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως οι αυξήσεις των εκπομπών αερίων ή των μέσων θερμοκρασιών μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στις ζωές μας. Γι’ αυτό όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως πρέπει να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά. Καταρχήν,  οι νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας και κυρίως το διαδίκτυο προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε, τόσο για την ενημέρωσή μας αναφορικά με τις διαστάσεις του προβλήματος όσο και για τη διάχυση των πληροφοριών, τον έλεγχο των κυβερνόντων και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αφορά όλον τον πλανήτη και αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, η διεθνής συνεργασία η οποία είναι άκρως απαραίτητη, κωλύεται και συγκρούεται με πολιτικοοικονομικά συμφέροντα και σκοπιμότητες και έτσι, ανατρέπεται. Όμως, η κρισιμότητα του οικολογικού προβλήματος απαιτεί αποφασιστικές κινήσεις βάση ενός κοινού σχεδίου στο οποίο θα συμμετέχουν και θα συμπράττουν η κοινωνία και οι πολίτες, οι πολιτικοί και βεβαίως, η επιστημονική κοινότητα, στο όνομα ενός κοινού σκοπού: να σωθεί ο πλανήτης.

Συμπερασματικά, όλοι ανεξαιρέτως κινδυνεύουμε και απειλούμαστε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ασχέτως οικονομικής ανωτερότητας ή κατωτερότητας.  Όπως σε μια βάρκα, δε γίνεται να βουλιάζει ένα μέρος της βάρκας και το υπόλοιπο να επιπλέει. Ή όλη βάρκα θα βυθιστεί ή όλοι μαζί θα καταφέρουμε να επιπλεύσουμε. Γι’ αυτό, ατομικά και συλλογικά, οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button