Μια σημαντική αλλαγή στις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, με τη λειτουργία της νέας λεωφορειακής γραμμής 870 που θα συνδέει την περιοχή απευθείας με τον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα». Η νέα γραμμή δημιουργεί παράλληλα σύνδεση με τον Προαστιακό στα Μέγαρα και ενισχύει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής.
Παρακάτω το κοινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών καθώς και το Δελτίο Τύπου του Δήμου Μεγαρέων.
Σε νέα ουσιαστική διεύρυνση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών προχωρά ο ΟΑΣΑ από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου με τέσσερις σημαντικές συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στη Ανατολική και Δυτική Αττική.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής και ο Δήμος Μεγαρέων εντάσσονται για πρώτη φορά στο δίκτυο του Οργανισμού, ενώ αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση της Ραφήνας, της Μάνδρας-Ειδυλλίας και του Θριάσιου Νοσοκομείου, μέσα από νέες γραμμές και στοχευμένες επεκτάσεις που ενισχύουν τη διασύνδεση τους με τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Κοινός άξονας του σχεδιασμού είναι η σύνδεση των περιαστικών περιοχών με το Μετρό και τον Προαστιακό, καθώς και με σημαντικές υποδομές, όπως τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου και το Θριάσιο Νοσοκομείο.
Οι νέες γραμμές και οι επεκτάσεις προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα να συνδυάζουν τις μετακινήσεις τους με λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ και τον Προαστιακό, στο τμήμα Μαγούλα-Πειραιάς-Κορωπί, με το ίδιο εισιτήριο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας δήλωσε:
«Με την επέκταση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και την καλύτερη διασύνδεσή τους με το Μετρό και τον Προαστιακό, κάνουμε ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της σύνδεσης περιοχών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, – της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Κερατέας, των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, του Θριάσιου Πεδίου – με το κέντρο της Αθήνας.
Δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές να μετακινούνται καθημερινά πιο εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της συγκοινωνιακής διασύνδεσης δημιουργεί νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για τις τοπικές οικονομίες, ενισχύοντας την πρόσβαση στην εργασία και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Συνεχίζουμε με σταθερό προσανατολισμό να εργαζόμαστε για σύγχρονες, αξιόπιστες, προσβάσιμες και προσιτές αστικές συγκοινωνίες που φτάνουν σε κάθε γωνιά της Αττικής. Συνδέουμε ανθρώπους και περιοχές, βελτιώνοντας έμπρακτα την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις επόμενες γενιές.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Αντώνης Κεραστάρης, δήλωσε:
«Με τις νέες γραμμές και τις επεκτάσεις, διευρύνουμε το συγκοινωνιακό δίκτυο του ΟΑΣΑ και ενισχύουμε τις συνδέσεις με το Μετρό και τον Προαστιακό. Ο Δήμος Μεγαρέων και ο Δήμος Λαυρεωτικής αποκτούν για πρώτη φορά αστική συγκοινωνία, ενώ αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση της Ραφήνας, της Μάνδρας και του Θριάσιου Νοσοκομείου. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: ένα πιο εκτεταμένο και λειτουργικό δίκτυο, που προσφέρει ευκολότερες και πιο οικονομικές μετακινήσεις για τους πολίτες».
Τι αλλάζει από τις 18 Σεπτεμβρίου
870 «Στ. Μετρό Αγία Μαρίνα – Μέγαρα»
Η νέα γραμμή 870 εντάσσει για πρώτη φορά τον Δήμο Μεγαρέων και τις πόλεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών.
Θα παρέχει απευθείας σύνδεση με τη Γραμμή 3 του Μετρό, στον σταθμό «Αγία Μαρίνα», καθώς και με τον σταθμό του Προαστιακού στα Μέγαρα. Παράλληλα, καλύπτει την παραλιακή ζώνη κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου και συνδέει τα Μέγαρα με την Ελευσίνα, όπου οι επιβάτες μπορούν να μετεπιβιβαστούν σε λεωφορειακές γραμμές προς τον Πειραιά και τις Αχαρνές.
320 «Στ. Προαστιακού Κορωπί – Κερατέα – Λαύριο»
Με τη νέα γραμμή 320, ο Δήμος Λαυρεωτικής και οι πόλεις της Κερατέας και του Λαυρίου αποκτούν για πρώτη φορά αστική συγκοινωνία.
Η γραμμή εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση στον σταθμό «Κορωπί», όπου οι επιβάτες μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους με τη Γραμμή 3 του Μετρό ή τον Προαστιακό. Παράλληλα, εξυπηρετεί το λιμάνι του Λαυρίου και τους οικισμούς κατά μήκος της Λεωφόρου Λαυρίου.
314 «Στ. Δουκίσσης Πλακεντίας – Παλλήνη – Ραφήνα»
Η τροποποίηση της γραμμής 314 ενισχύει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Ραφήνας και τη σύνδεσή της με τους σταθμούς Μετρό και Προαστιακού «Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Παλλήνη».
Η παρέμβαση διευκολύνει τόσο τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων, όσο και την πρόσβαση στο λιμάνι της Ραφήνας, έναν από τους σημαντικότερους ακτοπλοϊκούς κόμβους της Αττικής.
868 «Στ. Αγία Μαρίνα – Θριάσιο Νοσοκομείο – Μάνδρα»
Με την επέκταση της γραμμής 868, το κέντρο της Μάνδρας συνδέεται απευθείας με τη Γραμμή 3 του Μετρό, στον σταθμό «Αγία Μαρίνα». Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα δρομολόγια που εξυπηρετούν το Θριάσιο Νοσοκομείο, βελτιώνοντας τη σύνδεσή του με το Μετρό και διευκολύνοντας την καθημερινή μετακίνηση εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών, ενώ παράλληλα, με την αύξηση των δρομολογίων της 868, στην οποία μετεπιβιβάζονται οι κάτοικοι των Βιλίων και των Ερυθρών, αναβαθμίζεται η συγκοινωνιακή διασύνδεση της ευρύτερης περιοχής.
Οι τέσσερις παρεμβάσεις αποτελούν συνέχεια του σχεδιασμού που υλοποιεί ο ΟΑΣΑ με στόχο τη σταδιακή κάλυψη περιοχών που βρίσκονταν εκτός του δικτύου αστικών μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού έχουν ήδη δημιουργηθεί ή επεκταθεί λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τους Δήμους Μάνδρας, Μαραθώνα, Ωρωπού, Μαρκοπούλου Μεσογαίας και Σαρωνικού και κοινότητες όπως οι Ερυθρές, τα Βίλια, η Νέα Μάκρη, το Γραμματικό, ο Βαρνάβας, το Μαρκόπουλο Ωρωπού, οι Αφίδνες, το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτι, το Πόρτο Ράφτη και τα Καλύβια.
Η σχετική ανάρτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή Δυτικής Αττικής Γιώργου Κώτσηρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ανατολική και Δυτική Αττική | Οι αστικές συγκοινωνίες φτάνουν πιο μακριά
Από τις 18 Σεπτεμβρίου, κάνουμε ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα για μια Αττική με καλύτερες και πιο ισότιμες μετακινήσεις. Τέσσερις νέες και αναβαθμισμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις επεκτείνουν το δίκτυο του ΟΑΣΑ:
-Ο Δήμος Λαυρεωτικής και ο Δήμος Μεγαρέων εντάσσονται για πρώτη φορά στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών.
-Η Ραφήνα αποκτά καλύτερη σύνδεση με Μετρό και Προαστιακό.
-Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας συνδέεται απευθείας με τη Γραμμή 3 του Μετρό, ενώ θα εξυπηρετείται η μετεπιβίβαση των πολιτών από Βίλια και Ερυθρές.
– Ενισχύεται η πρόσβαση στο Θριάσιο Νοσοκομείο, για εργαζόμενους, ασθενείς και επισκέπτες.
Βελτιώνουμε τη σύνδεση περιοχών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής – της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Κερατέας, των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, του Θριάσιου Πεδίου – με το κέντρο της Αθήνας.
Με το ίδιο εισιτήριο, οι πολίτες μπορούν να συνδυάζουν περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις πιο εύκολες, πιο γρήγορες και πιο αξιόπιστες.
Διευρύνοντας το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική, δημιουργούμε νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για τις τοπικές οικονομίες, διευκολύνουμε την πρόσβαση στην εργασία, συμβάλλουμε στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και βελτιώνουμε έμπρακτα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας.»
Ο Δήμος Μεγαρέων με δελτίο τύπου δήλωσε:
Ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των πολιτών του Δήμου Μεγαρέων γίνεται πράξη – Νέα εποχή στις συγκοινωνίες για Μέγαρα και Νέα Πέραμο.
Μια διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής γίνεται πραγματικότητα.
Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2026 ο Δήμος Μεγαρέων αποκτά για πρώτη φορά μια νέα, μόνιμη λεωφορειακή σύνδεση με το δίκτυο του Μετρό και, μέσω του σταθμού «Αγία Μαρίνα», με το αστικό κέντρο της Αθήνας.
Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε την ίδρυση της νέας λεωφορειακής γραμμής 870 «Σταθμός Αγία Μαρίνα – Μέγαρα», ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δήμου Μεγαρέων για ουσιαστική συγκοινωνιακή σύνδεση των πόλεών του με την Αθήνα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, καθώς δημιουργείται μια νέα, άμεση και σταθερή δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο σταθερής τροχιάς και, μέσω αυτού, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ένα αίτημα που επί πολλές δεκαετίες έμενε στις ευχές, σήμερα γίνεται πράξη.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί μια αποσπασματική συγκοινωνιακή παρέμβαση.
Εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη συγκοινωνιακή διασύνδεση της Αττικής. Μέσα σε αυτόν τον σχεδιασμό, ο Δήμος Μεγαρέων αποκτά σταδιακά μια διαφορετική προοπτική συγκοινωνιακής σύνδεσης με την πρωτεύουσα.
Η νέα γραμμή των Μεγάρων αποτελεί σημαντικό κρίκο αυτής της προσπάθειας.
Και η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί η προσπάθεια ξεκίνησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και ολοκληρώνεται με τον Γιώργο Κώτσηρα, μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών με τον Δήμο Μεγαρέων και, βεβαίως, με τη σύμφωνη γνώμη και την καθοριστική αρωγή του ΟΑΣΑ.
Για τον Δήμο Μεγαρέων, η νέα γραμμή 870 αποτελεί δικαίωση της σταθερής διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής, να γίνει πράξη το διαχρονικό αίτημα των πολιτών του Δήμου για αστική συγκοινωνία.
Η ανάγκη για αστική συγκοινωνία και ουσιαστική σύνδεση των Μεγάρων και της Νέας Περάμου με την Αθήνα αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και δίκαια αιτήματα των πολιτών της περιοχής.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Παναγιώτη Μαργέτη, αξιοποίησε τη συγκυρία που δημιουργήθηκε, συνεργάστηκε άμεσα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και πίεσε με επιμονή, ώστε η δυνατότητα να μετατραπεί σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Γιατί η πολιτική διεκδίκηση έχει αξία μόνο όταν καταλήγει σε έργο. Και αυτή τη φορά, κατέληξε.
Η συνεργασία Δήμου Μεγαρέων και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δημιούργησε την κατάλληλη συνθήκη για να προχωρήσει μια λύση που επί πολλές δεκαετίες παρέμενε ζητούμενο.
Με τη σύμφωνη γνώμη και την αρωγή του ΟΑΣΑ και του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου κ. Αντώνη Κεραστάρη, η λύση παίρνει πλέον συγκεκριμένη μορφή:
Γραμμή 870 / Σταθμός Αγία Μαρίνα – Μέγαρα
Από 18 Σεπτεμβρίου 2026 ξεκινά μια νέα καθημερινότητα για τους πολίτες.
Η νέα γραμμή δεν αφορά μόνο τη μετακίνηση από ένα σημείο σε ένα άλλο. Αφορά τον εργαζόμενο που χρειάζεται καθημερινά να μεταβεί στην Αθήνα. Αφορά τον φοιτητή και τον μαθητή. Αφορά τον ηλικιωμένο που χρειάζεται πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές υγείας. Αφορά τον πολίτη που θέλει να κινηθεί χωρίς να είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του.
Αφορά, τελικά, το δικαίωμα των κατοίκων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου να έχουν σύγχρονη, ασφαλή και αξιόπιστη συγκοινωνιακή πρόσβαση στην πρωτεύουσα.
Και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς δημιουργεί πρόσβαση όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε σημαντικούς συγκοινωνιακούς και υγειονομικούς προορισμούς, όπως το Θριάσιο Νοσοκομείο, μέσα από τη σύνδεση με το ευρύτερο δίκτυο.
Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος μπαίνουν πλέον στον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας
Η νέα γραμμή 870 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου και εξέλιξης για τον Δήμο Μεγαρέων.
Ένα βήμα που αποδεικνύει ότι οι διεκδικήσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα όταν συναντούν την πολιτική βούληση, τη σωστή συγκυρία, τη συνεργασία και την επιμονή.
Ο Δήμος Μεγαρέων ευχαριστεί θερμά τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα για την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση της νέας συγκοινωνιακής σύνδεσης, καθώς και τη διοίκηση και τα στελέχη του ΟΑΣΑ για την ανταπόκριση και τη συνεργασία.
Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να διεκδικεί την περαιτέρω ενίσχυση των συγκοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών, με στόχο οι κάτοικοι των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, της Κινέτας και του Αλεποχωρίου να έχουν τις μετακινήσεις που δικαιούνται.
Γιατί η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μακριά για έναν Δήμο που βρίσκεται στην Αττική.
Και από τις 18 Σεπτεμβρίου, τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος θα είναι συγκοινωνιακά πιο κοντά στην Αθήνα από ποτέ.
***(Στις συνημμένες φωτογραφίες δίπλα και αριστερά από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κώτσηρα είναι ο κ. Αντώνης Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του Ομίλου ΟΑΣΑ).