Δευτέρα 5/3 παρουσίαση βιβλίου Θανάση Λεβέντη: «Ξαναζώντας το παρελθόν με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στις 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, παρουσιάζεται το βιβλίο του Θανάση Λεβέντη, τ. Βουλευτή Αττικής με τίτλο: «Ξαναζώντας το παρελθόν με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνος».

Συμμετέχουν στην παρουσίαση:
Μίμης Θεοδώρου, Φιλόλογος και πρώτος Πρόεδρος του Μορφωτικού
Κώστας Χατζηδημητρίου, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μεγαρέων
Θανάσης Λεβέντης, τ. Βουλευτής Αττικής
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Καστάνη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η καταγραφή, με τη μορφή χρονικού, της δράσης του Μορφωτικού Συλλόγου Ελευσίνος, ενός Σωματείου με πλούσιο πολιτιστικό έργο, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία 1957-1967 στην Ελευσίνα, πόλη με λαμπρό ιστορικό παρελθόν και δυναμικό βιομηχανικό παρόν.

Καταγράφεται εδώ η φιλότιμη προσπάθεια μερικών νέων ανθρώπων, που πλαισιώθηκαν από συνομηλίκους και άλλους συμπολίτες τους, καθώς και αυτούς των γύρω πόλεων, και στηρίχθηκε θερμά από τον πνευματικό κόσμο και τον Τύπο της Πρωτεύουσας.

Ο Σύλλογος δημιούργησε Λέσχη, όπου στεγαζόταν Δανειστική Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο, σε καθημερινή επί δεκαετία λειτουργία, και οργανώθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις: Διαλέξεις, Εκθέσεις Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Βιβλίου, διαγωνισμοί σκακιού, πινγκ-πονγκ. Ίδρυσε Χορωδία, εξέδιδε μηνιαίο περιοδικό «Το Φως».

Δεκάδες Δημιουργοί: Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, διαπρεπείς Καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος, έδωσαν εδώ διαλέξεις με πρωτοποριακό περιεχόμενο και παρουσίασαν το έργο τους, σε μια εποχή που οι συνθήκες δεν ήσαν πάντοτε ευνοϊκές για παρόμοιες εκδηλώσεις.

Από τον Μορφωτικό Σύλλογο οργανώθηκε στην Ελευσίνα, το 1961, η πρώτη, εκτός Κέντρου, Συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Η πρώτη στην Ελλάδα ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του μεγάλου Ελευσίνιου Ζωγράφου Θάνου Τσίγκου το 1961.
Η πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών του «Φορτηγού»-Διονύσης Σαββόπουλος, 1964.
Η πρώτη παρουσίαση του «Μαουντχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη με πρώτη εμφάνιση της Μαρίας Φαραντούρη το 1966.
Η δράση του Συλλόγου δημιούργησε μια όαση πολιτισμού, με σημαντικά πνευματικά επιτεύγματα, τα οποία θα ήσαν ασφαλώς περισσότερα, εάν δεν είχαν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του επίσημου Κράτους και των τοπικών εκπροσώπων του, με κορύφωση της βίαια διάλυση του Συλλόγου από την Απριλιανή Δικτατορία και την κατάσχεση της Βιβλιοθήκης και όλης του της περιουσίας, που εξαφανίσθηκαν έκτοτε.

Με ό,τι περισώθηκε από το αρχειακό υλικό, από άλλες πηγές και όσα συγκρατούν ακόμη η προσωπική μνήμη και οι αναμνήσεις μερικών παλαιών στελεχών του Συλλόγου, γίνεται αυτή η αναδρομή στο παρελθόν και η σχετική αποτίμηση της προσφοράς του.

Βιογραφικό Θανάση Λεβέντη

Ο Θανάσης Λεβέντης είναι Έλληνας γιατρός, καθηγητής Νευροχειρουργικής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε το 2010. Είναι ιδρυτικό μέλος και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Γεννήθηκε στα Βίλλια Αττικής το 1937. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή Αθηνών, της οποίας ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, και στη συνέχεια επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως Α’ Επιμελητής στην Πολυκλινική και τον Ευαγγελισμό και ως διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Μεταξά και το Κρατικό Αθηνών. Έχει χρηματίσει Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Εκπαίδευσης Ευρωπαίων Νευροχειρουργών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ΚΑΤ και μέλος της Επιτροπής Ανέγερσης του Νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο. Είναι ιδρυτής του περιοδικού Ελληνική Νευροχειρουργική. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 εργασίες σε Ελληνικά και ξένα Ιατρικά περιοδικά, ανάμεσά τους 9 Ελληνικά και 3 ξενόγλωσσα βιβλία.

Υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής ΕΔΑ, της Νεολαίας Λαμπράκη και του ΚΚΕ. Στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του, σήμερα μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του. Εκλέχτηκε βουλευτής Αττικής του ΣΥΝ και έπειτα του ΣΥΡΙΖΑ το 1989, το 2000, το 2004 και το 2007. Διατέλεσε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας. Επικεφαλής Νομαρχιακού ψηφοδελτίου στις εκλογές του 1994, 1998 και 2002 και Νομαρχιακός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής την ίδια περίοδο. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στους τομείς υγείας, πρόνοιας και προστασίας του περιβάλλοντος. Έχει δημοσιεύσει στον Αθηναϊκό και Τοπικό Τύπο πάνω από 400 εργασίες για κοινωνικά, ιατρικά, πολιτικά και οικολογικά θέματα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button