Μ. Ακαμιωτάκη: Η προϋπόθεση της προστασίας πρώτης κατοικίας και των αδύναμων δανειοληπτών

Η υποψήφια βουλευτής Δυτικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και συντονίστρια – γραμματέας της Τ.Ο., Μαργαρίτα Ακαμιωτάκη, απέστειλε άρθρο που αφορά στην προστασία πρώτης κατοικίας και ακολούθως αναφέρει:

Το φλέγον κοινωνικό ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των αδύναμων δανειοληπτών για το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρώτη έδωσε λύση – ασπίδα απέναντι στις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζών και ειδικότερα των γνωστών fund, είναι ξανά σήμερα στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας.

Η αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης έχει οδηγήσει τις Κεντρικές Τράπεζες όπως και την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπέζα) σε μια πολιτική συνεχούς αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί το τελευταίο εννεάμηνο κατά 300 μονάδες βάσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο να προκληθούν οι συνθήκες για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, η οποία όμως θα βρει τους ευάλωτους δανειολήπτες χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 75 του νέου πτωχευτικού κώδικα του 2020 καταργείται θεσμικά και εξ ολοκλήρου ο νόμος ΠΑΣΟΚ του 2010, ο οποίος προστάτευε αποτελεσματικά τις κατοικίες των ευάλωτων δανειοληπτών συμπολιτών μας.

Επιπροσθέτως η πρόσφατη σε χρόνο «ρεκόρ» για ελληνικά δικαστικά χρονικά απόφαση του Αρείου Πάγου για την δυνατότητα παράλληλης και συνδυαστικής εφαρμογής των νόμων 4354/2015 και 3156/2003, σύμφωνα με την οποία τα funds θα μπορούν να προβαίνουν τα ίδια σε πλειστηριασμούς, προκαλεί Σοκ και Δέος στους δανειολήπτες. Ήδη μετά την ανακοίνωση της απόφασης τα funds φαίνεται πως ακολουθούν σκληρή γραμμή στην διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες αναφορικά με τις ρυθμίσεις που τους προτείνουν.

Η πατρίδα μας και οι Έλληνες φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα αναδιανομής πλούτου και ιδιοκτησίας από εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Οι εν λόγω εταιρείες δρουν στηριζόμενες στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης χωρίς την ύπαρξη εποπτικής αρχής και θεσμικού πλαισίου που θα επιβάλλει έναν κώδικά δεοντολογίας στην λειτουργία τους και αυτό το γεγονός μας βρίσκει εντελώς αντίθετους ως σοσιαλδημοκράτες.

Εναντιωνόμαστε σε αυτές τις τακτικές γιατί πιστεύουμε ότι το δικαίωμα στη στέγη ακόμα και του πιο αδύναμου οικονομικά πολίτη δεν είναι θέμα τεχνοκρατικό ούτε θέμα δικαστικών αποφάσεων ΑΛΛΑ θέμα βαθύτατα πολιτικό και ιδεολογικό. Γνωρίζοντας ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται από τους υπηρέτες συμφερόντων και κατεστημένων αλλά μόνο από το λαό, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση 7 σημείων που περιλαμβάνει:

1. Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με επιδότηση της δόσης του δανείου.

2. Βιώσιμες ρυθμίσεις για τις δόσεις των δανείων, με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

3. Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.

4. Δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund ή ξαναπουληθεί από το fund σε άλλο fund ή σε τραπεζικό ίδρυμα.

5. Επιβολή κανόνων για την λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των funds. Τέλος στην ασυδοσία των funds με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

6. Βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου και με αναδρομική εφαρμογή.

7. Άρση των άδικων διώξεων εις βάρος των εγγυητών δανείων εκ μέρους των funds και των τραπεζών.

Εμείς λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ, αποδείκνύουμε ξανά στην πράξη τα περί κοινωνικής δικαιοσύνης και ευαισθησίας, έναντι της υποκρισίας και της θεωρητικολογίας των άλλων κομμάτων με τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας και τις πολιτικές μας Στηρίζουμε αποτελεσματικά τους ευάλωτους συμπολίτες μας, γιατί μόνο ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Ακαμιωτάκη Μαργαρίτα
Υποψ. Βουλευτής Δυτικής Αττικής
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button