14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του «Εθελοντή Αιμοδότη»

Η 14η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

 

Αυτό έγινε με αφορμή τα γενέθλια του Αυστριακού Γιατρού Καρλ Λαντσταϊνερ ο οποίος ανακάλυψε τις Ομάδες Αίματος το 1900 και αργότερα το Ρέζους και τιμήθηκε με το νόμπελ ιατρικής το 1930 για αυτή την σημαντική ανακάλυψη.

 

Κάθε χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της  χρειάζεται 60.000 φιάλες  αίματος για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10.000.000 κατοίκων χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες από τις οποίες μόνο το 40 % καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες όταν στις άλλες χώρες οι ανάγκες αυτές καλύπτονται εθελοντικά σε ποσοστό 90 – 95 %.

 

Είναι λοιπόν καιρός και στον τόπο μας να αλλάξουμε την εικόνα με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο γύρω από την αιμοδοσία και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες.

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Η αιμοδοσία είναι δώρο ζωής χωρίς κόστος. Την ημέρα αυτή νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους , που ως τακτικοί Εθελοντές Αιμοδότες αποτελούν τη βάση της παροχής ασφαλούς αίματος στη χώρα μας, προσφέροντας προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό τους δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή:

  • 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή τους και
  • 400 κ.ε. αίμα.

 

Το μήνυμα του εορτασμού της ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, την άγνοια και το φόβο γύρω από την αιμοδοσία αλλά να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή Τακτικοί Εθελοντές Αιμοδότες και να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής Αιμοδοσίας.

 

Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μία έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης με μοναδικό αντάλλαγμα την ικανοποίηση της προσφοράς και μόνον.

 

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ διαχρονικά όλους τους φορείς του Δήμου Μεγαρέων που διοργανώνουν εκδηλώσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την τεράστια ευγενική Κοινωνική προσφορά τους κι εύχομαι όσο το δυνατόν το δικό τους παράδειγμα να το ακολουθήσουν κι άλλοι γιατί η πατρίδα μας λόγω των αυξημένων τροχαίων ατυχημάτων κι όχι μόνο αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης  μονάδων αίματος.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button