Ξεκινά Σήμερα η Απογραφή Πληθυσμού 2011

Από σήμερα 10/5/11 έως τις 24 Μαΐου θα διαρκέσει η γενική απογραφή πληθυσμού που θα δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία ανθρωπογεωγραφίας.

Η συνέντευξη διαρκεί περίπου 25 λεπτά και οι ερωτήσεις αφορούν την κατοικία και τα άτομα που διαμένουν σε αυτή (ηλικία, επάγγελμα, επίπεδο εκπαίδευσης κλπ). Σε κάθε σπίτι καταγράφονται όλα τα μέλη που διαμένουν μόνιμα σε αυτό, ακόμα και αν απουσιάζουν για σπουδές ή στρατιωτικό, συμπεριλαμβανομένης και της οικιακής βοηθού.

Για τους μετανάστες θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις. Η απογραφή θα γίνει στη γλώσσα τους παρουσία συνοδού της κοινότητάς τους και δεν θα επιδείξουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο σχετικά με τη νομιμότητά τους.

Για όσους δεν απογραφούν προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ.

Σχετικά με το απόρρητο των πληροφοριών ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου δήλωσε:

 «Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο. Παράλληλα, είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους»

Τέλος φέτος θα γίνεται στους απογραφόμενους η δυνατότητα να δηλώσουν αν θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων, ενώ θα τους δοθεί ένα ειδικό ενημερωτικό έντυπο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Οι απογραφείς φορούν μια χαρακτηριστική κονκάρδα με ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δίπλα αναφέρονται τα ονόματά τους.

Βιβή Σκλαβούνου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button