Τοξικό νέφος στον Ασπρόπυργο – Σύλληψη του υπευθύνου της εταιρείας

Για έκτη μέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 6 Ιουνίου σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τοξικού νέφους που έχει καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της Δυτικής Αττικής.

 

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους η εισπνοή του μαύρου αυτού σύννεφου.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής αναφέρει: «Για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει άμεσα το τοξικό νέφος πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμη κι αν συνεχίσουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί. Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο».

 

Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Αττικής αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης, καθώς χρειάζονται περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 200.000-250.000 ευρώ. Αναφέρεται πως η Περιφέρεια Αττικής έχει καταβάλει ήδη πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες.

Το Υπουργείο Υγείας ύστερα από καθυστέρηση τεσσάρων 24ώρων σύστησε για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Τετάρτη 10 Ιουνίου . Επιπλέον, για τα άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση. Αναφέρεται ακόμη, ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου, στον Ασπρόπυργο Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο 34χρονος ημεδαπός, προσωρινά υπεύθυνος εταιρείας ανακύκλωσης και αναζητείται ο 46χρονος ημεδαπός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της παραπάνω εταιρείας.

 

Αναλυτικότερα, το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί εργοστάσιο. Κατά τον έλεγχο – αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει χώρο 46 στρεμμάτων και ενώ υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν είχε αδειοδότηση.

 

Όπως επίσης διαπιστώθηκε, η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία.

 

 

Φωτο: InTime News

Παρόμοια άρθρα

Back to top button