Θετική γνωμοδότηση στη μελέτη για Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Μεγαρέων

Ο Δήμος Μεγαρέων γνωμοδότησε θετικά στο σχέδιο μελέτης για την «Χάραξη Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Μεγαρέων», του οποίου η ολοκλήρωση αναμένεται σε πέντε χρόνια.

Η γειτνίαση της περιοχής με την Αθήνα, οι ελάχιστες αποστάσεις από το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος και το Λιμάνι του Πειραιά, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, την Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου και την Αττική Οδό, αποτελούν ισχυρά κίνητρα πρόκλησης και πρόσκλησης ενδιαφέροντος που πρέπει να στοχευθεί.

Η ιστορία της πόλης των Μεγάρων χάνεται στα βάθη των αιώνων ενώ μπορεί να θεωρηθεί ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός. Εκτός από τους παραλιακούς οικισμούς Αλεποχωρίου, Κινέττας και Βαρέας, που γίνονται πόλος έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες από τους επισκέπτες, διαθέτει επιπλέον πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους που δίνουν την δυνατότητα για ειδικό, εναλλακτικό τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα τουριστικά προϊόντα που μπορεί επιπλέον να προσφέρει, χαρακτηρίζονται από δυναμική ζήτηση και ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια που διαφέρουν από το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν «ήλιος και θάλασσα».

Ειδικότερα, ο αρχαιολογικός πλούτος των Μεγάρων σε αρχαία και νεότερα μνημεία σηματοδοτεί την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Αν αναλογιστεί δε κανείς το πλήθος των μνημείων θρησκευτικής κληρονομιάς που διαθέτει, σημαίνει ότι προσφέρεται εκτός από πολιτιστικό και για θρησκευτικό τουρισμό. Επίσης το κλίμα και η μορφολογία της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, η συνύπαρξη ορεινών όγκων όπως τα Γεράνεια Όρη, το Όρος Πατέρας και της θάλασσας, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων αναψυχής σε βουνό, θάλασσα και αέρα όπως είναι για παράδειγμα η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η κατάδυση και το αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Οι δημοτικές και οι ιδιωτικές υποδομές της πόλης, προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα συμμετοχής σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες. Στην Πάχη Μεγάρων λειτουργεί η Μονάδα Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας Πάχης όπου στεγάζονται επτά εκπαιδευτικοί οργανισμοί για την χορήγηση ιδιωτικού και επαγγελματικού πτυχίου ελαφρών αεροσκαφών, έξι υπόστεγα συντήρησης ελαφρών αεροσκαφών αλλά και πέντε αερολέσχες, μη κερδοσκοπικά αεραθλητικά σωματεία για υπηρεσίες αερομεταφοράς και μαθήματα αεροπλοΐας.

Οι περιοχές που εντάσσονται στον τουριστικό προορισμό είναι τα Μέγαρα, η Πάχη, η Νέα Πέραμος, το Αλεποχώρι, η Κινέτα, η Αγία Τριάδα, τα Γεράνια Όρη, το Όρος Πατέρας, ο υγροβιότοπος Βουκαρίου ενώ έμφαση θα δοθεί κυρίως στον αρχαιολογικό, θρησκευτικό, αθλητικό, καταδυτικό, περιπατητικό και λαογραφικό τουρισμό. Όσον αφορά στον γαστρονομικό τουρισμό, για την ανάπτυξή του είναι σημαντικό το γεγονός ότι η περιοχή φημίζεται για την οστρακοπαραγωγή της. Το μικροκλίμα από το Νεράκι έως και το Δρέπανο Βουρκαρίου, συντέλεσαν στην δημιουργία ενός φυσικού οστρακότοπου όπου αλιεύονται μύδια, κυδώνια, αχιβάδες, γυαλιστερές, στρείδια και πορφύρες άριστης ποιότητας που διοχετεύονται σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Επιπλέον, παραδοσιακά προϊόντα όπως το λάδι, το κρασί, τα φιστίκια και τα περίφημα κοτόπουλα Μεγάρων, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η δημιουργία ενός ισχυρότερου Brand Name από το σημερινό, που θα «κτίζεται» σιγά –σιγά αλλά συστηματικά, θα βοηθήσει και μακροπρόθεσμα στην κλιμάκωση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Προτάσεις για τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button