Το τείχος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων στην Επανάσταση του 1821

200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Σε παραγωγή του Megaratv και της Genesis 360 – Productions & Communication για το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων ο Τζίμης Ηλίας, μας περιγράφει τη συμβολή των Μεγάρων στην Επανάσταση του 1821 και την πρωτοβουλία των Μεγαριτών να φτιάξουν τείχος για να οχυρωθούν και να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους.

Οι Μεγαρίτες σκέφτηκαν ήδη από το 1818 να οχυρώσουν την περιοχή τους εν όψει της Επανάστασης που σιγά σιγά ψιθύριζαν οι Έλληνες. Αποφάσισαν λοιπόν ότι χρειάζονται ένα τείχος – προμαχώνα να σταματάει τα στρατεύματα των Τούρκων, ακριβώς στο πέρασμα από την Αθήνα προς την Κόρινθο.

Με άδεια που πήραν από τον Τούρκο διοικητή της περιοχής, με πρόφαση την ανάγκη προστασίας των χωραφιών από τα γελάδια της Κούλουρης και δίνοντάς του ανάλογο «μπαχτσίσι», φτιάχνουν το 1823 το τείχος με υλικά της περιοχής και με τεχνίτες από την Πελοπόννησο και τα Μέγαρα. Πολεμίστρες φτιάχτηκαν σε όλο το μήκος και σε δύο επίπεδα του τοίχου, όπου αρχικά κρύφτηκαν και μετά το τέλος της κατασκευής αποκαλύφθηκαν.

Το τείχος – προμαχώνας είχε μήκος 618 μέτρα περίπου, ενώνοντας δύο θάλασσες του Σαρωνικού κόλπου. Σε κάθε πλευρά είχε Μπούρτζι και σε όλο το μήκος είχε ανά τακτά διαστήματα, κυκλικούς πυργίσκους. Το τείχος είχε και δύο πύλες, μία κεντρική με βαριά πόρτα πάνω από την οποία υπήρχε καταχύστρας απ’ όπου η φρουρά έριχνε βραστό νερό ή λάδι στους εισβολείς, η άλλη πύλη, μικρότερη και κρυφή στην πλευρά της θάλασσας, διευκόλυνε όσους έφταναν αργά το βράδυ ή ήταν κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Η πόρτα της κεντρικής πύλης, αφιερώθηκε μετά την απελευθέρωση από τους Μεγαρίτες στο Μοναστήρι της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα και από τότε είναι η κεντρική είσοδος στο κυρίως Μοναστήρι.

πηγή: CIOFF Greece

Παρόμοια άρθρα

Back to top button