Το μέλλον βρίσκεται στις πλατείες

3 Σεπτεμβρίου 1843: ο λαός συγκεντρώνεται μπροστά στη Βουλή και υπό τον Δημήτρη Καλλέργη απαίτησε από τον Όθωνα και πήρε το Σύνταγμα. 2011: και ο λαός εδώ και μέρες «επαναστατεί» εναντίον του μνημονίου, για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Το 1843 όμως δεν είναι 2011 και η Ελλάδα δεν γεννάει πλέον Μακρυγιάννηδες. Γεννάει, όμως λαό. Ένα λαό που συγκεντρώνεται σε πλατείες, ένα λαό που δεν είναι προνομιούχος, που βγαίνει χωρίς «καπέλο», χωρίς κομματική ταυτότητα. Ένας λαός που διαμαρτύρεται.

Είναι ίσως πολύ νωρίς για να προσδώσει κάποιος σ' αυτές τις διαμαρτυρίες το χαρακτήρα του κινήματος. Αλλά θα ήταν μεγάλο σφάλμα για τον πολιτικό κόσμο να αγνοήσει εικόνες όπως της Κυριακής που πέρασε, στην οποία η συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα, ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες σε παλμό και όγκο, με περισσότερα από 80.000 άτομα να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος. «Να αλλάξουμε τα πάντα» φώναζαν και ξανά φώναζαν οι διαδηλωτές.

Φαίνεται πλέον καθαρά πως ο κόσμος προβαίνει σε διαφορετικές ενέργειες. Το κίνημα των «αγανακτισμένων», όπως ονομάζεται μεγαλώνει, όπως το σώμα ενός μικρού παιδιού. Ένα σώμα που σιχάθηκε τα ρουσφέτια, τα γλειψίματα, το βόλεμα, τις αρπαχτές, την αγένεια, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία προσώπων που έχουν «βολευτεί» καλά σε μια καρέκλα.

Ένα σώμα που βαρέθηκε να ακούει για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όταν ο ίδιος ο Έλληνας προσπαθεί να αποκτήσει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Ένα σώμα που δεν ζητάει άλλα παραμύθια για να κοιμηθεί, γιατί ξύπνησε. ΝΑΙ! Ξύπνησε και βγήκε στις πλατείες. Αυτό το «σώμα» είναι το αύριο. Αυτός ο λαός που τον αποτελούν νέοι, οικογενειάρχες με παιδιά και ηλικιωμένοι, ονειρεύεται να ζήσει με αξιοπρέπεια και με αξιοκρατία.

Το μέλλον βρίσκεται στις πλατείες; Όχι ακριβώς. Ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στις πλατείες και στέλνει όλες αυτές τις μέρες μηνύματα, χωρίς να σπάει μαγαζιά, χωρίς να προκαλεί ζημιές. Στέλνει μηνύματα πολιτισμένα, φιλειρηνικά. Γι’ αυτό και θα είναι καλύτερο το μέλλον. Φρόνιμο λοιπόν θα ήταν να αφουγκραστούν τα μηνύματα οι πολιτικοί αυτής της χώρας , κυρίως γιατί πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο διαμαρτυρίας. Και ίσως… να έχουμε να κάνουμε με ένα κομμάτι της περίφημης «σιωπηλής πλειοψηφίας» το οποίο ποτέ δεν ακούστηκε.. Τα αυτιά σας λοιπόν ανοιχτά….

Παρόμοια άρθρα

Back to top button