Το δημόσιο συμφέρον επιβάλει την αυστηρή προστασία του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου!

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που πρόσφατα εκπονήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού της Αθήνας βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με τις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων με απόφασή του ανέβαλε επ’ αόριστον τη συζήτηση ζητώντας την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης. Εμείς άμεσα θεωρήσαμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή είναι άστοχη και ανεδαφική αφού:

  • η διαδικασία εκπόνησης του ΠΔ από τον Οργανισμό ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ειδική περιβαλλοντική μελέτη
  • έχει εκπονηθεί και έχει κατατεθεί (και στο Δήμο μας) η σχετική συνοδευτική περιβαλλοντική έκθεση-αιτιολόγηση

Ο Δήμος δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε διορθωτική κίνηση, γεγονός που θα εκληφθεί ως πρόθεση να μην γνωμοδοτήσει. Προφανώς αναλαμβάνει και την ευθύνη να σταθεί αμέτοχος σε μια διαδικασία που αφορά ένα θέμα εξαιρετικού δημοσίου ενδιαφέροντος για τους δημότες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Είναι γνωστό ότι ο “Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου” έχει καταθέσει τις βελτιωτικές του προτάσεις για το σχέδιο ΠΔ:

 

  • Να καταργηθεί πλήρως η βιομηχανική ζώνη στην περιοχή του Βουρκαρίου. Να μην υπάρξει καμία απολύτως περιοχή εξαίρεσης στις ζώνες προστασίας.
  • Να μειωθεί ο χρόνος που προβλέπεται για την παραμονή των βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή.

Βρεθήκαμε και θα βρεθούμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα και κινήσεις. Το δημόσιο όμως συμφέρον και τα δημόσια δικαιώματα για μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ζωή είναι πάνω από τα ιδιοτελή και τα προσωπικά! Με γνώμονα αυτή την αρχή οι Σύλλογοι και οι ενεργοί πολίτες των Μεγάρων θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε συντονισμένα πριν δύο χρόνια για την προστασία του υδροβιότοπου και της ποιότητας της ζωής μας.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

Πηγή: vourkari.blogspot.com

Παρόμοια άρθρα

Back to top button