Θα αλλάξει η εικόνα του θαλάσσιου χώρου της Δυτικής Αττικής

Αποφασισμένος να αλλάξει ταχέως την εικόνα του θαλάσσιου χώρου της Δυτικής Αττικής, απομακρύνοντας επικίνδυνα, παροπλισμένα πλοία και ναυάγια, αλλά και παραχωρώντας εκτάσεις στις ζώνες λιμένων των Δήμων Ελευσίνας, Μεγαρέων και Ασπροπύργου δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Αθανασίου.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι στην περιοχή τα παροπλισμένα πλοία ανέρχονται σε 31, τα επικίνδυνα-επιβλαβή σε 14, τα κατασχεθέντα σε 4 και τα ναυάγια σε 31, με αποτέλεσμα τη διακινδύνευση της ναυσιπλοΐας, την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αν και για τα 27 έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια αποφάσεις ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης με βάση το Νόμο 2881/2001, καμία ενέργεια δεν είχε αναληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Αθανασίου ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας ενημέρωση για τα μέτρα που θα αναληφθούν, τόσο για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων πλοίων, όσο και για την παραχώρηση των απαραίτητων χώρων, που θα αξιοποιηθούν από τον Δήμο Ελευσίνας, ενόψει της λειτουργίας της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Για τα παροπλισμένα πλοία, ο Υπουργός ανήγγειλε νομοθετική διάταξη που θα διευκολύνει τις ενέργειες των αρχών. Σημείωσε ότι τα πλοία αυτά έχουν καταγραφεί και έχει δοθεί εντολή για αύξηση της φύλαξης, έλεγχο φορτίου και μεταφορά τους σε αγκυροβόλια. Ο Υπουργός έχει ζητήσει επίσης από τα αρμόδια λιμεναρχεία την κοινοποίηση τελών ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες. Υπάρχει πλοίο με επικίνδυνο φορτίο στην Ελευσίνα τα τελευταία 10 χρόνια. Άλλο, φορτωμένο με τσιμέντα εδώ και 40 χρόνια. Αντί να πληρώνουν φύλαξη τα εγκατέλειπαν ή όπως ανακαλύψαμε, τα μετέγραφαν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει. «Σύντομα η περιοχή θα απαλλαγεί» υποσχέθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά και υλοποιεί, όλο αυτόν τον καιρό- μια πρωτότυπη διαδικασία-παραχωρήσεις εκτάσεων που βρίσκονται σε ζώνες λιμένων σε δήμους που ήταν αποκλεισμένοι από το θαλάσσιο μέτωπο, έτσι ώστε αλλάξουν εικόνα και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες. «Προχωρήσαμε, μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, στην παραχώρηση χώρων που είχαν ζητηθεί από τον Δήμο Ασπροπύργου και τον Δήμο Μεγαρέων και σε τέσσερις χώρους πολύ κρίσιμους, που εξασφαλίζουν στον Δήμο Ελευσίνας πρόσβαση στη θάλασσα». «Αυτή τη στιγμή, προχώρησε το θέμα στη συνέλευση μετόχων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έδωσε έγκριση, έγινε αποδεκτή από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας και απεστάλη προς τα αρμόδια υπουργεία». «Δεσμεύομαι ότι σε λίγο καιρό -υπολογίζω μέχρι τέλη Μαρτίου ή εντός του Απριλίου- ότι θα υπάρχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση Παραχώρησης των χώρων στους τρεις Δήμους για να αξιοποιηθούν» δήλωσε ο Υπουργός.
Παράλληλα, εκπονείται το «master plan» του λιμένα Ελευσίνας για την κατασκευή νέου λιμανιού. Μόλις ολοκληρωθεί, θα εξεταστούν από το ΤΑΙΠΕΔ και οι άλλοι δύο χώροι, που έχουν κατά καιρούς ζητηθεί από τον Δήμο Ελευσίνας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button