Θ. Παπαμιχάλης: «Ζητούμενο ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού της “Μεγάρων Γη”»

Ακολουθεί άρθρο του κοινωνιολόγου Θανάση Παπαμιχάλη:
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των τελευταίων 13 ετών στα Μέγαρα. Ζητούμενο ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού ώστε να επιτελέσει τους σκοπούς του:

– την εξωστρέφεια και το άνοιγμα της τοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη υπερ-τοπική αγορά
– την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας και του παραγωγικού πλούτου της πόλης.
– Η προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο με πολλαπλό θεματικό κίνητρο.

Από το 2008, τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις, η ιδέα να διοργανωθεί μια γιορτή τοπικής ανάπτυξης φάνηκε ότι εξέφραζε (και συνεχίζει να εκφράζει) την ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι παραπάνω στόχοι. Το εγχείρημα ήταν μεγάλο και δύσκολο. Για πρώτη φορά, πολίτες, παραγωγοί, φορείς και τοπικές αρχές, συνεργάστηκαν από κοινού και δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον τότε αντιδήμαρχο, κ. Κώστα Παπαγιάννη, (πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής 2009-2010) να επισημαίνει τη σημασία της συναναστροφής, συνεύρεσης, κατανόησης και του κοινωνικού δεσμού μεταξύ των πολιτών της πόλης πρώτα, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στη γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ. Πρέπει πρώτα να γνωριστούμε μεταξύ μας, να δούμε τα χνώτα μας, τις ανάγκες μας και κατόπιν να δούμε τι παράγουμε ως τόπος; Πού πλεονεκτούμε και πώς θα γίνουμε γνωστοί για όλα αυτά; Πώς θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των «εκτός των τειχών»; Αυτό είναι το κρίσιμο. Να γίνει ο τόπος μας, με τα τόσα πλεονεκτήματα (περιβαλλοντικά, ιστορικά), σημείο έλξης επισκεπτών.

Η ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ είναι ένας στρατηγικός άξονας στην κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι μόνο ότι προωθεί τα ποιοτικά και με ταυτότητα αγροτικά προϊόντα, ισχυροποιώντας τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά στον πρωτογενή τομέα. Μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει κομβικά ως μέσο προβολής της πολιτισμικής ταυτότητας και του φυσικού πλούτου της πόλης μας και να προσελκύσει επισκέπτες με θεματικό κίνητρο όλο το χρόνο!

Όμως, παρότι έχει αποκτηθεί τεχνογνωσία και εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις προσπάθειες των φορέων (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ, Δήμος, παραγωγικοί και πολιτιστικοί φορείς) και των εθελοντών, η έκθεση έχει φθίνουσα πορεία. Τα περίπτερα και οι συμμετέχοντες εκθέτες συνεχώς μειώνονται. Το ίδιο και οι επισκέπτες. Η ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνικό φεστιβάλ και έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποστηρικτικές-καλλιτεχνικές δράσεις δεν είναι απαραίτητες. Κάθε άλλο. Η ιδέα της «ομελέτας» φέτος ήταν έξυπνη και (απ’ ό,τι λέγεται) προκάλεσε το ενδιαφέρον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πτηνοτρόφων και του Υπ. Γεωργίας για κάτι πιο δυνατό του χρόνου. Μακάρι!

Ας επιχειρήσουμε όμως κάτι πιο οργανωμένο σε μια απαιτητική και έντονα ανταγωνιστική εποχή. Ο προσωπικός και αδιάκοπος αγώνας των δύο συμπολιτών, του Σωτήρη και του Τάσου, είναι άξιος επαίνων, αλλά δεν αρκεί. Οι Θεσμοί και οι διοικήσεις τους μπορούν να χαράξουν πολιτικές για να γίνουν τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος πόλοι έλξης. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν:

– Θεματική ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ από του χρόνου ώστε να αποκτήσει η έκθεση Πανελλήνιο χαρακτήρα. Θα επιτύχουμε έτσι μεγαλύτερη απήχηση σε κοινό εκτός του Δήμου μας. Θα κατευθύνουμε πόρους σε ένα σκοπό. Θα ενημερωθεί/καταρτηστεί ο παραγωγικός κόσμος της πόλης σε νέες τεχνολογίες και ευκαιρίες ανάπτυξης του προϊόντος που παράγουν. Για του χρόνου π.χ. μπορεί το θέμα να είναι «ΑΥΓΟ – ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ».
– Για την βέλτιστη οργανωτική δουλειά κρίνεται επωφελής η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου σχετικού με το αντικείμενο αγροτουριστικών φεστιβάλ. Η εμπειρία των πρώτων διοργανώσεων της έκθεσης (2009-2010) επί διοικήσεως Στρατιώτη το επιβεβαιώνει.
– Δημιουργία εμπορικού σήματος (brand name) σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (τμήματα Marketing ΑΕΙ & ΑΤΕΙ) ώστε τα προϊόντα μας να αποκτήσουν ταυτότητα και να είναι αναγνωρίσιμα.
Θα μπορούσαν πολλά να ειπωθούν. Πάντα στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις. Το θέμα είναι πως, ως πολίτες από όποια θέση, θα αφήσουμε παρακαταθήκες βιωσιμότητας της τοπικής μας κοινωνίας και οικονομίας.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ» ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ. ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.
Αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός σταθμό για το παρόν και το μέλλον της πόλη μας. Ας μην την αφήσουμε να αναλώνεται σε φιέστες προβολής πολιτικών προσώπων. Πρωταγωνιστής είναι ο λαός μας, οι άνθρωποι του μόχθου, οι νέες γενιές που θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο μας!

Θανάσης Παπαμιχάλης
Κοινωνιολόγος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button