Τέταρτη ενότητα προβολών των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Δ. Αττικής στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής με τη ΣΤΑ.ΣΥ. που εγκαινιάσθηκε το Μάρτιο του 2023 με στόχο την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εντός της χωρικής της αρμοδιότητας, η δράση προβολής videos διάρκειας ενός λεπτού στις 120 οθόνες που είναι εγκατεστημένες στις αποβάθρες του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς και στις οθόνες των συρμών του τραμ και του μετρό, συνεχίζεται με την προβολή της τέταρτης ενότητας videos.

Το επιβατικό κοινό «ταξιδεύει» τώρα προς την Ελευσίνα, κάνοντας πρώτα μία ενδιάμεση στάση στο Ιερό της Αφροδίτης, στην περιοχή της Αφαίας Χαϊδαρίου, το μικρό αυτό ιερό των μέσων του 5ου π.Χ. αιώνα, το οποίο παρέμεινε σε χρήση έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ορόσημο για την πορεία της Ιεράς Οδού, με τις χαρακτηριστικές λαξευμένες στο βράχο λατρευτικές κόγχες που προορίζονταν για τις προσφορές των πιστών στη θεά (τα αποκαλούμενα «ντουλαπάκια») και τα κατάλοιπα των οικοδομημάτων που σχετίζονταν με τη φύλαξη των πολύτιμων αναθημάτων και τη διαμονή των ιερέων και των προσκυνητών.

ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ

Φτάνοντας στην Ελευσίνα, οι επιβάτες θα μεταβούν στην κεντρική πλατεία Ηρώων, όπου θα «επισκεφθούν» τον μεταβυζαντινό Ι. Ν. του Αγίου Ζαχαρία, τοπόσημο της της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος οικοδομήθηκε επάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, κατάλοιπα της οποίας διατηρούνται στον περιβάλλοντα χώρο του και αναδείχθηκαν πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πόλης, λόγω και της αναγόρευσης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023.

Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Στη συνέχεια το κοινό θα μεταφερθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, για να περιηγηθεί στα ερείπια του περίφημου αρχαίου Ιερού, ενός από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας όπου αναπτύχθηκε η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης και ελάμβαναν χώρα οι τελετές των Ελευσινίων Μυστηρίων. Μεταξύ των διατηρούμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων το κοινό θα θαυμάσει τα Μικρά και τα Μεγάλα Προπύλαια, το Τελεστήριο, την Εσχάρα, ιδιότυπο βωμό των ρωμαϊκών χρόνων, τα ερείπια του ναού της Προπυλαίας Αρτέμιδος και του Πατρός Ποσειδώνος, τα κατάλοιπα του Πλουτώνιου και του Βουλευτήριου και το ιερό πηγάδι της θεάς Δήμητρας, το αποκαλούμενο «Καλλίχορον Φρέαρ». Παράλληλα οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας με το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο, στον αύλειο χώρο του οποίου τελείται κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, το έθιμο των Πολυσπορίων.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Τέλος, το κοινό θα ανηφορίσει στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, όπου θα θαυμάσει τα εντυπωσιακά εκθέματα που προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο και σήμερα παρουσιάζονται μέσα από μία νέα οπτική, στο πλαίσιο του έργου επανέκθεσης του Μουσείου, το οποίο υλοποιήθηκε με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, με στόχο τον ανασχεδιασμό του Μουσείου σύμφωνα με τα σύγχρονα μουσειογραφικά δεδομένα και τη βιωματική γνωριμία και μύηση του επισκέπτη με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και την ιστορία του.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Η ΕΦ.Α.Δ.Α. ευχαριστεί θερμά για την εν λόγω συνεργασία τη ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button