Τέλος στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης στα δημοτικά συμβούλια από την αντιπολίτευση;

Υπό διαβούλευση διάταξη με την οποία καταργείται το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να εισάγουν θέματα προ ημερησίας διάταξης για τα οποία θα μπορεί να παρθεί απόφαση

Αντιδράσεις στους κόλπους της αυτοδιοίκησης προκαλεί τις τελευταίες μέρες η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να θέσει υπό διαβούλευση διάταξη με την οποία καταργείται το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να εισάγουν θέματα προ ημερησίας διάταξης στα δημοτικά συμβούλια για τα οποία θα μπορεί να παρθεί απόφαση από το σώμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Μακεδονία” η Κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κατέθεσε στη Βουλή αργά το απόγευμα το Νομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα των δημοτικών συμβούλων – επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Αντιρρήσεις εξέφρασε σχεδόν σύσσωμο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με πολλούς, ακόμη και «γαλάζιους» δημάρχους που έχουν ισχυρή πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια, να κάνουν λόγο για «ακραία διάταξη», αλλά και για αδικαιολόγητο περιορισμό της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που το σώμα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τα θέματα εκτός και εντός ημερήσιας διάταξης.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα γίνει αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 15:00 όπου διεξάγεται η 1η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλή.

Κύκλοι πάντως της ΚΕΔΕ και αυτοδιοικητικοί παράγοντες καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι μία τέτοια απόφαση εκθέτει την αυτοδιοίκηση και πως η ηγεσία του ΥΠΕΣ θα έπρεπε να λάβει υπόψη της τη θέση των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, όπου και δεν ερωτήθηκαν.

Το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου κινήθηκε στη λογική του… ναι μεν αλλά. «Όσο ακραίο είναι να μην μπορεί η αντιπολίτευση να βάλει θέματα, άλλο τόσο -ίσως και περισσότερο ακραίο – είναι να μπορεί να βάλει όσα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης θέλει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δημοτικά συμβούλια δεν μπαίνουν καν στην ημερήσια διάταξη λόγω του μεγάλου αριθμού των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων. Εδώ όμως υπάρχουν και ερωτήματα σχετικά με το πόσο έκτακτα ήταν αυτά τα θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες πριν το δημοτικό συμβούλιο» κατά δήλωσή του.

Τι αναφέρει η επίμαχη διάταξη

Ειδικότερα, με το άρθρο 42 του νομοσχεδίου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών διαγράφονται οι λέξεις «ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης» στην περίπτωση να συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα το οποίο δεν είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη και κρίνεται κατεπείγον.

Είναι τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης τα οποία, με βάση το νομοσχέδιο εφόσον γίνει νόμος του κράτους, θα τα φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο είτε ο πρόεδρος, είτε ο δήμαρχος και όχι επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα το άρθρο 42 αναφέρει: «Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 67 ν. 3852/2010. Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) μετά από τις λέξεις «ή του δημάρχου» διαγράφονται οι λέξεις «ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης» και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής».

πηγή

Παρόμοια άρθρα

Back to top button