Τέλος η αναλογική τηλεοπτική μετάδοση στην Αττική – Χρήσιμες συμβουλές

ξημερώματα της 1ης Αυγούστου πραγματοποιείται στην Αττική “switch – off” του αναλογικού σήματος. 11 κέντρα εκπομπής, που εκπέμπουν αναλογικά στην Αττική και την Εύβοια, περνούν οριστικά στην ψηφιακή εποχή.

 

Η εκπομπή από την Πάρνηθα γίνεται ψηφιακή, ενώ τα κέντρα εκπομπής «Υμηττός» και η «Αίγινα», που μεταδίδουν ήδη ψηφιακά τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα εκπέμπουν πλέον σε νέες συχνότητες.

 

Στο επίγειο ψηφιακό σήμα αποκτούν πρόσβαση οι τηλεθεατές του νομού Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και των βορειοδυτικών ακτών των Κυκλάδων.

 

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τους τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από τα κέντρα εκπομπής:

Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Ανάβυσσος, Οχθωνία, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη, Στύρα, Λαύριο, Σούνιο, Νέα Μάκρη.

 

Στο www.digea.gr ένας τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να πληκτρολογήσει στην ειδική εφαρμογή την περιοχή του και να ενημερωθεί για τα κέντρα εκπομπής από τα οποία μπορεί να κάνει λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος.

 

Αν κάποιος βλέπει ήδη ψηφιακά, χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια;

Ναι, όλοι οι τηλεθεατές συμμετέχουν σε αυτή τη μετάβαση, ακόμα και αυτοί που βλέπουν ήδη ψηφιακά. Πλέον η εκπομπή σήματος θα γίνεται στις τελικές συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί από το κράτος.

 

Συνεπώς χρειάζεται και αυτοί να πραγματοποιήσουν την 1η Αυγούστου «αυτόματο συντονισμό» στην τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή τους.

 

Στο www.digea.gr ένας τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να δει τη διαδικασία του αυτόματου επανασυντονισμού.

 

Οι τελικές συχνότητες

 

Δίκτυο Εκπομπής Κέντρο Εκπομπής Συχνότητα Κανάλια
20 Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Ανάβυσσος, Οχθωνία, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη 22, 27 Ιδιωτικά Κανάλια Εθνικής Εμβέλειας
45, 52, 54 Περιφερειακά
21 Στύρα, Λαύριο, Σούνιο, Νέα Μάκρη 24, 31 Ιδιωτικά Κανάλια Εθνικής Εμβέλειας
38, 49, 50 Περιφερειακά

 

Τι εξοπλισμό χρειάζεται να διαθέτει ένας τηλεθεατής;

Ένας τηλεθεατής χρειάζεται να διαθέτει τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση του έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή.

 

Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας επίπεδη τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.

 

Στο www.digea.gr ένας τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να δει τη διαδικασία σύνδεσης ενός αποκωδικοποιητή.

 

Τι ισχύει με τις κεραίες;

Για να γίνεται λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος χρειάζεται μία εγκατάσταση να διαθέτει κεραία. Δεν χρειάζεται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας, καθώς αυτή που διαθέτουν ήδη μπορεί να κάνει λήψη και επίγειου ψηφιακού σήματος.

 

Αν μία εγκατάσταση διαθέτει εσωτερική κεραία τότε προτείνεται αυτή να τοποθετηθεί σε κάποιο ψηλό σημείο, για παράδειγμα σε μία βιβλιοθήκη, για να πραγματοποιείται όσο το δυνατό καλύτερη λήψη. Σημειώνεται πως η λήψη βελτιώνεται σημαντικά με τη χρήση εξωτερικής κεραίας.

 

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button