Τάσος Δέσκος: SOS για παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς

Κάθε καλοκαίρι, τον Ιούλιο μήνα συνήθως, υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) για τα παιδιά και τα νήπια εργαζόμενων και άνεργων γονιών, με κριτήρια το ύψος του εισοδήματος, τα έτη ανεργίας, την οικογενειακή κατάσταση, προβλήματα υγείας των γονιών κλπ.

Εδώ και τέσσερα χρόνια τα ποσά χρηματοδότησης είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ) μειώνονται συνεχώς κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα αυστηροποιούνται τα κριτήρια συμμετοχής με αποτέλεσμα να μειώνεται τελικά ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στους σταθμούς αυτούς.

Φέτος, με έκπληξη μάθαμε ότι «εξασφαλίστηκε» χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ (τα 120 εκατ. από κοινοτικούς πόρους και τα 40 εκατ. από το Υπουγείο Εργασίας), όταν το αντίστοιχο περυσινό ποσό ήταν της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ και όταν το πόρισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αναφέρει ότι για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι προνοιακές αυτές δομές (δηλ. χωρίς αποκλεισμούς παιδιών και περικοπές στις βασικές παροχές τους προς αυτά) χρειάζονται 250 εκατ. ευρώ…

Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι, οι φετινές σχετικής αιτήσεις συμμετοχής αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερες από το όριο που έχει τεθεί, αφού η αυξανόμενη ανεργία και ανέχεια οδηγεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών να στραφούν στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα, εφέτος, έχει μειωθεί σημαντικά και το «κόστος ανά παιδί», με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές περικοπές στις προσφερόμενες παροχές στα παιδιά και στα βρέφη.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που συνειδητά πλέον επιλέγει να κάνει σκληρές περικοπές σε όλες τις προνοιακές δομές αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά στην ανασφάλεια και την απόγνωση, σχεδιάζει (στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής») και την επιβολή μηνιαίας εισφοράς!! στους ωφελούμενους συμμετέχοντες, ύψους 20 – 40 ευρώ ανά παιδί, η οποία μέχρι σήμερα ήταν ΔΩΡΕΑΝ.

Δεδομένου ότι: 1) Οι δημόσιοι παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, παρά τις όποιες ελλείψεις έχουν σήμερα, αποτελούν αναμφίβολα υψίστης σημασίας κοινωνικές υπηρεσίες για τις ασθενέστερες κυρίως οικογένειες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση, και 2) Η προσχολική αγωγή είναι απολύτως απαραίτητη και αναγκαία για την ισόρροπη ανάπτυξη και ψυχοσωματική εξέλιξη των παιδιών – νηπίων, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας, ως πρώτιστη κρατική μέριμνα, να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και σταθερού επιπέδου λειτουργίας τους.

Με βάση τις ανωτέρω παραδοχές θεωρούμε ότι είναι σήμερα αδιανόητο να μιλάμε για αυστηριοποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων συμμετοχής και για επιβολή μηνιαίας εισφοράς στους ωφελούμενους των προγραμμάτων αυτών.

Οι προνοιακές δομές, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η υγεία και η παιδεία, αποτελούν μέτρο για το που θέλουμε να πάμε ως κοινωνία και γενικότερα ως χώρα και είναι εγκληματικό λάθος με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο η συρρίκνωση όσο και η απαξίωσή τους.

Υ.Γ: Επειδή «λόγω θέρους» (και όχι μόνο…) τα δημοτικά συμβούλια έχουν περιοριστεί τραγικά και δεν υπάρχει η σχετική ενημέρωση, δραττόμαστε της ευκαιρίας να ζητήσουμε από τη διοίκηση του δήμου να μας πληροφορήσει (όπως και τους συνδημότες μας) για το ύψος του ποσού της «εξασφαλισμένης» χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο δήμο μας, καθώς επίσης και για τις τυχόν ελλείψεις (σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό) για την ομαλή λειτουργία των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών των πόλεών μας, προκειμένου, όσον μας αφορά, να μπορούμε ως δημοτική παράταξη να συμβάλλουμε κι εμείς στην πίεση και διεκδίκηση για την επίλυσή τους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button