Τα πρώτα «δείγματα γραφής» της νέας διοίκησης

Παρακολουθώντας τα πρώτα δημοτικά συμβούλια με την νέα διοίκηση του Δήμου μας αλλά και τις πρώτες ενέργειες και αποφάσεις έχουμε ένα πρώτο «δείγμα γραφής».

Αρχικά ας δούμε την απόφαση για την καθιέρωση της «ώρας του Δημότη». Τέτοιες ενέργειες είναι πραγματικά χρήσιμες και μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Θα στηρίξουμε, και θα προσφέρουμε την βοήθειά μας, αν αυτό μας ζητηθεί, σε κάθε τέτοια ενέργεια που θα κάνει την Δημοτική αρχή πιο φιλική προς τους πολίτες.

Ακολούθως, έχουμε την πολύ γρήγορη αντίδραση της νέας διοίκησης που αποφάσισε, ως έχει δικαίωμα, να μην ανανεώσει κάποιες συμβάσεις εργαζομένων. Η αξιολόγηση από κάθε διοίκηση, της ικανότητας και της αποδοτικότητας των εργαζομένων, είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου αρκεί να γίνεται με ΚΑΝΟΝΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!!!

 Επίσης, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο (21/10/2014), με πρωτοβουλία του κ. Αντ. Χοροζάνη και μετά από σχετικό δελτίο Τύπου του «ΤΩΡΑ», συζητήθηκε ξανά το θέμα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Για το αν πρόκειται για «εθελοντές» ή «Μαύρους εργαζόμενους» έχουν γραφτεί πολλά. Ας δούμε με προσοχή αυτά που ανέφεραν ο αντιδήμαρχος κ. Στ. Φωτίου και ο Δήμαρχος κ. Γρ. Σταμούλης. Ο κ. Φωτίου είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε με το μεγάλο όγκο σκουπιδιών ζητήθηκε από ανθρώπους με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, (προφανώς πρώην εργαζόμενους στο Δήμο), να βοηθήσουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών και ότι στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς προσελήφθησαν στην Δ.Ε.Υ.Α.Μ. για να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται έχοντας οικονομικές απολαβές και ασφάλιση. Ο κ. Σταμούλης στη συνέχεα είπε ότι η διοίκηση δεν υποσχέθηκε τίποτα στους «εθελοντές» αυτούς και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει ο καθένας από αυτούς στο μυαλό του. Συνέχισε λέγοντας ότι για να υπάρχει «μαύρη εργασία» πρέπει να υπάρχουν και «μαύρα ταμεία».

ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ!!! Εδώ υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο. Αυτό είναι το «εμπόριο ελπίδας» που επιχειρείται.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από μια θέση εργασίας και βλέπουν ότι για να την αποκτήσουν πρέπει πρώτα να πάρουν «πιστοποιητικό κοινωνικού εθελοντισμού» όπως αυτοί που προσελήφθησαν (νόμιμα ή μη είναι προς διερεύνηση) στην Δ.Ε.Υ.Α.Μ. προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου. Αυτές οι πρακτικές παραπέμπουν σε άλλες εποχές όπου διαφορετικού τύπου «πιστοποιητικά», ήταν απαραίτητα για να βρουν οι άνθρωποι δουλειά.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και δεν μπορεί να περνά από κανάλια «κοινωνικού εθελοντισμού». Κάνεις δεν πρέπει να «υποχρεώνεται» να δουλεύει τζάμπα και ανασφάλιστος για να έχει κάποιες πιθανότητες να προληφθεί στο Δήμο. Όλοι αξίζουν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, «εθελοντές» ή μη!!! Δεν μπορεί οι υποψήφιοι υπάλληλοι του Δήμου να είναι υποχρεωτικά «βαπτισμένοι στην κολυμπήθρα του εθελοντισμού»!!!

Από τις πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης ήταν επίσης, η αντικατάσταση (εξαναγκασμός σε παραίτηση όπως φάνηκε) του εκκαθαριστή της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.

Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Δήμαρχος ήταν η μη διάθεση συνεργασίας από πλευράς του εκκαθαριστή. Μάλλον η «μη διάθεση συνεργασίας» που προκάλεσε την ταχύτατη απομάκρυνση του εκκαθαριστή της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. δεν μπορεί παρά να δημιουργεί συνειρμούς ότι σχετίζεται και με τις 21 «νομικά ελεγχόμενες» προσλήψεις στην υπό εκκαθάριση επιχείρηση!!!

 Όσον αφορά στο ερώτημα του κ. Δήμαρχου «πως αλλιώς μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα», οι δημότες τον εξέλεξαν ακούγοντάς τον να λέει προεκλογικά ότι έχει τη λύση και θα την εφαρμόσει όταν γίνει διοίκηση. Ας μας επιτρέψει, αλλά αν αυτή είναι η λύση, θα σταθούμε απέναντι και θα καταγγέλλουμε όπου και όπως μπορούμε ανάλογες πρακτικές.

 Άλλο ένα σημείο που αξίζει να δούμε με προσοχή είναι η επιλογή των ειδικών συμβούλων του κ. Σταμούλη. Καθ’ όλα νόμιμη και καθαρά προσωπική επιλογή όπως είπε ο κ. Δήμαρχος.

 Βεβαίως η κοινωνία έχει αποφανθεί από καιρό για το αν «το νόμιμο είναι και ηθικό». Γιατί κατά την προσωπική μου άποψη, η «πληρωμή προεκλογικών πολιτικών γραμματίων» είναι πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά ελεγχομένη πράξη!!!

 Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που αφουγκράζονται τα τεκταινόμενα και είναι έτοιμοι να στηρίξουν ότι καλό γίνεται. Είναι βέβαιο επίσης ότι θα στέκονται απέναντι σε αναχρονιστικές πρακτικές και θα καταγγέλλουν οτιδήποτε νομικά έωλο ή ηθικά απαράδεκτο.

Ας ελπίσουμε η νέα διοίκηση του Δήμου να συνεχίσει την θητεία της με περισσότερη «ώρα του Δημότη» και όχι με «εμπόριο ελπίδας», «πιστοποιητικά κοινωνικού εθελοντισμού» και «πληρωμή προεκλογικών πολιτικών γραμματίων».

 

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Σπύρος Κουντεμάνης

Μέλος του συνδυασμού «ΤΩΡΑ»

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button