Ο «Χορός της Τράτας» στα Μέγαρα [2023] [βίντεο]

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σήμερα Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου στην πλατεία του Αϊ-Γιάννη του Χορευταρά, πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του πατροπαράδοτου «Χορού της Τράτας».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων και τους τοπικούς λαογραφικούς φορείς, δηλαδή από τα μέλη του Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων, του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγάρων «Ο χορός της Τράτας», του Λυκείου των Ελληνίδων Μεγάρων, του Ομίλου Λαϊκής παράδοσης «Αλκάθους και Καρία», και του Χορευτικού Ομίλου Μεγάρων.

Πάνω από 100 κοπέλες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές των Μεγάρων (κατηφένια, φούντια και καπλαμάδες) και ομάδες αγοριών με φουστανέλες και μεγαρίτικα άσπρα πουκάμισα συμμετείχαν στον φετινό «Χορό της Τράτας» με τη συνοδεία των Μεγαρέων παραδοσιακών οργανοπαικτών και τραγουδιστών.

Η μουσική επιμέλεια ήταν του συμπολίτη συλλέκτη της Μεγαρικής Λαογραφίας, Τζίμη Ηλία, ενώ την ευθύνη της παρουσίασης είχε ο συμπολίτης δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Γκίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμήθηκαν για την πολυετή συμμετοχή τους στο έθιμο ο γνωστός Μεγαρίτης ερμηνευτής δημοτικών και παραδοσιακών τραγουδιών Σπύρος Μπερδελής και οι συμπολίτες λαϊκοί οργανοπαίκτες Χρήστος Μιχαλάκης (Σαντούρι), Σωτήρης Κουντεμάνης (Νταούλι & τουμπερλέκι) και Γιάννης Καλλιάς (Ούτι & λαούτο) καθώς και ο Γιάννης Γκίνης που συμπλήρωσε 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας και συμμετοχής στο έθιμο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button