ΣΥΡΙΖΑ Μεγάρων: Προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Δελτίο τύπου της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μεγάρων:

Η πανδημία του κορωνοϊού SARS-COV-2 αφαιρεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, σπέρνει τον πανικό σε όλη την υφήλιο, καταστρέφει την οικονομία, όπως την ξέραμε μέχρι χθες. Οι επιπτώσεις στα συστήματα υγείας, την απασχόληση, τις μετακινήσεις, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, είναι ανυπολόγιστες. Ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής ήταν αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστος.

Αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση της τοπικής κοινωνίας μας, δεν αγνοούμε τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί και στα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα (παραγωγοί, έμποροι λαϊκών αγορών, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, εργάτες γης, μεταποιητές κλπ), τα οποία πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί.

Μπαίνοντας στην περίοδο του Πάσχα, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις – συναθροίσεις, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, ξενοδοχείων, η μηδενική άφιξη τουριστών, οι μειωμένες εξαγωγές λόγω μεταφορικών εμποδίων θα επιφέρουν τεράστια μείωση στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων, προκαλώντας δυνατό χτύπημα στη εύθραυστη βιωσιμότητα εκατοντάδων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή μας.

Στη κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η κυβέρνηση άμεσα να:

  • Αναστείλει τις πάσης φύσης υποχρεώσεις (δάνεια, εισφορές, φόρους, ΔΕΗ, κλπ) για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση με τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις.
  • Προχωρήσει στην επιδότηση της κατανάλωσης εγχωρίου παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης-απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι)
  • Απορροφήσει τη ντόπια παραγωγή το ίδιο το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία) νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Εντείνει τους ελέγχους στις εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές για να αποτρέψει «Ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων και να διασφαλίσει την απορρόφηση των εγχώριων προϊόντων.
  • Γίνει καμπάνια ενημέρωσης για τη μετάδοση του ιού. Ο SARS-CoV-2 δε μεταδίδεται από φυτικά και ζωικά τρόφιμα.
  • Δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα) με σκοπό τη καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.
  • Επεξεργαστεί ειδικά μέτρα για τους συμπολίτες μας πτηνοτρόφους αυγοπαραγωγούς–κτηνοτρόφους που αναμένεται να πληγούν περισσότερο τη περίοδο του Πάσχα.
  • Διασφαλίσει ότι οι λαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανοιχτές με συμμετοχή όλων των δικαιούχων τηρουμένων όλων των μέτρων υγιεινής και προστασίας παραγωγών και πολιτών

Παρόμοια άρθρα

Back to top button