Σύριζα Μεγάρων – Ν. Περάμου για LNG: «Διαχρονική η απαξίωση του παραλιακού μετώπου της Μεγαρίδος»

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Μελών Μεγάρων και Νέας Περάμου του Σύριζα ΠΣ αναφέρει: Με αφορμή το γεγονός ότι η ΔΕΣΦΑ προτίθεται να πραγματοποιήσει θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), από τη νήσο Ρεβυθούσα προς τη χερσαία προβλήτα «Πέραμα Μεγαρίδος», έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Για τις θαλάσσιες αυτές μεταφορές εξαιρετικά επικίνδυνων φορτίων (εκρηκτικά αέρια), απαιτούνται υποδομές στα λιμάνια – προβλήτες όπου θα γίνεται η αποβίβαση αυτών των βυτιοφόρων οχημάτων (μακριά από επιβατικούς σταθμούς, φυλασσόμενοι και περιφραγμένοι χώροι, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις προβλητών, κ.α.), οδηγίες που υπαγορεύονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφαλείας. Υποδομές που η προβλήτα του Περάματος Μεγαρίδος δεν έχει!

Επίσης, λόγω επικινδυνότητας και μεγέθους των οχημάτων αυτών απαιτούνται οδικοί άξονες (από και προς τις προβλήτες – εθνικές οδούς) που να πληρούν προδιαγραφές ασφαλείας: ικανοποιητικό πλάτος οδοστρώματος, φωτεινοί σηματοδότες, μπάρες εκατέρωθεν του δρόμου, και το κυριότερο, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Η επιλογή της προβλήτας του Περάματος Μεγάρων ως σημείο αποβίβασης των βυτιοφόρων δεν πληροί κανένα από τα παραπάνω κριτήρια διότι δεν έχει κατασκευαστεί καμία υποδομή και ο μοναδικός σκοπός είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς για τη ΔΕΣΦΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έχουμε την άποψη ότι το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της εν λόγω ενέργειας από την συγκεκριμένη εταιρεία (ΔΕΣΦΑ), επομένως και την άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών που σκοπεύει αυτή να υλοποιήσει, καθώς και την διαφύλαξη της ασφάλειας τόσο των εκατοντάδων πολιτών που μετακινούνται καθημερινά με τα φεριμπότ από και προς τη Σαλαμίνα, όσο και όλων εκείνων που διασχίζουν τον απαράδεκτο δρόμο προς την προβλήτα, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Αξίζει να τονιστεί ότι η διαδρομή των βυτιοφόρων για 300 μέτρα γειτνιάζει με τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου των ΕΛΠΕ στο Πέραμα, καθώς επίσης και ότι βρίσκεται στο όριο του υγροβιότοπου «Βουρκάρι», χαρακτηρισμένου ως περιβαλλοντικό – περιφερικό πάρκο με Π.Δ. του 2017, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση ατυχήματος.

Τέλος, η διαχρονική απαξίωση του παραλιακού μετώπου της Μεγαρίδος, με ευθύνη και των διοικούντων στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμισή του από την Πολιτεία και όχι μόνο, μιας και δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Για να λάβει τέλος η περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο σε δράσεις/κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, όπως ομόφωνα αποφάσισε και το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων στις 14 Μαΐου.

Οργανώσεις Μελών ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button