ΣΥΡΙΖΑ Χασιάς – Φυλής: «Πολιτισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Δήμο Φυλής: Το παράδειγμα των αρχαιολογικών χώρων»

Το γραφείο τύπου της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χασιάς-Φυλής με δελτίο τύπου που εξέδωσε πληροφορεί ότι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 14/5/2021 η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα: «Πολιτισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Δήμο Φυλής: Το παράδειγμα των αρχαιολογικών χώρων».

Την εκδήλωση άνοιξε η Συντονίστρια της ΟΜ (και της εκδήλωσης) Κατερίνα Καράλη, που έθεσε το θέμα και το ζητούμενο της εκδήλωσης, αναφερόμενη και σε συναφείς περιπτώσεις και μελέτες αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στον αστικό ιστό άλλων πόλεων. Τόνισε δε την ανάγκη για τη συγκρότηση μιας κρίσιμης συμμαχίας Πολιτείας, πανεπιστημίων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμών και κοινωνίας των πολιτών, που θα προκαλέσει την κινητήρια ορμή για ένα φιλόδοξο σχέδιο υλοποίησης της ιδέας.

Ενώ ακολούθως, ο κοινωνικός επιστήμονας Δημήτρης Μπουρίκος παράθεσε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που εντοπίζονται στην περιοχή (αρχαίο φρούριο Φυλής, αρχαίο τείχος Δέμα, ρωμαϊκές αγροικίες και βαλανεία, ρωμαϊκές υδατοδεξαμενές και ταφικοί περίβολοι) θέτοντας γλαφυρά το έλλειμα υπαγωγής τους σε ένα τοπικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και στην ενδεδειγμένη προστασία και συντήρηση. Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε μια εναλλακτική ταυτότητα για την περιοχή της Φυλής, έναν Δήμο γνωστό στο πανελλήνιο (και όχι μόνο, αφού η περίπτωσή του απασχολεί κατά καιρούς και με αρνητικό τρόπο, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς) ως «η μεγα-χωματερή της χώρας», τη στιγμή που διαθέτει εξαιρετικά σημαντικούς και πολυάριθμους αρχαιολογικούς θησαυρούς, ικανούς να αναδείξουν βιώσιμους δρόμους ανάπτυξης μέσα και από ένα πρόγραμμα ανάδειξης, ενιαιοποίησης και συλλογικής διαχείρισης και αξιοποίησης των μνημείων στην καθημερινότητα της πόλης, στην εκπαίδευση και την διεξαγωγή πολιτιστικών δράσεων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αν. Τομεάρχης Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος, που αναφέρθηκε στην αξία τέτοιων δράσεων με τοπική και υπερτοπική σημασία, υπογραμμίζοντας την γενικότερη αρνητική (έως «εχθρική») στάση του Υπ. Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στις αρχαιότητες της χώρας, που εκλαμβάνονται ως πεδίο πολιτικής διαχείρισης και εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων. Προς επίρρωση των παραπάνω στάθηκε στα κεντρικά παραδείγματα της Ακρόπολης, των σημαντικών ευρημάτων που αποκάλυψε του έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης κ.α.

Ακολούθως, από τους παρευρισκόμενους διαδοχικές παρεμβάσεις για το θέμα έκαναν: ο Γιώργος Βαρελίδης καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, o Γιάννης Βασιλείου, πρ. Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ο Δέδες Λιόνης Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείο Πολιτισμού, οι Δημήτρης Λιόσης & Χρήστος Ρούσσας εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Φυλής (αίσθηση προκάλεσε η απουσία της Δημοτικής Αρχής), ο Γιώργος Πραχαλιάς διευθυντής του γηπέδου & της Λέσχης Ιστορίας ΚΑΕ ΑΕΚ, ο Κώστας Φωτεινάκης από το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», η Στέλλα Καλαφάτη Πρόεδρος του Συλλόγου «Νησιά Αιγαίου» και η Καίτη Ζερβάκη Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου «Αγαπάζω», οι οποίοι τόνισαν τη σημαντικότητα του θέματος και της πρωτοβουλίας που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναφέρθηκαν και σε άλλες σχετικές περιπτώσεις (όπως της Ελευσίνας ως επικείμενης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης), ενώ σκιαγράφησαν ο καθένας από την πλευρά του τον πιθανό οδικό χάρτη υλοποίησης της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας και ιδέας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Κατερίνα Καράλη ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ενώ τόνισε τη δέσμευση των διοργανωτών για μια προσπάθεια μεθοδικής συνέχειας της πρωτοβουλίας αυτής.

Δείτε εδώ το σχετικό video:

Παρόμοια άρθρα

Back to top button